Dugoročan sjaj traži negu i kvalitet

Prilikom uređenja prostora, velika pažnja posvećuje se izboru odgovarajućeg poda i, složićete se, da to nije bez razloga. Podovi su ti koji nas vode kroz sve prostorije, koji dominiraju njima, ulepšavaju ih i koji odolevaju velikim pritiscima. Stoga, u zavisnosti od potreba biramo odgovarajuću podnu oblogu. Nakon profesionalne ugradnje ili što bi se narodski reklo „kako Bog zapoveda“, nužno je taj isti pod i redovno i adekvatno održavati.

Parket – Drvena podna obloga koja se voli

Zaljubljenici u drvo i svu onu lepotu, prirodnost i toplinu koju ono pruža, izabraće parket. Pored tog subjektivnog osećaja koji izaziva kod korisnika, parket je i veoma kvalitetna, skupocena i zahtevna podna obloga. Danas postoje različite varijante u zavisnosti od vrste drveta, dužine, debljine i kao takav, parket je dostupan širim narodnim masama. Ukoliko se parketni pod pravilno održava i neguje, prenosiće se sa generacije na generaciju.

Redovno održavanje parketa podrazumeva usisavanje prašine, a posebno peska i svih onih nečistoća koje unosimo iz spoljašnje sredine, a koji mogu mehanički oštetiti parket stvaranjem ogrebotina i udubljenja u drvetu. Nakon usisavanja, parket je nužno obrisati suvom krpom. Međutim, ukoliko je zaprljanje veće, koristi se vlažna krpa natopljena odgovarajućim sredstvom.

Periodično čišćenje podrazumeva redovno čišćenje, nakon čega se parket tretira tankim slojem tečnog sredstva i ostavlja da se suši od trideset minuta do jednog sata. Nakon sušenja, pod se polira i za kratko vreme zasija baš kao da je tog momenta postavljen.

parket
foto: MAGIC FLOOR d.o.o.

U zavisnosti od završnog premaza, parket može biti lakirani i uljani i već na samom startu možemo zaključiti da se njihovo održavanje međusobno razlikuje.

Lakirani parket da bi zadržao svoj sjaj mora se tretirati sredstvima koja su namenjena baš za njega. U pitanju su tečna akrilna sredstva za mehaničko čišćenje parketa. Kombinacija supstanci omogućava temeljno i efikasno čišćenje, brzo sušenje, a sve to bez bojazni da će doći do oštećenja površinskog sloja. Naprotiv. Nakon sušenja na istoj toj površini stvara se zaštitni sloj koji štiti parket od novih nečistoća i oštećenja.

Uljeni parket je nauljen u završnom sloju i kao takav odiše prirodnošću i lepotom drveta. Da bi se takav izgled zadržao ovakav parket tretira se odgovarajućim sredstvom na bazi voska. Naime, u posudu sa deset litara vode sipa se pedeset do sto mililitara sredstva, koje se dalje uz pomoć odgovarajućeg mopa nanosi na podlogu. Sušenje traje najviše do petnaest minuta.

drvoprodex parket
foto: Drvoprodex

Pored adekvatnog održavanja parketa, veliku pažnju treba posvetiti i neki drugim sporednim, a bitnim stvarima. Pa tako:

  • ukoliko se na parket prospe tečnost, istu je nužno što pre pokupiti;
  • savetuje se postavljanje otirača ispred ulaza, ali i sa unutrašnje strane, kako bi se smanjio unos peska i drugih nečistoća;
  • otirače je dobro postaviti i ispred sudopere, mašine za sudove ili drugih delova u prostoriji, gde postoji bojazan da će doći do izlivanja vode;
  • nije poželjno šetati u štiklama ili drugoj obući sa grubim đonom;
  • dobro bi bilo postaviti jastučiće ili drugi vid zaštite na noge od stolica, stola, ali i zaštitu na mestima teškog i krupnog nameštaja…