Dizajner enterijera savetuje: Koja je uloga projektanta enterijera?

Kod izrade novog objekta bi bilo idealno prilikom izrade projekta arhitekture, odmah krenuti i sa projektovanjem enterijera kako bi se svi nedostaci na vreme uočili i rešili. Na ovaj način se ubrzava sam proces izgradnje jer neće biti vraćanja i usporavanja samog gradilišta.

Izrada projekta enterijera je malo drugačija ukoliko radite adaptaciju ili rekonstrukciju postojećeg objekta ili stana. Bitno je pre početka radova razraditi projekat, ali znajte da na ovakvim objektima uvek postoji veća mogućnost za dodatne, nepredviđene radove koji zavise od stanja u kom se prostor nalazi i da li je bila dostupna projektna dokumentacija pre početka izrade enterijera. Uloga projektanta enterijera je velika. Veoma često klijenti smatraju da se pod enterijerom podrazumeva samo estetika (boje, nameštaj, zavese…), a ni ne pretpostavljaju šta bi sve projekat enterijera trebalo da sadrži. Estetika je na samom kraju.

Projekat enterijera treba da sadrži sledeće:

 • Funkcionalno rešenje (rešavanje funkcije prostora i raspored nameštaja)
  • Rušenje ili zidanje (ukoliko neke zidove planirate da srušite ili pak zidate)
  • Gipsarski radovi (formiranje novih zidova, plafona,…)
  • Vodoinstalaterski radovi
  • Dispozicija rasvete i struje (pod strujom se misli na prekidače i neophodne utičnice)
  • Keramičarski radovi (crteži sa slogovima keramike)
  • Molersko farbarski radovi
  • Stolarski, bravarski crteži (crteži izrade novog nameštaja, bravarskih detalja itd.)
  • 3D prezentacija prostora ukoliko je tako dogovoreno sa projektantom
  Na prvi sastanak sa projektantom bi bilo idealno da odete sa već unapred pripremljenim slikama prostora koji vam se dopadaju, jer na taj način projektant ima uvid u vaš stil i želje. Takođe je bitno da kažete kakav vam je sadržaj potreban u stanu ili kući.

Po rešavanju funkcionalnog rešenja i definisanju generalnog rasporeda prostora kreće posao koji i vas uključuje. Odabir materijala.

NA SAMOM POČETKU je najvažnije odrediti elemente poput, keramike odnosno podnih i zidnih obloga, sanitarije i slavine, rasvete i struje. Ne morate fizički kupovati, ali bi se trebalo opredeliti jer od ovih elemenata zavisi ponuda od izvođača koji će raditi ceo projekat. Nije ista cena za elektro instalacije ukoliko imate jednu plafonjeru ili ukoliko stavljate više rasvetnih tela. Isti princip je i kod keramike, cene variraju u odnosu na sam format i slog keramike.

Po konačnoj izradi projekta enterijera koji ne podrazumeva komadni nameštaj i dekorativne delove poput zavesa, tepiha,… krećete potragu za izvođačima. Ovo je sigurno najvažniji deo, jer u enterijeru gotovo sve zavisi od toga kako će biti izvedeno. Enterijer je detalj i, postoji mnogo načina da se nešto što je lepo uruši nepravilnom izradom.

Prilikom odabira izvođača vodite računa koliko dugo se bave ovom vrstom poslova, da li imate neku preporuku od poznanika, prijatelja koji su sa njima prošli proces renoviranja ili adaptacije. Obavezno birajte izvođača koji ima svoje ekipe majstora i koji uz izvođenje rade i nadzor radova (ili imaju osobu koja je zadužena za to).

U enterijeru zbog samog procesa izvođenja projekta imate situacije da se majstori „prepliću“ ili da moraju da čekaju da prethodna ekipa uradi neki deo posla. Ukoliko angažujete svakog majstora posebno vrlo lako možete da upadnete probijanje rokova.

projektovanje enterijera
Po konačnoj izradi projekta enterijera krećete potragu za izvođačima

Pored ovih tehničkih detalja, ukoliko angažujete izvođača koji uglavnom radi po velikim gradilištima, odnosno na izvođenju objekata, možda bi bilo bolje da preskočite saradnju. Kod velikih objekata je mnogo niži traženi kvalitet prilikom izvođenja. Nepisano je pravilo, ali se pokazalo kao istinito, da je investitorima koji rade zgrade važno da se objekat završi i, mnogo je niži nivo opremanja.

IDEALNO bi bilo kada biste mogli da vidite neke prethodne prostore koje je izvođač radio jer tako možete fizički da pogledate koliko je pedantno urađeno.

Kod pregovaranja o rokovima za izradu enterijera, nemojte da vas zanose kratkim rokovima. Za stan od 60-80 m2 je potrebno minimum dva meseca za kompletno renoviranje (rušenje, zidanje, menjanje postojeće stolarije, voda, grejanje, elektro instalacije, gips, moleraj, keramika, parket). Ovaj rok možda deluje obeshrabrujuće, ali je tako. Neke procese prosto ne možete da ubrzate.

Poslednje o čemu je važno da pregovarate jesu finansije. Zbog što preciznije finansijske konstrukcije vam je projekat najvažniji kao i ne odstupanje od projekta u procesu izvođenja radova. Svaka prepravka koju tražite na terenu, a koja nije bila obuhvaćena projektom odstupa od početne ponude.

Nekada su izmene na terenu neminovne pogotovo kod renoviranja starih objekata. Dese se nepredviđene havarije, ili se uvidi da je stanje zidova lošije,… ima mnogo elemenata koje realno ne možete predvideti. Zbog ove činjenice budite spremni na 20% više finansija od ugovorene cene, ali ukoliko ne budete samovoljno menjali projekat.

BITNO JE da na izvođačima ne štedite. Ukoliko je u pitanju par stotina evra razlike, uvek birajte izvođača koji se vama više dopada i koji ima bolje reference. Mnogo je finansija u igri i zbog male razlike u ceni na kraju možete mnogo skuplje proći.

Cenu enterijera određuje projekat. Ovo kažem iz razloga što vi enterijer možete da sredite od 150 evra po m2 (veoma bazično jednostavno bez nameštaja), a nebo je granica.

projektant
Cenu enterijera određuje projekat

Kako je tržište preplavljeno svim materijalima, vi možete da kupite keramiku za 3 eur/m², ali i za 250 eur/m². Ovo važi za apsolutno sve što ima veze sa enterijerom. Nije isto da li ćete zidove farbati u belo ili ćete raditi neku tehniku.

Zbog svih ovih faktora i činjenica, trebalo bi da imate arhitektu ili dizajnera koji će čitav proces proći sa vama, od izrade projekta, odabira materijala,… pa do finalnih radova.

NAJVAŽNIJA je komunikacija na relaciji arhitekta – izvođač. Ona bi po pravilu trebala da teče, odnosno da izvođač za svako pitanje koje je tehničke prirode porazgovara sa arhitektom. Ukoliko ne postoji ovakav vid saradnje, onda vi ulazite u problem. Bićete pod konstantnim stresom.

Projektovanje enterijera je veoma kompleksno, treba sve isplanirati na vreme i verovati projektantu kao i izvođaču. To je jedini ispravan put da se sve uradi kako treba.

I na samom kraju par napomena:
• Keramiku možete naći u nekim salonima na lageru, ali ukoliko poručujete iz inostranstva spremite se na rokove od 6-8 nedelja
• Za sanitarije i za slavine gotovo isto pravilo važi
• Fasadna stolarija se čeka između 14-30 dana
• Rasveta (ugradna je najčešće na stanju), dekorativna (uglavnom se poručuje), a rokovi za isporuku su od 15-60 dana
• Unutrašnja stolarija (pregradna vrata) 30 dana ukoliko se prave po meri, može i ranije ukoliko kupujete gotovo sa lagera
• Parket masiv (možete naći na lagerima), višeslojni parket se uglavnom poručuje
• Nameštaj se najčešće poručuje i rokovi su u većini salona od 6-8 nedelja, ali možete naći i salone u kojima možete lako dogovoriti isporuku u roku od par dana ako imaju na stanju
• Izrada nameštaja po meri se uglavnom čeka od 30-60 dana u zavisnosti od stolarovih tekućih poslova.