Funkcionalnost kupatila u salonskom stanu

Poštovani,

predstoji nam renoviranje i adaptacija porodičnog salonskog stana od oko 140m2. Jedan od razloga za renoviranje, pored toga što je stan trenutno u ne baš dobrom stanju, jeste i rešavanje problema funkcionalnosti velikog kupatila koje se nalazi pored spavaće sobe a ujedno je i jedini prolaz ka sobi koja nam služi kao garderober što je prilično nefunkcionalno. Pored toga u kupatilu trenutno postoji troje vrata što mislim da je previše. Da li biste mi mogli predložiti neke ideje kako da se reši ovaj problem sa što manje rušenja? Kupatilo bismo svakako potpuno renovirali.

Hvala unapred.

Mladenka, Novi Sad

Poštovana Mladenka, u salonskim stanovima se često javlja problem prohodnosti iz prostog razloga što su u trenutku izgradnje stil življenja i životne navike bile nešto drugačije nego danas pa je i sam stan prilagođen tim potrebama. Gledajući osnovu stana, a uzevši u obzir da ne želite previše da menjate postojeće stanje, predložila bih Vam da raspored sanitarija ostane isti jer je sasvim korektan.

Vrata koja dele deo kupatila sa tuš kabinom od dela sa kadom bih uklonila, čime biste dobili prostranije kupatilo. Kada se ova vrata uklone nemate potrebe da imate dva umivaonika tako da bih umivaonik koji se nalazi kod kade izbacila pošto je manji od drugog koji se nalazi kod tuš kabine. Pošto je kupatilo praktično deo spavaće sobe nema potrebe da koristite i vrata iz hodnika. Tako dajete intimu tom prostoru i nećete imati bojazni od ulaska drugih stanara ili gostiju u taj prostor.

Veš mašinu koja stoji u prostoru gde je i tuš kabina bih prebacila u hodnik, a pored nje napravila mesto i za mašinu za sušenje veša. U hodniku bi se napravila maska, odnosno vrata za klizni plakar koja bi ih zaklonila. Otvor za vrata iz hodnika koji bi se zatvorio nam daju mogućnost da na tom mestu napravimo korpu za veš u kupatilu do koje bi mogli imati pristup i iz hodnika iz kog bi se mogla prazniti što bi moglo da bude praktično rešenje.

Deo za vešeraj ne bi bio toliko vidan a bio bi, sa druge strane, pristupačan. Tako bismo dobili jedan ekonomski deo stana koji je relativno ipak izdvojen od ostatka kao i prostranije kupatilo sa čistom formom.

U zidu koji deli tuš kabinu i kadu možemo da napravimo dva otvora, odnosno dve niše koje bi služile kao prostor za odlaganje sredstava za tuširanje kojima biste imali pristup sa obe strane, i iz kade i iz tuš kabine. Ovako dobijamo zanimljivo i nesvakidašnje rešenje i automatski nemate više potrebu da posebno kupujete police za ovu namenu.

Što se tiče izbora pločica za kupatilo, ne znam kakav je stil ostatka stana ali postoje kombinacije keramike koje mogu da se uklope uz skoro svaki enterijer. Ukoliko je stan u klasičnom stilu na pod se može staviti mozaik a na zid svetle pločice (bele ili krem) ili mermer travertin sa ubacivanjem klasične bordure, mada one kao i listele polako izlaze iz mode. Ovakvo kupatilo možete upotpuniti sa masivnim ramom za ogledalo koji bi imao izgled patiniranog zlata, kao stari ramovi za slike. Bitno je samo da izbegnete tamnije kombinacije koje bi mogle da deluju previše hladno.

Ako je vaš enterijer nešto moderniji možete ići na kombinaciju boja belo/sivo, krem/braon, belo/crno ili neke pastelne boje. Ne bih Vam savetovala tamne nijanse jer će na velikoj površini kao što je Vaše kupatilo delovati previše napadno a i mogle bi brzo da Vam dosade. Kod modernijih prostora se ne koristi previše dekora. Ako se dekor postavlja dekor uglavnom je sveden, bez mnogo detalja i postavlja se na jedan zid. Možete se poigrati sa mozaikom na frontu kade ili na nišama između kade i tuš kabine.

Zemljani tonovi su takođe dobro rešenje zato što se dobro uklapaju uz skoro svaki enterijer.

Autor teksta: Vanja Lebović, dizajner enterijera
www.urban-white.com