„Beskrajni bazen“ ukras Londonskog hotela

London je grad koji zbog mederne, jednako kao i monumentalne arhitekture okuplja veliki broj turista. Ono što je najnovije je bazen koji je u najmanju ruku neobičan. Naime, bazen od ivice do ivice vrha zgrade od 55 spratova u Londonu imaće providne stranice i dno tako da će ljudi ispod njega moći da vide kupače.

Ovaj impresivni bazen ima zapreminu od 600.000 litara, koji je projektovala kompanija Compass Pools iz Saseksa, napravljen je od providne termoplastike polimetil metakrilata, koji „prenosi svetlost na sličnim talasnim dužinama kao voda tako da voda u bazenu deluje savršeno bistro“, rekli su u ovoj kompaniji.

Do bazena se dolazi rotirajućim spiralnim stepenicama, napravljenim po uzoru na vrata podmornice koje će izranjati sa dna bazena kad god neko bude hteo da uđe ili izađe. Prema rečima tehničkog direktora i dizajnera kompanije Aleksa Kemslija, ovo se može smatrati najmodernijim dostignućem u domenu izgradnje bazena i pomalo podseća na scene iz filmova o Džejmsu Bondu.

Za zagrevanje bazena koristiće se otpadna energija iz rashladnih uređaja 200 metara visoke zgrade, a bazen će biti tako osvetljen da zgrada noću izgledati kao baklja sa svetlucavim draguljem na vrhu.

Inače ovaj bazen će moći da koriste samo gosti internacionalnog hotela koji će se nalaziti na poslednjim spratovima zgrade.

Prethodni tekstKompanija „Tarkett“ prva među društveno-odgovornima
Sledeći tekstArhibet – postupak ugradnje behaton ploča