Da li je teško pronaći dobrog majstora za postavljanje parketa?

Kvalitetan pod predstavlja ogledalo svakog doma, bilo da se radi o parketu ili laminatu – podnim oblogama koje su najzastupljenije na našim prostorima. Nestručno postavljanje podnih obloga ne samo da kvari izgled svakog prostora već i iziskuje dodatne troškove koji podrazumevaju angažovanje majstora kako bi se problem što pre otklonio. Ako vam se parket u dnevnom boravku odlepio, počeo da škripi ili rasklimao, savetujemo vas da na vreme potražite pomoć od profesionalaca. Nikako sami ne pokušavajte da popravite novonastalu situaciju jer je velika verovatnoća da ćete naneti još veću štetu.

Kada je vreme za novo postavljanje parketa?

Ukoliko se nalazite u takvoj situaciji da vam je parket jednostavno oštećen s obzirom da je prošlo više od jedne decenije kada ste ga zadnji put lepili za pod, sada je pravi trenutak da razmislite o kupovini novog kako bi postavljanje parketa bilo završeno u najkraćem mogućem roku. Ipak, treba imati na umu da su u danas svi dobri majstori zauzeti i po godinu dana unapred. Zbog toga bi valjalo na vreme da rezervišete čoveka u kojeg imate apsolutno poverenje da će ovaj deo posla odraditi kako treba.

Kako funkcioniše renoviranje stana po principu “ključ u ruke”?

Da li znate da mnoge firme, među kojima i Jug Enterijer iz Beograda rade po principu renoviranje stana ključ u ruke? Reč je o preduzećima koje pružaju usluge projektovanja, izrade idejnog plana kao i realizaciju istog u određenom vremenskom periodu. Takvi preduzetnici među zaposlenima imaju svoje majstore za izvođenje raznih grubih radova, među kojima je i postavljanje parketa.

Ako planirate kompletnu zamenu parketa u stanu, zašto ne biste razmisli upravo o ovoj opciji? Vas sigurno neće boleti glava jer će neko drugi umesto vas odraditi ovaj deo posla. Pri završenom poslu moći ćete odmah da se uselite u svoj stan i bićete rasterećeni bilo kakvih dodatnih poslova poput brisanja, uklanjanja prašine i sl.

Zbog čega su majstori toliko zauzeti pa ih je potrebno rezervisati i nekoliko meseci ranije?

Za početak, jedan od razloga je taj što je malo dobrih majstora na tržištu, dok one nepouzdane i neodgovorne koji kasne sa poslom uvek možete pronaći. Ipak, savetujemo vas da njih zaobilazite u širokom luku. Sa druge strane, veliki broj majstora i građevinskih radnika je svoju šansu videlo u inostranstvu jer su tamo mnogo bolje plaćeni nego na našim prostorima. Iz godine u godinu sve je veći odliv ovakve radne snage u zemlje poput Nemačke, Švajcarske, Holandije i ostale zemlje koje nude bolju zaradu.

Neko koga poznajete može da vam bude rezervna opcija

Sigurno imate nekog rođaka ili prijatelja koji ima rođaka koji se bavi ovakvim ili sličnim poslovima. Pa tako “preko veze” možete angažovati nekoga da vam zameni kompletan parket u stanu ili kući. Raspitajte se u svom okruženju ko bi mogao ovu vrstu “grubih radova” da vam odradi pre nego što krenu hladni dani kako biste spremno dočekali zimu. Takođe, važno je na vreme započeti pripremnu fazu, kao što je kupovina novog parketa, lepka, mrežice i ostalog materijala jer ćete sigurno imati i dodatnih troškova kada krene samo izvođenje radova.