Isušivanje zaostale vlage u betonskoj podlozi

Kišni uslovi kao što su bili ovog proleća, niske temperature, odnosno periodi kada je relativna vlažnost vazduha veća od 70%, produžavaju vreme sušenja i vezivanja specijalnih hidrauličnih veziva za mašinske košuljice.

U ovakvim slučajevima, nakon izrade betonske košuljice, a bez mogućnosti provetravanja, pri čemu se još izvode i drugi betonski radovi uz upotrebu materijala koji se pripremaju sa vodom, vreme sušenja betonske košuljice se produžava beskrajno dugo.

Podopolagači su najčešće pod velikim pritiskom investitora. Usled kratkih rokova za pripremu i ugradnju podnih obloga, a nedovoljno suve košuljice, primorani su da u tako kratkom roku vlagu u podlozi dovedu do EU standarda.
Naime najviša dozvoljena vlažnost podloge kod polaganja parketa i elastičnih podnih obloga iznosi 2% odnosno 1.8%, u slučaju podloga sa podnim grejanjem.

Kako bi se zadovoljili ovi uslovi, a kada ne postoji mogućnost prirodnog sušenja košuljice koji je i najbolji, pribegavamo korišćenju specijalnih premaza koji služe kao blokatori vlage, ali u poslednje vreme mnogo delotvornije su se pokazale mašine za isušivanje vlage koje su i nešto najpribližnije prirodnom isušivanju.

Naš tim podopolagača pre svake ugradnje podne obloge insistira na merenju vlage, kako bi smanjili rizike podizanja i odlepljivanja podne obloge. Tri puta meri, jednom seci je stara izreka, koje se rado pridržavamo.

Trotec mašina TTK 170
Trotec mašina TTK 170 / foto: Aurelia

Zamislite da vam se ugradi predivan parket ili PVC podna obloga, a usled prekomerne vlage u podu isti morate za mesec dana da menjate. Dodatni posao, vreme, troškovi i za podopolagača i za klijenta. Aurelia koristi mašine za isušivanje vlage, koje rade bez gašenja. Mašine imaju kontejnere za prikupljanje vlage, te mogu raditi neprekidno danima bez prisustva ljudi.

Potrošnja električne energije je minimalna, a u roku 24 časa mogu prikupiti do 70 litara vode. Upotrebom mašina za isušivanje vlage ubrzavamo proces izgradnje objekta, a na zadovoljstvo podopolagača, investitora i najvažnije krajnjih korisnika objekata. Uz isušivanje betonskih podloga Aurelia vam nudi i isušivanje prostora nakon havarija na vodovodnim i toplovodnim cevima, nakon poplava, renoviranja i slično kako u stambenim objektima (zgrade, kuće), tako i u poslovnim prostorima.

Brzo i efikasno do suvih prostorija korišćenjem mašina za isušivanje vlage. Vaš Aurelia tim.

AURELIA LOGOTIP

AURELIA d.o.o.
Izložbeni salon: Mičurinova 68b,
21000 Novi Sad
M. +381 64 306 7476
nebojsa.aurelia@gmail.com
www.aurelia-podovi.rs

Prethodni tekstDrveni pod – Putovanje kroz održivost
Sledeći tekstprojekat: Dizajn enterijera stana u kuli west 65