Koje su prednosti i nedostaci kamenih podova?

Mnogo je razloga da odaberete kamene podove za vaš dom. Kameni podovi su lepi, čvrsti i izuzetno dugotrajni – i mogu se uklopiti u bilo koju prostoriju u kući. U stvari, kameni podovi su jedini materijali za pod (osim možda betona) koji se mogu lako uklopiti i u zatvorenom i u otvorenom prostoru. Ako razmišljate o investiranju u kamene podove za vaš dom, ove prednosti i nedostaci mogu vam pomoći u vođenju procesa donošenja odluka.

Prednosti kamenih podova

Kamen traje večno. Postoji razlog zašto su najstarije građevine koje su sagradili ljudi rađene baš od kamena – to je neverovatno jak, izdržljiv materijal. Ako dizajnirate dom u kom planirate da živite još mnogo godina, kameni podovi su dobar izbor. U poređenju sa drvenim podovima, koji će na kraju zahtevati doradu i zamenu nakon nekog vremena, kameni podovi zahtevaju vrlo malo održavanja. Kamen će trajati decenijama bez ikakvih problema. 

Kamen je odličan ukras za vaš dom – kako spolja tako i unutra. Korišćenje istog kamena u kući kao i na otvorenom je odličan način za povezivanje dva prostora. Naročito kada je kamen uparen sa velikim prozorima i kliznim staklenim vratima – efekat je zapanjujući.

Kamen je prirodno hladan po toplom vremenu. Ako živite u toplijim krajevima, cenićete sposobnost kamena da ostane hladan čak i kada spoljašnje temperature rastu. 

Kameni pod
Kameni pod u enterijeru

Kameni podovi zadržavaju toplotu. Ako su zime hladne tamo gde živite, blistava toplota ispod kamenih podova je luksuzan, energetski efikasan način da zagrejete svoj dom. Kamen dobro provodi toplotu.

Kameni podovi ne daje alergenima prostora da se sakriju. Ako vi ili član vaše porodice ima problema sa alergijama, kameni pod vam može pomoći u naporima da prašinu i ostale alergene sprečite da ulaze u vaš životni prostor. Naime, tvrda i neporozna površina kamenog poda ne daje alergenima prostora da se sakriju, što čini čišćenje znatno temeljnijim i efektivnijim. Čak i malo porozniji kamen, kao što je mermer, nije tako porozan kao drugi materijali poput drveta ili tepiha.

Nedostaci kamenih podova

Kameni pod
Kameni pod je skup

Kamen je skup. Odabir kamena koji se vadi lokalno jedan je od načina smanjenja troškova, jer isporuka značajno povećava cenu, ali čak i kameni pod od kamenoloma u zemlji košta mnogo više nego druge mogućnosti, poput drveta.

Kameni podovi mogu biti hladni. Ako živite u hladnijim klimatskim predelima i nemate podno grejane ispod kamenih podova, zimi možete imati problem. Bez obzira na sobnu temperaturu, kameni podovi znaju biti prilično hladni. Možete ih, naravno, ugrejati prostirkama, ali na mestima gde nema podnih obloga pod će biti hladan pod nogama.

kameni pod
Kameni pod u kupatilu

Vlažan kamen može biti klizav. Proces postizanja poliranog finiša je koristan za poroznost kamenih pločica, stvarajući gotovo nepropusnu površinu. Međutim, time se takođe stvara i klizava površina.Naročito kada dolazi u kontakt sa vodom. Uglačani, mat izgled je odličan za visoko frekventna i vlažna područja kako bi se sprečilo klizanje i habanje. 

Kamen je zaista težak. Kameni pod zahteva kvalifikovanu ugradnju, zajedno s podlogom koja može podneti dodatnu težinu. Pre kupovine kamenih podova ključno je posavetovati se sa stručnjacima kako biste bili sigurni da ćete moći da ga instalirate tamo gde želite.