Kakav izgled dekinga želite?

Postavljanje dekinga jedan je od najboljih stvari koje možete učiniti za vaš dom. Instalacija podova oko kuće može dodati prirodnu lepotu i toplinu, i svakako je jedna od najboljih odluka koje možete doneti kada je u pitanju Vaš životni stil. Deking je izdržljiv i dobro izgleda.

Odluka

Postoji mnoštvo odluka o kojima treba doro razmisliti pre nego što se realizuju. Da li želite drveni ili kompozitni deking? Kakav izgled dekinga želite postići? Da li više volite toplu, prirodnu lepotu drvenog poda ili moderan izgled kompozitnog? Ili možda trajnost i snagu vinil poda? Koji stil ćete odabrati i koja boja će se najbolje ukombinovati sa nameštajem koji imate na umu? Još mnogo pitanja i tema su igri, a koji su od presudnog značaja za Vaš “deking iz snova”.

IPE deking

IPE deking je jedan od najboljih u svetu, napravljen od kvalitetnog drveta iz gustih šuma. Najčešće se može naći u bogatoj braon niansi, crvenoj ili amber. Poseduje najveći stepen zaštite od insekata, a takođe, uspešno odoleva zubu vremena i ima “radni” vek u od 100 godina.

Postoje dve vrste IPE dekinga: drveni podovi koji se suše na vazduhu i podovi koji se suše veštačkim putem pomoću peći.  Ukoliko želite deking koristiti na otvorenom, bolja varijanta je onaj koji je osušen prirodnim putem.

Prilikom postavljanja ovog tipa dekinga, predlaže se da odstoji nekoliko dana prvo, kako bi se akomodirao okolini. Takođe, neophodno je omogućiti dovoljno prostora za ventilaciju, kako bi drveni podovi ostali stabilni u zemlji.

Vinil deking

Vinil podovi su jedan od najboljih i najtranijih dekind podova. Otporni sun a vremenske uslove, ne pucaju i idealnii su za spoljašnju upotrebu. Trajnost ove konsrukcije zamrznuće izgled dekinga kao novog, i nećete morati nikada dag a farbate niti menjate daske. Vinil je skuplji od drveta, ali je večan. Jedna je od isplativih investicija u Vašem domu.

Povremenim pranjem poda sprečićete nagomilavanje plesni na daskama. Vinil deking dolazi u istoj boji drveta, tako da izgleda identično drvenom dekingu. Dostupan je i u beloj, sivoj i u drugim bojama.

Drveni deking – tradicionalan način

Postoji mnogo različitih dizajna drvenog dekinga i različitih vrsta drveta od kojeg su napravljeni, što dorpinosi maštanju i stvaranju potpuno novih ideja u Vašem domu. Ukoliko je drveni deking dobro postavljen, lako se održava. Nude dosta opcija.

Postoji još ekoliko varijanti dekinga koje su Vam u ponudi.  Svestranost izbora nekad olakšava a ponekad i otežava odluku. Svakako, svaki izbor je pravi, i ličan je, tj. na Vama!