Praktično, udobno i potpuno trendi

Deca vole da imaju sopstveni prostor u kome će se neometano igrati i odmarati. Stvoriti sobu koja je sigurna koliko kreativna i udobna nije lak zadatak. Jedna od bitnijih stvari u kreiranju dečije sredine je pod.

Pre nego što krenete u kupovinu razmislite o par veoma bitnih stavki koje će vam pomoći da lakše odredite koja će površina najviše odgovarati vašem detetu i kako će se uklopiti u ceo enterijer. Ne zboravite takođe da će taj isti pod verovatno ostati i kada vaše dete ne bude beba već odraste u tinejdžera.

Pod u dečijoj sobi trpi veliko opterećenje i habanje pa mora biti otporan ali ujedno i bezbedan, jer će se po njemu dosta padati i klizati. Takođe treba da bude bez ikakvih mirisa, isparavanja ili mogućnosti da naruši kvalitet vazduha u sobi. Ovde ćete naći nekoliko stadardnih opcija za podove u dečijim sobama, sa svim njihovim vrlinama i manama, koje će vam olakšati izbor pri kupovini.

Tepih u dečijoj sobi je čest izbor zahvaljujući tome što je mekan pa ublažava pad, ne kliza se pod nogama, topao je i može se naći u velikom broju dezena i oblika. Još jedna pozitivna osobina je što deluje kao izolator od buke koja je česta pojava u dečijoj sobi, pogotovo ako se nalazi na spratu.

Sa tepihom imate širok izbor kod dekoracije sobe. Postoje u svim oblicima, dezenima i teksturama. Mogu se naći sa raznim motivima, kao što su prikazi naselja, planeta, brojeva, boja, pa mogu biti deo dečije igre. Možete ih naći izdeljene na pravougaonike koje ćete zameniti kada se jedan deo ošteti.

Tepih sa određenom dekoracijom je mnogo jeftiniji izbor od postavljanja tapeta i zidne dekoracije. Čak i sa potpuno belim zidovima, tepih zanimljivog dezena će momentalno oživeti i osvežiti dečiju sobu. Takođe mnogo se lakše zamenjuju nego tapete ili zidna dekoracija.

Zato birajte tepihe od prirodnih materijala (mada ćete u ovom slucaju teže skidati mrlje i fleke), ili posebne antialergijske tepihe.

Ali pre nego što kupite tepih, budite svesni i nekih njegovih mana. Tepih od zida do zida se teško čisti i ubrzo može postati izvor prašine, bakterija i fleka – veoma negativna strana ako imate dete sa alergijom. Šta više, tepisi napravljeni od sintetičkih materijala kao najlon i poliester, često sadrže toksične hemikalije koje su opasne za malu decu. 

Zato birajte tepihe od prirodnih materijala (mada ćete u ovom slucaju teže skidati mrlje i fleke), ili posebne antialergijske tepihe. Tepisi sa dužim vlaknom smetaju pri igri, teže se čiste i kraće traju.

Drveni podovi takođe su veoma popularan izbor za dečije sobe. Osim što dugo traju i lako se čiste, ovakvi podovi imaju klasičan izgled koji nikad ne izlazi iz mode i lako se uklapa u svaki dizajn. Neutralnim bojama ove vrste poda možete lako istaći pastelne boje nameštaja, a za decu nema bolje dekoracije od njihovih omiljenih igračaka.

Ako se odlučite za brodski pod, možete se poigrati njegovim oblikom pa svaku dasku ofarbati različitom bojom. Tako ćete dobiti originalan i zabavan pod, plus možete zadržati zidove belim.

Iako je prilično izdržljiv na habanje, svi drveni podovi su podložni oštećenjima pogotovo ako se postavljaju u dečijim sobama. U zavisnosti od finiša, mogu se lako izgrebati, ulubiti – nešto o čemu treba razmišliti s obzirom na cenu ovakvog poda. Nije najmekša površina za ublažavanje pada, kao ni najsigurnija opcija protiv klizanja malih stopala.

Popularan kao ekološki pod, bambus obezbeđuje jaku, izdržljivu i dosta jeftiniju varijantu u odnosu na drvene podove. U stvari moguće je da je bambus jedan od najjeftinijih ekoloških podova.

Osim što je otporniji na oštećenja od drvenih podova, dosta je tvrđi pa samim tim će i duže trajati u dečijoj sobi. Lako se čisti i održava, a s obzirom da je potpuno ekološki nema rizika za decu sa alergijom. Izgled i boja bambusovog poda može mnogo da varira u zavisnosti od finalne obrade, pa se lako može ukolpiti u svaki enterijer dečije sobe.

Oštećenja će se lako popraviti i pod će opet izgledati kao nov. Ako se dobro održava neće biti mnogo klizanja po ovakvom podu. Obzirom da je tvrđi od drvenog poda, deca se pri padu mogu povrediti pa se on često prekriva tepisima ili krparama kako bi se takvi padovi ublažili. Mnogo vlage može ovaj pod iskriviti i napraviti pukotine.

Pluta nije čest izbor poda za dečiju sobu. Prilično je jedinstven i ima niz povoljnih osobina. Takođe je mekan za razliku od ostalih drvenih i ekoloških podova, i mekoća se povećava što su ploče deblje. Skoro da ima sve osobine tepiha ali bez svih mana istog. Pluta je prirodno antialergijski material, odbija mikrobe i gljivice. Takođe je antistatik pa odbija prašinu, prirodno čineći sobu čistijom.

Kada se dobro instalira praktično je otporna na fleke a održavanje je svedeno na minimum. Dobar je zvučni i toplotni izolator što je svakako bitno za dečije sobe. Kada je u prirodnim bojama odaje utisak drvenog poda. Može se takođe naći u raznim bojama pa je kao ideja za dečiju sobu idealan.

Negativne osobine skoro i da nema. Dosta je mekan pa se može lako ulubiti, ogrebati i oštetiti. Takođe se krivi i puca ako je izložen velikoj vlazi.

Ako znate da će pod u dečijoj sobi trpeti neke ekstremne sportove vaše dece, onda je laminat pravi pod za vas. Jeftiniji je u odnosu na drvene podove, lako se održava i instalira, čak i preko svake površine, a uz to se i teško oštecuje. Može se naći u svim bojama i dekorima.

Negativne strane su to što je prilikom izrade i instalacije tretiran sa raznim hemikalijama pa može ugroziti zdravlje vase dece. Klizav je i neki tipovi laminata se lako oštecuju.

Izbor se ne završava ovde. Lista je dugačka. Ali zbog dece se treba zadržati na prirodnim materijalima, po mogućstvu ekološkim jer na prvom mestu je zdravlje dece pa zatim izgled i dizajn poda.

Autor teksta: Tijana Vučak, internitidesign.com