Koji je najbolji način za čišćenje gumenih podnih obloga?

Jedan od najboljih kvaliteta gumenih podnih obloga je činjenica da su izuzetno izdržljivi uz malo održavanje. Većina tečnosti neće mrljati ili oštetiti površinu, a relativno teško se materijal oštećuje zbog svoje otporne prirode. Takođe, gumene podne obloge su otporne na vatru (neće goreti) i ne dozvoljavaju nastanak plesni. Što se tiče prljavštine i ostataka, ona će se lagano zadržati na površini gumenog poda, tako da će se lako i ukloniti.

Zbog toga su gumene pločice prisutne u svim prostorijama koje uživaju izazove poput: kuhinja, kupatila, bolničkih prostorija, igrališta ili teretana. Postoje neki osnovni koraci čišćenja i održavanja koji se preduzimaju na kako bi se pod dezinfikovao, a ujedno i održavao najbolje.

Osnovno čišćenje

Ako se gumeni podovi postavljaju lepkom, ne bi trebalo da ih čistite najmanje 72 sata ukoliko želite da lepak dobro drži pločice na svom mestu. Nakon tri dana možete smatrati instalaciju potpunom i pod se može normalno tretirati, sa osnovnim uputstvima za čišćenje.

Gumeni prodovi u Vašem prostoru
Slika 2 – Gumeni prodovi u Vašem prostoru

Održavanje gumenih podova

Najčešće pitanje koje će Vas mučiti jeste čišćenje gumenog poda od prljavštine i sitnih ostataka koji se mogu uneti u prostor obućom, ili kroz prozore i vazdušne kanale. Ovo je prirodna pojava koja se u određenoj meri može smanjiti upotrebom tepiha na ulazima i izlazima iz soba.

Kvalitet gumenih podnih obloga
Slika 3 – Kvalitet gumenih podnih obloga

Nažalost, ovi mali pragovi mogu biti prilično abrazivni. Čišćenje ovih ostataka na podu je vrlo jednostavno – uz standardno čišćenje ili usisavanje. Učestalost održavanja će zavisiti od toga koliko se često koristi prostor, kao i od načina na koji se koristi. Što se češće pod održava, duže će biti sjajan.