Čišćenje podova prati održivi razvoj

Današnje vreme donosi teme kojima se u prošlosti nismo bavili. Ubrzan životni tempo, potrošnja, proizvodnja koja treba da zadovolji potrebe potrošnje, turistička i biznis putovanja, aktivnost ljudi kao i njihov broj se povećava. Istim tempom se i svaki dan prlja, što dovodi do neophodnosti za održavanjem i čišćenjem. Izazov je u usklađivanju potrebe za čišćenjem i njenog obavljanja u skladu sa održivim razvojem. Pojam koji je često eksploatisan, ali u većini nepravilno i samo deklarativno. Većina danas smatra da će primenom ekoloških sredstava zadovoljiti kriterijum koji se nameće. Eko sertifikati su samo jedan segment održivog razvoja.

Stubovi održivog razvoja su ŽIVOTNA SREDINA – vitalno prirodno okruženje – EKONOMIJA – zadovoljavajuća privreda – DRUŠTVO – negujuća zajednica. Kada ukrstimo i zadovoljimo sve navedene parametre dobijamo „održivo prirodno i stvoreno okruženje“; održiv ekonomski razvoj; „pravedno društveno okruženje“.

Kako da primenimo sve ove aspekte u praksi prilikom čišćenja i održavanja podnih površina kao najvećeg izazova u održavanju. Podne površine su najveće za čišćenje u svim ljudskim delatnostima i dominiraju svuda gde živimo, radimo i krećemo se. Nas ovde zanima poslovni i javni ambijent kao što su škole, univerziteti, bolnice, domovi zdravlja, aerodromi, tržni centri, proizvodni prostori, industrijski i skladišni podovi, sportske hale itd.

Očuvanje životne sredine se postiže korišćenjem sredstava sa ekološkim standardima.

Sertifikate koji se odnose na zagađenje otpadnih voda kao što je EcoLabel danas poseduje većina proizvođača.

Biorazgradivost je zakonska norma, ali postoje standardi koji obezbeđuju mnogo više od toga. Ako želite da poštujete agendu održivog razvoja onda je potrebno da obezbedite više kriterijuma koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • Da se prilikom proizvodnje smanjuje potrošnja energetskih resursa;
  • Da se smanjuje emisija štetnih i opasnih materija;
  • Da se smanjuje proizvodnja otpada;Da se smanjuje potrošnja prirodnih resursa;
  • Da se koriste sekundarne sirovine;
  • Da se koriste reciklirani ili delimično reciklirani materijali;
  • Da se smanjuje emisija buke i vibracija da se smanjuje emisija zračenja u životnu sredinu;
  • Da se ovako dobijeni proizvodi nakon upotrebe lakše razlažu, razgrađuju ili rastvaraju;
  • Da se ovako dobijeni proizvodi mogu reciklirati;
  • Da ovako dobijeni proizvodi imaju manji negativan uticaj od već postojećih na tržištu.

U procesu održavanja i čišćenja podova u poslovnim i javnim prostorima, postizanje održivosti zahteva sveobuhvatno razmatranje ekoloških, ekonomskih i društvenih aspekata. Održivost u čišćenju podova ne znači samo primenu ekoloških standarda, već i aktivno doprinosi stvaranju zdravijeg, čistijeg i ekološki odgovornijeg radnog okruženja.

Hygiene Systems logo

Hygiene Systems
Bulevar Arsenija Čarnojevića 111,
11070 Beograd
T. +381 62 23 06 99
Web: www.hygienesystem.com

 

Prethodni tekstKLEIBERIT = KVALITET
Sledeći tekstTrendovi u dizajnu podova: Inspirativni materijali i obrasci