EGGER grupa preuzima fabriku iverice Rauch

Grupa EGGER nastavlja svoj rast i preuzima fabriku u Markt Bibartu (Nemačka). Kupoprodajni ugovor je potpisan 08.09.2023.

Kupovinom fabrike iverica Rauch u Markt Bibartu, Nemačka, EGGER grupa dosledno sledi svoju strategiju rasta zasnovanu na sopstvenom učinku i može dalje da ojača svoju poziciju na svom domaćem tržištu Evrope. Nakon prodaje, Rauch grupa će se u potpunosti fokusirati na dalji razvoj svojih fabrika nameštaja kako bi dalje proširila svoju jaku tržišnu poziciju.

Fabrika iverice u Markt Bibartu, u blizini Würzburg, do sada je pripadala Rauch grupi, porodičnoj kompaniji sa dugom tradicijom. Kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom visokokvalitetnih garderobera i spavaćih soba više od 125 godina. Godine 1958. Rauch je preuzeo fabriku iverice i od tada je mogao da proizvodi sopstvenu ivericu za proizvodnju nameštaja. Fabrika iverice sada snabdeva ne samo fabrike nameštaja Rauch, već i druge domaće i međunarodne kupce nameštaja i vrata.

„S obzirom da se udeo isporuka trećim kupcima, a samim tim i asortiman proizvoda poslednjih godina kontinuirano povećavao, postepeno smo se odvajali od prvobitne poslovne ideje. Da bismo dugoročno ostali konkurentni na tržištu iverice, velika ekspanzija potrebna su ulaganja. EGGER grupa ima moć da iskoristi potencijal lokacije Markt Bibart i Rauch sada može u potpunosti da se fokusira na dalji razvoj fabrika nameštaja“, kaže Rainer Hribar, generalni direktor Rauch grupe.

Podložno odobrenju nadležnih organa za zakon o kartelu, fabrika iverice u Markt Bibartu biće 22. proizvodna fabrika globalno aktivne EGGER grupe. Strane su se dogovorile da neće otkriti kupoprodajnu cenu i dalje detalje transakcije. Fabrike nameštaja Rauch grupe ostaju nepromenjene preuzimanjem.

Održivi rast zasnovan na sopstvenom učinku je naš deklarisani cilj. Uspešno nastavljamo našu strategiju sa ovom dodatnom lokacijom na našem osnovnom tržištu u Nemačkoj. Dugogodišnja stručnost osoblja u Markt Bibartu, zajedno sa sinergijskim efektima koji proizilaze iz naše Grupe prisustvo, omogućavaju veliki potencijal za rast lokacije“, naglašava Thomas Leissing, finansijski direktor EGGER-a i predsednik Uprave grupe.

Dalji rast na domaćem tržištu Evrope kao cilj

Fabrika u Markt Bibartu ima pogone za proizvodnju sirove iverice kapaciteta do 650.000 m3 godišnje. Snabdevanje Rauch fabrika nameštaja nastaviće se dugoročno i nakon preuzimanja od strane EGGER grupe. Pored toga, EGGER vidi velike mogućnosti za proširenje poslovnog modela u Nemačkoj isporukom ploča fiksnih dimenzija kupcima.

Što se tiče procesa i sistema, EGGER teži brzoj integraciji fabrike u Grupu. Pored toga, proizvođač materijala na bazi drveta već ispituje prve investicione projekte na lokaciji. EGGER računa na iskustvo lokalnog osoblja. Proizvođač materijala na bazi drveta će preuzeti svih 195 zaposlenih u fabrici iverice Rauch u trenutku zatvaranja. „Radujemo se što ćemo dočekati naše nove kvalifikovane i posvećene kolege kao deo naše globalne korporativne porodice. Uvereni smo da ćemo zajedno dugoročno uspešno razvijati fabriku Markt Bibart“, kaže Thomas Leissing.

EGGER logo

Kontakt:
info-rs@egger.com
www.egger.com