Dupli podovi kao idealno rešenje za poslovne prostore

Većinu savremenih poslovnih prostora karakteriše veći broj radnih mesta i radnih stolova, pa tako i upotreba većeg broja računara, osvetljenja i raznoraznih električnih uređaja.Poslovne prostore obično imaju i komplikovanije klima i grejne sistemi od onih u domovima, kao i veći protok ljudi. To povlači veći broj instalacija. Da bi poslovni prostor neometano funkcionisao, čitave mreže kablova potrebno je na adekvatan način izolovati, bilo statički, estetski ili sigurnosno.

Mrežu kablova koja je potrebno sprovesti do željene lokacije da bi ovakvi savremeni prostori funkcionisali moguće je voditi kroz zidove, spuštene plafone ili duple podove. Prednost duplih podova je u tome da pored odgovarajućeg sakrivanja instalacija one ostaju lako pristupačne i olakšavaju bilo kakvu sanaciju. Omogućavaju da razni kablovi, KGH instalacije i elektroinstalacije budu jednostavno položene a lako dostupne, što je od naročitog značaja u prometnijim i poslovnim prostorima gde postoji veći broj instalacija i gde je značajno svako saniranje izvršiti u što kraćem roku i bez dodatnih komplikacija.

U duple podove, kao i viseće plafone, moguće je ugrađivati i rešetke koje imaju različitu primenu. U sistemima ventilacije i klimatizacije moguće je na ovaj način kontrolisati strujanje vazduha u željenom smeru. Takođe, na tržištu postoji veliki izbor podnih kutija, razvodnih kanala i podnih kanalica koje olakšavaju i omogućavaju različito sprovođenje instalacija i prilagođene su najčešće korišćenim završnim podnim oblogama.

Jedna od zlatnih „formula“ arhitekture glasimanje je više. To je velika istina u brojnim poslovnim prostorima gde postoji čitav sklop instalacija koje ga pokreću,ali bi svojom sveprisutnošću ometale njegovo nesmetano funkcionisanje i ugrozile radni komfor. Mreža instalacija vešto se sakriva u takvim prostorima. Jedan od idealnih načina za to je primena duplog poda.

Većinu savremenih poslovnih prostora karakteriše veći broj radnih mesta i radnih stolova, pa tako i upotreba većeg broja računara, osvetljenja i raznoraznih električnih uređaja. Poslovne prostore obično imaju i komplikovanije klima i grejne sistemi od onih u domovima, kao i veći protok ljudi. To povlači veći broj instalacija. Da bi poslovni prostor neometano funkcionisao, čitave mreže kablova potrebno je na adekvatan način izolovati, bilo statički, estetski, ili sigurnosno.

 

Pored funkcionalnog, to je i od izuzetnog ambijentalnog značaja – u stvaranju prijatne radne atmosfere, ali isto tako i usled primerenog prezentovanja u radu sa klijentima. Dupli podovi su kvalitetan i funkcionalan proizvod koji je sastavan deo velikog broja savremenih radnih prostora. Od posebnog su značaja u kancelarijama, bankama, hotelima, tržnim centrima, računarskim centrima i mnogim drugim moderno opremljenim poslovanjima, ali i u javnim i kulturnim institucijama.

Mrežu kablova koja je potrebno sprovesti do željene lokacije da bi ovakvi savremeni prostori funkcionisali moguće je voditi kroz zidove, spuštene plafone ili duple podove. Prednost duplih podova je u tome da pored odgovarajućeg sakrivanja instalacija one ostaju lako pristupačne i olakšavaju bilo kakvu sanaciju. Omogućavaju da razni kablovi, KGH instalacije i elektroinstalacije budu jednostavno položene a lako dostupne, što je od naročitog značaja u prometnijim i poslovnim prostorima gde postoji veći broj instalacija i gde je značajno svako saniranje izvršiti u što kraćem roku i bez dodatnih komplikacija.

 

Ovakav način sprovođenja kablova u poslovnim prostorima nosi niz prednosti. Neke od njih su: funkcionalna primena, mogućnost pomeranja i premeštanja ploča odnosno podloge, mogućnost neposrednog pristupa instalacijama, premeštanja priključaka, brzina polaganja, postupak bez sušenja, elektro i toplotna izolacija, protivpožarna zaštita, ušteda energije i naravno, udobnost.
Dupli podovi, poznati još kao i pristupni podovi, sastoje se od izdignutih panela koji su pridržani potkonstrukcijom. Obično se stavljaju na visini od 15 do 30cm. Trošak ugradnje ovakve podne obloge najčešće se potire eliminisanjem postavke instalacija u zidovima ili plafonima i naročito na duge staze isplati.

Značajan element izdignutih podova je potkonstrukcija. Distanceri omogućavaju prostor za instacije i rade se po potrebi u različitim visinama, od 20 mm do 2000 mm. Velika nosivost i prilagodljivost distancera može biti ključna u određenim prostorima. Omogućavaju spajanje sa svim vrstama nosećih profila, što podovima omogućava veliku fleksibilnost.

Završna obrada poda može biti raznovrsna i na montirane podove se mogu postavljati različite podloge. Pogodno je stavljati razne tipove parketa, itisona, gumene podove, PVC, aluminijumske, kamene, razne ploče itd. 
U duple podove, kao i viseće plafone, moguće je ugrađivati i rešetke koje imaju različitu primenu. U sistemima ventilacije i klimatizacije moguće je na ovaj način kontrolisati strujanje vazduha u željenom smeru. Takođe, na tržištu postoji veliki izbor podnih kutija, razvodnih kanala i podnih kanalica koje olakšavaju i omogućavaju različito sprovođenje instalacija i prilagođene su najčešće korišćenim završnim podnim oblogama.

 

Sistemi duplih podova na tržištu prilagođeni su raznim potrebama korisnika. U zavisnosti od zadatih uslova, mogu se naći dupli podovi sa različitim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama i na taj način prilagoditi velikom broju namena prostorija.

Pristupni podovi, osim sakrivanja i radi lake intervencije u instacijama, naročito mogu biti zgodni u grejanju prostorija. Moguće je naći duple podove sa integrisanim podnim grejanjem koji dodatno pružaju komfor i udobnost u poslovnom ili izložbenom prostoru.

Za prostorije u kojima zvuk, odnosno njegovo eliminisanje igra bitnu ulogu, adekvatni su dupli podovi koji omogućavaju zvučnu izolaciju preko perforaracija u podnim pločama – koje ujedno obezbeđuju i ventilaciju.

Iako je u pitanju podni sistem čiji gornji sloj ne nalaže čitavom površinom na konstrukciju, to ne znači da je ograničen samo na lakša opterećenja.Za prostore čija podna površina trpi teže terete, ali i za ekskluzivne prostore kao što su saloni, biblioteke, muzeji itd., proizvode se posebno ojačani podovi. U prostorijama u kojima je bitna hidroizolacija adekvatne mogu biti posebne vodootporne, hidrofobne ploče koje nisu tretirane samo površinski, već njihovom celom debljinom.  Izbor je velik a mogućnosti ovakvih pristupnih podova višestruko isplative.