KERAMIKA KANJIŽA – Pločice u službi građana

Interesovanje za kampanju “Ko ima najbolje pločice” ne jenjava ni u 2017.

NAVIKLI STE DA ČASOPIS “PODOVI” PORED STRUČNIH TEKSTOVA O SVIM SFERAMA GRAĐEVINARSTVA, IMPLEMENTIRA U SVAKI SVOJ BROJ I RAZGOVOR SA USPEŠNIM LJUDIMA KOJI VODE ILI AKTIVNO UČESTVUJU U SEGMENTIMA POSLOVANJA NEKE KOMPANIJE IZ OVE SFERE. NAROČITO NAM JE DRAGO KADA JE TA OSOBA DAMA JER ŽIVIMO U DRUŠTVU KOJE JOŠ UVEK, POGOTOVO U SFERI GRAĐEVINARTVA, BIVA IZNENAĐENA AKO JE BAŠ ŽENA TA KOJA JE U OVOM POLJU OSTVARILA VELIKI USPEH. JOVANA NIKČEVIĆ, PR I MARKETING MENADŽERKA KOMPANIJE KERAMIKE KANJIŽA, JEDNA JE, BEZ NAMERE DA LASKAMO, OD NAŠIH OMILJENIH SAGOVORNICA. OVAJ PUT, OVA USPEŠNA ŽENA NAM JE PRIČALA O KAMPANJI KERAMIKE KANJIŽA KOJA JE, PORED BROJNIH NAGRADA, POBRALA I NAJVIŠE SIMPATIJA JAVNOSTI TOKOM PROŠLE I POČETKOM OVE GODINE. SVAŠTA NAS JE ZANIMALO, A JOVANA NAM JE DALA ODGOVOR NA SVAKO PITANJE KOJE SMO POSTAVILI.

Jovana Nikčević, PR i marketing menadžer kompanije Keramika Kanjiža d.o.o.
Jovana Nikčević, PR i marketing menadžer kompanije Keramika Kanjiža d.o.o. – Foto: Wannabe magazine

Keramika Kanjiža je već odavno je prevazišla preporuke tipa “Kupujmo domaće” već je dostigla nivo “Kupujmo kvalitetno”. Definitivno najtrofejnija kompanija u ovoj oblasti, da ste fudbalski klub bili biste Real. Najpre čestitke od nas, a zatim pitanje: Da li ste ovako nešto očekivali kao potvrdu za vaš rad?

Hvala na ovim lepim rečima i čestitkama, moram da priznam, doduše potpuno neskromno, da se po malo i osećamo kao Real. Uloženo je mnogo rada i odricanja u protekle tri godine. Trudili smo se uvek da budemo bar pet koraka ispred svih – i to u apsolutno svim segmentima poslovanja. Naučeni smo da uvek dajemo maksimalno, ali i da su rezultati zagarantovani kada posao radite sa znanjem, ljubavlju i potpunom posvešćenošću. Svi smo znali da će rezultati doći, ali neki su čak i za nas bili potpuno neočekivani.

Jedna od najinteresantnijih kampanja, s obzirom da nije uobičajena je “Ko ima najbolje pločice”, gde ste skrenuli pažnju na svoj brend i pobrali simpatije ne samo klijenata, već i šire javnosti. Kako je došlo do ideje za ovu kampanju?

Moje prvo i osnovno pravilo u komunikacionom biznisu je – što jednostavnije to bolje. Mi komunikolozi nekada umemo malo da se „izgubimo“ u previše sakrivenih i prenešenih značenja i dešava se da brojne kampanje završe tako da ih finalni korisnik uopšte ne razume. Ja sam želela da iskoristim ono što je već duboko usađeno u žargon- skom govoru i što svi već odlično razumeju – dobri trbušnjaci, odnosno dobre pločice. Cilj je bio da kampanja na drugačiji i zanimljiv način prikaže šta je zapravo Keramika Kanjiža i kakvi su to naši proizvodi. Naše pločice nastaju vrednim radom i trudom, posvećenošću, znanjem, odricanjem. Sve to je potrebno i za dobre trbušnjake. I tako se uobličila ideja – pokazati najširoj javnosti ko ima najbolje pločice. Reakcija je bila fenomenalna, a dan nakon kampanje, ona je uveliko postala viral na internetu.

Nagradu „PRiZnanje“ koju dodeljuje Društvo Srbije za odnose s javnošću dodeljena je za kampanju „Ko ima najbolje pločice“, a osvojila je nagradu u kategoriji „Korporativna komunikacija u malim i srednjim preduzećima“. Koliko ljudi je bilo uključeno u ovaj interesantni pristup i na koji način ste podelili poslove?

U poslu je najvažnije da imate saradnike sa kojima ste na istim talasnim dužinama, na koje možete da oslonite. Interno, u kompaniji mi smo navikli na takav odnos. Međusobno se dopunjujemo, razrađujemo ideje i dolazimo do najboljih rešenja. Izazov je bio pronaći spoljne saradnike koji će za početak da razumeju šta je kompanija i koji će bez predrasuda ući u nesvakidašnji projekat. Tako je nastala saradnja sa agencijama Homepage i SuperDot koji su dali sve od sebe da svaki segment aktivacije prođe besprekorno. Na projektu je radilo 8 osoba iz kompanije i agencija, 4 fitnes trenera i jedan dron. Podela posla je bila jasna – imali smo razradu ideje, online podršku influensera, digital podršku, btl podršku a sve zarad zajedničkog cilja – prirediti nešto potpuno novo i drugačije u moru sličnih ili istih kampanja.

Keramika Kanjiža d.o.o. - dodela nagrade za kampanju "Ko ima najbolje pločice?"
Keramika Kanjiža d.o.o. – dodela nagrade za kampanju „Ko ima najbolje pločice?“

Jovana, Vaša izjava posle nagrade bila je: “Kampanja “Ko ima najbolje pločice” konkurenciji je pokazala vrednost komunikacije, i koliko je ona neophodna za građenje i razvijanje uspešnog brenda.” Na kakvu vrstu komunikacije ste konkretno mislili?

Kada kažem komunikacija mislim na stratešku i planski vođenu komunikaciju sa ciljnim grupama – kroz odnose s javnošću, marketing i digital. To obuhvata brojne komunikacione kanale i alate, aktivnosti i akcije. U svemu tome veoma je važno konstantno se usavršavati, pratiti trendove, poznavati branšu, ali i odabrati spoj onog što je za vašu kompaniju najdelotvornije. Komunikacija radi same komunikacije ne znači ništa. Na kraju dana ona mora da pokaže konkretne rezultate u vidu profita. Ako toga nema, komunikacija nije bila uspešna.

Keramika Kanjiža je u pravo vreme prepoznala značaj i jačinu komunikacija. To govori da menadžment ima jasnu viziju, stručnost i znanje da na pravi način osvoji i održi lidersku poziciju kompanije kako na domaćem tako i na regionalnim tržištima.

Društvene mreže i stručni časopisi su mnogo pomogle u vašim promocijama, na koji način pristupate ovakvoj vrsti predstavljanja?

Smatram da su društvene mreže danas osnova svake komunikacije. Svaka ozbiljna kompanija koja razmišlja o svojim potrošačima i planira poslovanje na duži vremenski period mora aktivno da komunicira sa najširom javnošću. Ukoliko nemate profil na društvenim mrežama – ne postojite. Keramika Kanjiža danas ima preko 90.000 pratilaca na Facebook-u i na to smo veoma ponosni. Svaki dan imamo priliku da komuniciramo sa divnim ljudima i čujemo komentare iz prve ruke. Na taj način dolazimo do neprocenjivih informacija, a kupcima pružamo maksimalnu uslugu i podršku. Facebook profil je nešto kao „ljudsko“ lice kompanije, blisko najširoj javnosti. Što se tiče tematskih magazina, već sam jednom prilikom za časopis „Podovi“ napomenula da su od neprocenjivog značaja, pre svega za potrošače. Zdrava konkurencija ne može da se razvija ukoliko kupcima nisu predočene sve mogućnosti i opcije.

Jovana Nikčević, PR i marketing menadžer kompanije Keramika Kanjiža d.o.o.
Jovana Nikčević, PR i marketing menadžer kompanije Keramika Kanjiža d.o.o.

Činjenica je da ste ovom kampanjom obradovali dame, kako na ulicama Beograda, tako i svih onih koji su videli fotografije momaka sa “najboljim pločicama”, verujem da gospodu zanima mogu li oni očekivati nešto slično sa damama u glavnoj ulozi?

Od kako smo izveli aktivaciju „Ko ima najbolje pločice“ ovo je najčešće pitanje muškog dela i uvek se nasmejem. Moram da priznam, aktivacija je namenjena pre svega damama, ali je veoma bitno shvatiti da je suština isključivo u dobrim pločicama – pol je tu manje važan. Štaviše, imali smo jednu fenomenalnu damu, pravu zmajicu, koja se spontano pridružila momcima na trgu i pokazala ono u šta duboko verujemo – rad, posvećenost i predanost su pravi put do željenih rezultata.

I na kraju, možemo li čuti barem deo vaših planova za letnje kampanje koje verujem već počinjete da realizujete?

Ovo leto kompanija će obeležiti brojnim pripremama za velike novitete i novosti koje slede naredne sezone, i pre svega smo fokusirani na to. Pred nama je veliki izazov i projekat, svi uveliko radimo na fenomenalnim novim stvarima koje tek dolaze. Za sada mogu jedino da kažem – Stay tuned! Kao što ste i navikli, iz „kuhinje“ Keramike Kanjiža stižu neverovatni specijaliteti.

www.keramikakanjiza.com

KERAMIKA KANJIŽA doo
Horgoški put BB, 24420 Kanjiža, Srbija
Tel: +381 (0) 24 874-211
E: kontakt@keramikakanjiza.com
W: www.keramikakanjiza.com
FB: Keramika Kanjiža