Kako izabrati idealan lepak za parket?

Drvo – jedan od najpostojanijih i najkvalitetnijih materijala! I upravo zato je odličan za podnu oblogu. Parket, osim što će uneti toplinu u vaš dom, ako ga dobro održavate može trajati i nekoliko desetina godina. Parket je i te kako isplativa investicija.

Odabirom parketa možete potpuno promeniti i osvežiti izgled prostorija u domu. Pored odabira parketa, izbor kvalitetnog lepka je izuzetno važan. Koji lepak ćete odabrati zavisi od vrste i dimenzije parketa, kao i od podloge na koju se isti lepi.

Ukoliko planirate da u svom domu postavite parket manjih dimenzija, za lepljenje možete koristiti
standardni lepak za parket izrađen na bazi polivinilacetatne (PVA) disperzije, punilaca i aditiva. Prilikom ugradnje parketa, podloga na koju se nanosi lepak nazubljenom lopaticom mora biti čvrsta, ravna, glatka, čista, suva, odmašćena i očišćena od prašine. Standardni lepak za parket ima brzo vreme vezivanja i brzu prohodnost – nakon 24h.

Parfix lepak za parket
Parfix lepak za parket

Ako ste odabrali masivni parket većih dimenzija, ili višeslojni parket – tarket, mozaički, klasični ili parket od egzotičnih vrsta drveta, preporučuje se kvalitetni dvokomponentni lepak na bazi poliuretana, punila i aditiva. Kao velika prednost ovog lepka izdvaja se produženo vreme obrade – 60 do 80 minuta. Takođe, pogodan je za podno grejanje i ima velike vrednosti sile smicanja. Kao i kod standardnog lepka za parket, i kod dvokomponentnog podloga na koju se nanosi mora biti čvrsta, ravna, glatka, čista, suva, odmašćena i otprašena. Pre upotrebe potrebno je dobro promešati električnim mikserom obe komponente i potom nanositi nazubljenom lopaticom.

Za lepljenje parketa većih dimenzija treba koristiti dvokomponentni epoksi poliuretanski lepak 2k. Ovaj lepak namenjen je za lepljenje svih vrsta i veličina parketa, ali maksimalne dužine 2500mm i maksimalne širine 200 mm. Pogodan je za laminatni, daščani i klasični parket, brodski pod, panel parket od egzotičnih vrsta drveta, kao i već lakiranog parketa. Epoksi poliuretanski lepak preporučuje se i kod podnog grejanja postavljenog ispod parketa. Ovaj lepak ima dugo otvoreno vreme rada – 90 do 120min, lako se čisti sa parketa i ima visoku konačnu snagu lepljenja. Visokoelastični lepak koji ima vrlo nizak sadržaj voca.

Tritonex logo

TRITONEX d.o.o.
Srete Mladenovića 2, 34000 Kragujevac
T. +381 34 301 565
office@tritonex.rs
www.tritonex.rs

Prethodni tekstLinoleum ili pločice u kuhinji – šta je bolje?
Sledeći tekstModeran enterijer sa industrijskim podovima