Posle zemlje lala i Čikago u trci za najveći bike-friendly grad

Čikago bi uskoro mogao da dobije najinovativniju biciklistički stazu koju smo do sada videli.

Prema nedavnim istraživanjima, veliki broj biciklista izbegava da deli put s automobilima iz bezbednosnih razloga. Tokom 2014. godine došlo je do povećanja smrtnih slučajeva biciklista koje su izazvali automobili. Imajući ovo u vidu, gradonačelnik Čikaga postavio je cilj da njegov grad postane najveći bike-friendly grad u Sjedinjenim Američkim Državama.

Solarni paneli prikupljala bi enegriju koja bi se, osim za rasvetu, koristila i za topljenje leda kako bi staza mogla da bude funkcionalna tokom čitave godine. Ipak, treba da se zna ko je bio prvi. Naime, ova priča nije započeta u Americi, već u Evropi, baš u zemlji lala. Sa 18 miliona bicikala i 35 hiljada kilometara biciklističkih staza, Holandija je ubedljivo najgostoljubivija zemlja u Evropi za ljubitelje dvotočkaša. Međutim, zemlja lala i vetrenjača nema nameru da se ulenji na prvoj poziciji već stalno radi na inovacijama. Tako je početkom novembra ove godine puštena u saobraćaj prva biciklistička staza na svetu koja je napravljena od solarnih panela.

Ipak, biciklistička staza u Čikagu, imaće i jednu novinu u odnosu na Holandiju, plutaće po vodi i to po reci Čikago. Projekat staze River Ride uradila je firma Second Shore, dok će za izvođenje biti zaduženi Marinetek. River Ride je zamišljen kao sistem sastavljen od betonskih pontona, ojačanih čelikom.

Zahvaljujući solarnim panelima, postavljenim na svakom segmentu, prikupljala bi se enegrija koja bi se, osim za rasvetu, koristila i za topljenje leda kako bi staza mogla da bude funkcionalna tokom čitave godine. Takođe, energija dobijena preko solarnih panela, služila bi i za aktiviranje tende koja bi prekrivala stazu tokom padavina. SolaRoad su solarne ploče koje pored toga što generišu struju imaju još jednu zanimljivu funkciju – dovoljno su jake da se može voziti bicikl po njima.

izvor: gradnja.rs

Prethodni tekstNajžena 21. veka, Melanija Pavlović
Sledeći tekstDeking egzote kompanije JBA d.o.o.