Zeleni urbani park koji „lebdi“ nad auto-putem

Firme Rogers Partners Architects+Urban Designers i Nelson Byrd Woltz Landscape Architects objavile su idejni projekat za novi park koji „lebdi“ iznad delova auto-puta koji se račva na više strana i prigradske pruge u Bakhedu, nedaleko od Atlante u državi Džordžiji. Uzdignuti prelaz dug 2.400 „Buckhead Park“ će ići preko državnog puta „GA400“ i ima za cilj da sigurno dovede ljude do odredišta i da ih na jednostavan način približi sadržajima i kulturnim znamenitostima Bakheda.

Projekat nastoji da poboljša kvalitet života u Bakhedu
Vidimo Bakhed kao grad koji će voditi ka stvaranju nacionalnog trenda

Poređano drveće u nizu koje daje hlad u punoj dužini povišenog prelaza u okviru samog parka pruža posebno iskustvo svim posetiocima i prolaznicima. Severni kraj uključuje zajednički prostor zajedno sa „zavučenim“ amfiteatrom koji je pogodan za formalna i neformalna okupljanja. Dok su na trgu koji se nalazi u srcu parka prodavnice, restorani i pristup železničkoj stanici. Na južnom kraju je vrt oaza koja će pomoći ublažavanju efekta staklene bašte koji se stvara u urbanoj stredini. U okviru parka će se takođe nalaziti odredište za „PATH400“, višenamensku rekreativnu i prigradsku zelenu rutu koja ide duž kičme „GA400“.

Uzdignuti prelaz dug 2.400 „Buckhead Park“ će ići preko državnog puta
Projekat nastoji da poboljša kvalitet života u Bakhedu

Projekat nastoji da poboljša kvalitet života u Bakhedu tako što će se povećati prohodnost kroz grad. Sa velikim brojem pešačkih staza koje povezuju park sa susednim ulicama, „Buckhead Park“ koji ide preko „GA400“ ohrabruje stanovnike grada da koriste park dok putuju na posao, idu kući ili u toku slobodnog vremena. Veštački sistemi za sakupljanje kišnice će navodnjavati vrtove, dok će se prirodna flora karakteristična za podnevlje Atlante održavati minimalno uz maksimalni estetski efekat.

Veštački sistemi za sakupljanje kišnice će navodnjavati vrtove
Uzdignuti prelaz dug 2.400 „Buckhead Park“ će ići preko državnog puta

„Mi zaista msilimo da ćemo ostvariti pravu ravnotežu sa ovim idejnim projektom i da ćemo uneti velike promene, rekao je Robert M. Rogers, član FAIA i osnivač-partner firme Rogers Partners. Vidimo Bakhed kao grad koji će voditi ka stvaranju nacionalnog trenda za stvaranje vrednosti, poboljšavanje kvaliteta života i poboljšavanje povezanosti izgradnjom inspirativnih javnih prostora.“

Odbor za unapređenje poslovanja grada Bakheda (The Buckhead Community Improvement District board) će pregledati povratne informacije zajednice i razgovarati o narednoj fazi projekta u oktobru.

Izvor: www.građevinarstvo.rs