Podni dizajn naglašava status svake kompanije

Svaka kompanija nastoji da stvori svoj javni ili službeni prostor, kao i lice koje govori o njenom visokom statusu. Ali bez dodatnih dekorativnih elemenata, čak i najskuplji materijal gubi na izgledu. Profesionalni dizajner bira boje materijala, kao što su pluta, parket ili tepih. Ovim se stvara ekskluzivni stil dizajna, koji će podržati rešenje sve ukupnog prostornog stila. Kompetentno se naglašava ugled prostorije kroz održivost kompanije, uz prisustvo specijalnog umetničkog ukusa samog vlasnika kompanije.

Tepisoni u poslovnom prostoru u dizajnerskom smislu mogu biti više ili manje decentni, i moraju se uklopiti u kompletno dizajnersko rešenje prostora. Tepisoni za poslovni prostor su kompaktnije i izdržljive strukture, koji uspešno odolevaju intenzivnom habanju u javnim prostorijama u kojima je prisutna velika frekvencija hodanja.

Njihov dizajn je uglavnom nenametljiv, ali se u poslednje vreme proizvođači kao što je Interface trude da kroz razne kolekcije omoguće dizajnerima veliki izbor u dizajnu, kako bi stvorili inspirativno radno okruženje. Preporučuje se postavljanje od zida do zida i lepljenje za podlogu, a od skoro i lepljenje takozvanim Tac Tiles™ stikerima kompanije Interface, gde se tepison lepi ka gore tj. ne lepi se na podlogu već se same kocke lepe jedna za drugu, a zbog postavljanja od ivice do ivice nema bojazni od pomeranja tepisona. Ovaj novi metod lepljenja omogućuje postavku bez oštećenja podne površine i mogućnost jednostavnog preseljenja tepisona.

Tepisoni koji se moraju lepiti za pod u poslovnom prostoru, postavljaju se tehnikom punog površinskog lepljenja, čime se tepison fiksira za pod, dok je estetski ovo znatno lepše i uniformno rešenje. Postavljanjem tepisona od zida do zida lepljenjem, naglašavaju se prednosti upotrebe tepisona u poslovnim prostorima. Obrubljivanje po ivicama se preporučuje, jer će se na ovaj način još više naglasiti oblik i sprečiti paranje tepisona.

Postizanje određene (radne) atmosfere prostorije

Opšte je poznato da boje mogu stimulisati zaposlene da akti- vno rade ili, obrnuto, da ometaju rad. S’toga, ne bi trebalo odabrati boju tepisona isključivo zasnovanu na vašim željama. Izbor treba da bude zasnovan na psihološkim aspektima percepcije atmosfere prostorije. Dizajneri savetuju da se u kancelariji koriste različite nijanse plave i sive. Boja tepisona bi trebala da objedini ostale dekorativne elemente i stvori željenu atmosferu.

Dobro definisani spektar boja trebao bi učiniti malu prostoriju prostranijom ili vizuelno spojiti više prostorija u jedinstvenu celinu, kako bi izazivao bolju produktivnost i veće performanse. Tople boje mogu prostor bez svetlosti učiniti toplijim, dok hladne nijanse zelene i plave mogu imati umirujući efekat. Svetlije boje čine da prostor izgleda veći, dok tamnije stvaraju osećaj skučenosti. Veličina i oblik ugrađenog itisona zavisi od veličine sobe, i on prati dimenziju prostora. Iz tog razloga, često se itisoni, ili tepisoni nazivaju još i „od zida – do zida“ podne obloge. One su komercijalne tekstilne površine namenjene unutrašnjem uređenju prostorija različitih funkcija. Uz drvene podove, tepisoni su najzastupljeniji u enterijeru današnjice.

 

Kada ste u potrazi za savršenim tepihom, izbor stila, boje i šare je izuzetno važan. Asortiman je dostupan u različitim materijalima i dizajnu, tako da ste uvek u mogućnosti da pronađete proizvod koji odgovara Vašim specifičnim potrebama.

Tepisoni ili itisoni pružaju visok nivo komfora pri hodu po njima, i pomažu da se očuva toplota, a samim tim, i smanji trošak grejanja. Takođe, ublažuju buku. Struktura tepisona je ključ za vizuelni utisak.

Kvalitet tepisona se određuje po broju vlakana po jedinici površine. Što je više vlakana – to je tepison kvalitetniji. Većina tepisona se prave od sintetičkih materijala, mada postoje i oni koji se prave od vune. Vuneni tepisoni su izdržljivi i otporni na vlagu i prljanje. Ekološki tepisi – itisoni, su na bazi prirodnih vlakana, jute, pamuka i novozelandske vune vrhunskog kvaliteta.

 

Tehnologija izrade podrazumeva najfiniji tretman vlakana i tkanje kojim se postižu crteži velike gustine koji su tanki. Idealni za enterijere u kojima je važno ostaviti utisak luksuza i komfora, objektni tepisi predstavljaju dugotrajan proizvod otporan na habanje i zapaljivost, sa akustičnim karakteristikama, a u isto vreme i sjajan toplotni izolator ekonomičan za održavanje.
Teško se habaju, te su namenjeni za prostorije u kojima postoji vellika frekvencija kretanja. Zahvaljujući svojoj niskoj elektrostatičnosti, idealni su za kancelarije i prostorije u kojima postoji velik broj računara, a pri tome su izrađeni od materijala otpornih na mehanička oštećenja, vodu i vatru. Proizvode se u rolnama dugim 4 ili 5 metara, ili u pločama dimenzija 50 x 50 cm.

Vrste tepisona

Tepison predstavlja grupu tekstilnih podnih obloga u okviru koje postoje dve vrste: tafting tepisoni i iglani podovi.

Tafting tepisoni se dobijaju u procesu taftovanja, pri čemu se filament, odnosno, osnovna sirovina iglom uvodi kroz tekstil, formirajući površinski sloj tepisona. U proizvodnji tepisona se najčešće koristi polipropilenski ili poliamidni filament. Na poleđini je beli filc koji doprinosi još većoj zvučnoj i toplotnoj izolaciji, kao i većoj udobnosti tepisona, ilit zv. AB mrežica koja zadržava prvobitnu dimenziju tepisona i njegov oblik još dugo nakon njegovog postavljanja u prostoriji.

Iglani podovi se dobijaju uprocesu „iglanja“, odnosno, mršenja i preplitanja vlakana pomoću igala, dodatnim iglanjem se formira krajnja struktura proizvoda. Na poleđini je najčešće guma koja je odlična protiv klizanja ili lateks koji ima ulogu da zalepi i učvrsti poleđinu iglanog poda.

 

Tepisoni nove generacije su čupavi tepisoni sa naglašeno debelim površinskim slojem. Izuzetno su meki na dodir, veoma prijatni za hodanje a još atraktivniji na pogled – čupavi. Odličan su izbor za moderne prostorije.

Itisoni u kockama

Velika prednost itisona u kockama u odnosu na rolnu je mogućnost velikog broja kombinacija kocki koje dovode do unikatnih kombinacija dizajna i zbog toga se mogu uklopiti u bilo koji prostor. Osim neograničenih mogućnosti dizajna, format kocke je dobar i zbog lakše zamene u slučaju oštećenja.

Kada se itison ne može očistiti iz bilo kog razloga, dovoljno je zameniti samo jednu kocku kako bi podna površina izgledala isto, dok je kod rolne to nemoguće, osim zamene cele rolne. Pored kocke, Interface je izbacio novi oblik itisona, a to je pravougaoni itison – poznatiji kao daska. Daske i kocke se mogu kombinovati a iz tih kombinacija nastaju nove, neočekivane površine podnih obloga. Sve ove prednosti dovode i do velike uštede prilikom odabira nove podne obloge.

Tepisoni u rolnama

 

Širina rolne tepisona je određena proizvodnjom, ali tepison je takva podna obloga koja se može iskrojiti u obliku i dimenziji po želji. Ukoliko želite da ga postavite u vidu jednog komada, dostupna širina dozvoljava krojenje tepisona u željenoj dimenziji. Ako se širina željenog tepisona uklapa u dimenzije prostorije – tepison se postavlja od zida do zida iz jednog dela. Postavljanje tepisona od zida do zida je najčešći način postavljanja, pretežno uobičajen za poslovne prostorije, ali svakako ne i jedini. Ukoliko je prostorija većih dimenzija, i koja zahteva uklapanje tepisona iz nekoliko delova, vodi se računa da se delovi tepisona sa šarama uklapaju tako da se svaki deo postavlja u istom smeru. Na ovaj način se neće videti spoj delova, a šara će ostati originalna.

Ogromna prednost tepisona je u činjenici da je tepison prijatelj Vašeg budžeta. Zbog svoje niske toplotne provodljivosti, tepison utiče na smanjenje potrošnje električne energije za alternativne načine grejanja prostorija. Izuzetno se lako održavaju, redovnim usisavanjem bez upotrebe skupih preparata.

Za otklanjanje mrlja sa tepisona najčešće je dovoljna samo topla voda. Bitno je da odreagujete odmah po nastanku mrlje. Tepisoni za poslovne i javne prostore su tako izrađeni da svojim korisnicima obezbeđuju izuzetne radne uslove i maksimalnu sigurnost. Podne obloge imaju veliki uticaj na kvalitet poda, te je od izuzetne važnosti da se podne površine oblože adekvatnim oblogama, koje će pored lepote u izgledu, doprineti i stvaranju prijatnije radne atmosfere.

Piše: Ljubica Grujić, mast. inž. građ.

Prethodni tekstNajveći outlet keramičkih pločica!
Sledeći tekstTarkett – Pravo rešenje za školske podne površine