Restauracija starih podova

Da li se Vaš stari pod izlizao tokom godina i izgubio svoj nekadašnji sjaj? Ne brinite, moguće mu je vratiti staru lepotu restauracijom. Restauracija starih podova je postupak kojim se oživljava drvo, uklanjaju ogrebotine i obezbeđuje dugotrajnost i estetski privlačan izgled. U ovom blog postu, otkrivamo Vam sve što treba da znate o obnavljanju Vašeg poda kako biste mu povratili stari sjaj.

Procenite stanje vašeg poda

Pre nego što počnete sa restauracijom, važno je da pažljivo procenite stanje vašeg poda. Obratite pažnju na ogrebotine, udubljenja i ostala oštećenja. Ako je Vaš pod veoma oštećen ili ima duboke pukotine, možda će biti potrebno angažovati stručnjaka za kompletnu obnovu. Međutim, ako su oštećenja manja, možete se odlučiti za DIY restauraciju.

Pripremite pod za restauraciju

Oslobodite pod od svih prepreka. Pažljivo očistite prašinu, prljavštinu i ostatke starog premaza. Ako je potrebno, upotrebite brusni papir kako biste uklonili tanji sloj drveta i pripremili površinu za nanošenje novog premaza.

Popravite oštećenja

Ako primetite da su pojedini delovi poda oštećeni ili iskrivljeni, pre nego što nastavite sa restauracijom, popravite te delove. Možda će biti potrebno zameniti neke daske ili koristiti drvo za popunjavanje pukotina. Ovo će obezbediti ravnomernu površinu za nanošenje novog premaza.

Brušenje poda

Sledeći korak u restauraciji je brušenje poda. Ovo je važan korak jer će ukloniti stare premaze i osigurati glatku površinu za nanošenje novog premaza. Koristite brusni papir sa postepeno manjim zrnima kako biste postigli najbolje rezultate. Nakon brušenja, obavezno očistite pod od prašine pre nanošenja novog premaza.

Izbor premaza

Kada je pod pripremljen, vreme je da odaberete odgovarajući premaz. Odlučite se za premaz koji će naglasiti prirodnu lepotu drveta i istovremeno pružiti zaštitu od habanja i vlage. Postoje različiti premazi i lakovi na bazi vode ili ulja, svaki sa svojim prednostima i nedostacima. Pažljivo proučite karakteristike svakog premaza pre nego što donesete konačnu odluku.

Nanošenje premaza

Pre nego što započnete sa nanošenjem premaza, proverite uputstva proizvođača kako biste bili sigurni da pravilno postupate. Nanošenje premaza može se obaviti četkom, valjkom ili špricem, u zavisnosti od vaše preferencije i tipa premaza. Pazite da nanesete premaz u ravnomernom sloju i pustite da se osuši pre nanošenja drugog sloja, ukoliko je to potrebno.

Redovno održavanje

Nakon što završite sa restauracijom, pobrinite se da redovno održavate svoj pod. Redovno čišćenje i izbegavanje kontakta sa oštrim predmetima pomoći će u očuvanju novog izgleda vašeg poda.

Restauracija starih podova može biti izazovan, ali isplativ postupak. Kada završite sa obnovom, bićete nagrađeni prelepim podom koji će vam dugo služiti i pružiti osećaj topline i udobnosti u vašem domu. Uživajte u obnavljanju vašeg poda i ponovnom otkrivanju njegove nekadašnje lepote!

Kontaktirajte nas kako biste dobili dodatne savete i preporuke koje su specifične za vašu situaciju. Naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju.

AURELIA LOGOTIP

AURELIA d.o.o.
Izložbeni salon: Mičurinova 68b,
21000 Novi Sad
M. +381 64 306 7476
nebojsa.aurelia@gmail.com
www.aurelia-podovi.rs