Kako odabrati pločice za stan?

Zahvaljujući tehnološkom napretku, te razvoju većih dimenzija, neobičnijih tekstura i nijansi, uz već potvrđenu lakoću održavanja i eleganciju, keramičke pločice su i dalje omiljene podne obloge. Štaviše, one su, čini se, prisutnije no ikad, jer svoje mesto počinju da zauzimaju u svim prostorijama, a osim na podovima i zidovima, bivaju vrlo poželjne i na stepenicama, šankovima, terasama, fasadama…

OPRAVDANA POPULARNOST

Keramičke pločice su posve sjajan i praktičan izbor u svakoj kuhinji, kupatilu ili hodniku, i tradicionalno se upotrebljavaju u prostorijama u kojima ima dosta vlage i prljanja ili koje su prometne, a za to je razloga više. Prvo, njihova postavka, kao i zamena polomljenih i oštećenih delova nije komplikovana. Potom, pločice se lako održavaju – nakon metenja ili usisavanja krupne nečistoće, dovoljno ih je prebrisati vodom uz eventualni dodatak kakvog blagog sredstva. One su trajna, izdržljiva i nadasve kvalitetna podna obloga, te je u nas uobičajeno da jednom postavljene pločice traju godinama, čak i decenijama, a i tada se češće menjaju jer smo željni inovacija i modernijih rešenja no jer su dotrajale. One su antistatičke i antibakterijske, a mogu biti odlikovane i protivkliznošću, te su tako vrlo pogodne gotovo u svim prostorijama.

pločice
Foto: Zorka Keramika d.o.o. / Marble Statnario 25×75

Pored praktičnog aspekta, keramičke pločice su svakim danom sve popularnije jer mogu odgovoriti svim estetskim kriterijumima savremenog doba. Proizvođači i distributeri nude veoma širok dijapazon izbora modela, koji se međusobno razlikuju po formatima – danas su vrlo atraktivne pločice izuzetno velikih ili pak vrlo malih formata; debljini – sve su tanje; završnom sloju – koji može biti sjajan, polusjajan, mat; potom po teksturi – koja biva kako vrlo glatka, tako i hrapava, reljefna; po bojama – javljaju se u svim bojama i njihovim nijansama, od najsvetlijih tonova do crne, u kombinaciji dveju i više boja; odlikuju ih i različite šare – od floralnih motiva do geometrijskih i apstraktnih šara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by građevinsko-arhitektonski časopisi (@gradjevinski_casopisi)

 

Tržište prati inovacije u trendovima prilikom uređenja enterijera, a sa druge strane, tehnološki napredak je i omogućio ovaploćenje mnogobrojnih zamisli arhitekata, podsticaj kreativnosti i inovativnosti.

Keramičke pločice velikog formata
Keramičke pločice u dnevnoj sobi / foto: Balkania Ceramics d.o.o.

Pločice od keramike dugo su važile za hladnu oblogu, koja otuda nije preporučljiva u dnevnim i spavaćim sobama. Međutim, s razvojem podnog grejanja i njegove sve češće primene u domaćinstvima, ali i u drugim, javnim objektima, i upotreba keramičkih pločica u svim prostorijama dobija na zamahu, posebno jer keramika čini idealan izbor sa ovim sistemom grejanja.

UTICAJ NA ESTETIKU PROSTORA

Izborom keramičkih pločica svakom se prostoru udahnjuje specifičan pečat individualnosti, odnosno doza autentičnosti. Međutim, one značajno mogu uticati i na utisak koji se želi ostvariti. U skladu s tim, pločice svetlih boja, neutralnih motiva i manjih formata mogu odavati utisak da je prostor veći nego u stvarnosti, te mu pružati vizuelnu širinu, pa su kao takve, na primer, naročito poželjne u malim kuhinjama.

Keramičke pločice malog formata sa dominantnim jakim bojama
Keramičke pločice malog formata sa dominantnim jakim bojama

Takođe, ukoliko su keramičke pločice koje oponašaju mermer postavljene na zid, pritom su odlikovane sjajem i velikim dimenzijama, sama prostorija izgledaće luksuzno i glamurozno. Dakle, vrlo je važno pažljivo odabrati pločice za prostorije u kojima obitavamo, uklopiti ih sa zidovima, nameštajem, vodeći računa o kvadraturi i osvetljenosti, a u skladu sa sopstvenim budžetom i trenutnim trendovima.

Uz dobru odluku, pravilnu ugradnju i redovno održavanje, u njihovoj lepoti možemo uživati godinama.

Naposletku, usled velike ponude, te šarolikog izbora boja, tekstura, motiva i dimenzija, danas je mogućno ovaplotiti mnogobrojne ideje – samo je važno biti kreativan, dok nekad i malo hrabrosti nije na odmet.

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar