I mi BEHATON za trku imamo

Nemačka je definitivno obećana zemlja. Barem za nas koji imamo barem jednu sestru ili ujaka “tamo preko”. U mom slučaju to je tetka moje dece, odnosno sestra moga muža. Ono što je važno napomenuti je da se nas dve zaista lepo slažemo evo već skoro dvadeset godina koliko sam i ja deo njihovog života. Zbog svega pomenutog, nekako uobičavamo da familijarno idemo “kod tetke Cece” u goste barem jednom godišnje, bez prisile i bilo kakvog moranja sa moje strane, da se vidimo, uživamo i po povratku, kao i svi Srbi, kukamo kako ljudi žive, a mi ovde kaskamo za svetom.

S obzirom da je meni dom tamo gde je srce, a srce je ovde, i milom i silom, tako sam ja godinama uzimala ove tvrdnje o idealnoj zemlji sa velikom rezervom. Pravdala sam svoj neodlazak tamo raznim argumentima (čitaj predrasudama), od onog Nemci su hladni i bezosećajni, samo rade i ne uživaju, nemaju prijatelje, ni srca ni duše… kiselo je grožđe, sladak je limun… E sada, kako godine prolaze, prihvatam činjenicu da mogu biti u krivu, odnosno sve više se trudim da sopstvenim iskustvom, kada mi je već dato, anuliram ono što se priča po kuloarima. Tako je bilo i sa Nemačkom.

VIBBET - behaton ploče, komercijalni objekat
VIBBET – behaton ploče, komercijalni objekat

Poslednji naš odlazak bio je povodom selidbe pomenute “tetke iz Nemačke” u novu kuću u jednom predgrađu u srcu Bavarske. A kuća? Odgovor na savremeno graditeljstvo od poda do plafona, od enterijera do eksterijera. Ono što je meni, kao nekome ko dolazi iz zemlje u kojoj se ekonomski status raspoznaje po raznolikosti kuća u predgrađu, zapalo za oko je jedna predivna harmonija materijala i parternog uređenja baš svake kuće u pomenutom bavarskom naselju. U čemu se ova spoznaja ogleda?

Naime, osim što svaki komšija, već spolja gledano, poseduje kvalitetna ulazna vrata, garažu i solarne panele kojima proizvodi struju, svaka kuća ima impresivno parterno uređenje u kojem je glavni akcenat stavljen na behaton ploče, raznih dimenzija i dezena.

ARHIBET – behaton ploče, prilazna staza

S obzirom da je sve pomenuto, osim ovih ploča, nekako identično, čine se da su ovakvim odabirom, pretendovali da izraze individualni stil svake porodice i zato je baš ovaj aspekt uređenja nešto što izdvaja jednog komšiju od drugog. Možemo to i ovako reći, da se recimo izgubite i ne možete da nađete kuću koju tražite, behaton, odnosno raspored i boje istog bi bile vaše vodilje i kompas do mesta koje tražite. Naravno, kao i sve radoznale osobe postavila sam neka pitanja u vezi sa behatonom ovim ljudima, doduše na čistom srpskom kako bi sestra moga muža prevela svojim komšijama i na taj način ih, u moje ime anketirala. Još jedna prednost kada pobediš stereotipe o tradicionalnom neslaganju snajke (mene) i muževljeve setre (tetke Cece). Evo šta su mi prave Švabe, kako odvajkada zovu žitelje ovog dela Nemačke, rekle zašto je behaton odabir baš svakog stanovnika ovog mesta.

Kafana "Tvrđava" - Niš
Foto: Arhibet d.o.o., Kafana „Tvrđava“ – Niš

Najpre, da se opet dotaknemo predrasude koja je ovaj put i istina i jedna sasvim logična stvar. A Nemci se vode logikom i kvalitetom iznad svega drugog. Dakle, novac žiteljima ovog mesta ne igra ulogu. Oni zarađuju dovoljno da ne kupuju nekvalitetno samo zato što je jeftino i uvek, baš uvek, prepuštaju posao o kojem ne znaju ništa, profesionalcima. Malo zbog toga što hoće da sve bude urađeno kako treba, a malo zbog toga što traže garanciju za ono što su platili. I upravo na ovaj način oni štede svoj novac i ne plaćaju dva puta za ono što je moralo biti plaćeno samo jednom.

Nemcima komšijama arhitekte bez razlike koji je, preporučuju behaton kocke za parterno uređenje zbog sledećih stvari:

BEHATON JE, na prvom mestu, materijal koji se postavlja brzo i lako. Tačnije, na izravnat teren se nanosi sloj peska debljine oko 4-6cm koji se nabija i na njega se postavljaju behaton ploče koje se fuguju peskom.

Ne košta mnogo, odnosno daje svakom na praktičnost i logiku naviknutom nemcu, najbolji odnos cene i kvaliteta. Još jedna njegova prednost s obzirom na klimu u Bavarskoj je da behaton ima prirodnu drenažu pa se vlaga ne zadržava na površini.

U ovoj priči mi je, doduše prevedeno, pomenuta i situacija njihovih suseda, Holanđana koji behaton koriste na svojim ulicama gde dnevno po nekoliko puta padne kiša, a nema barica jer voda brzo prođe između peska koji se nalazi u fugama behatona. Dobar je i za stare objekte koji su imali kaldrmu, ali za nove i luksuzne objekte nije najbolje rešenje jer umanjuje vrednost i izgled takvog objekta. Ono što je sadašnjost donela napretkom tehnologije je, a nekadašnja mana behatona je što su mogućnosti oko odabira boje i oblika materijala znatno veće nego ranije. Ono što, takođe, s obzirom da su uređene zapadne zemlje ekološki svesne šta god da rade, je činjenica da behaton odgovara i ovim, često strogim, zahtevima.

VIBBET - behaton ploče, Klasik linija, melirana žuta
VIBBET – behaton ploče, Klasik linija, melirana žuta

NAIME, BEHATON PLOČE su napravljene od prirodnih sirovina neškodljivih po okolinu – cement, separisani rečni i kameni agregat, aditivi za betone, oksidni pigmenti za betone. Tehnologija proizvodnje je usaglašena sa svim ekološkim standardima.

I da, ugledamo se na Nemce, nekada i protiv svoje volje, otimajući se jer imamo tu prkosnu osobinu za naše podneblje karakterističnu, da mislimo da mi sve najbolje znamo i da smo, nekako, u svemu bili prvi. Tako je i u ovom slučaju. Ipak, dobro je znati da se behaton, unapređenih performansi i prelepih dezena, sve više može videti i kod nas i to u širokoj upotrebi. Tako behaton vidimo kako u porodičnim kućama, odnosno dvorištima, tako i ispred velikih objekata kakvi su tržni centri koji sve više “niču” u Srbiji. Štaviše, imamo mnogo kompanija koje su u stanju da odgovore na sve zahteve tržišta, pa sve i da se Nemci, nekim čudom, masovno presele kod nas i traže jednako kvalitetan behaton kao u svojoj matičnoj zemlji. S tim u vezi, svoje objašnjenje ovog materijala dali su Marko Mitić, vlasnik kompanije Arhibet iz Niša i Milorad Vidojević, vlasnik kompanije Vibbet iz Čačka.

Marko Mitić iz kompanije Arhibet je prezentovao ponudu i stavio akcenat na karakteristike behatona kakav se može, danas, naći i kod nas.

On je podsetio da je behaton (betonski element za poločavanje spoljnih površina) ustvari tradicionalan materijal kada je reč o parternom uređenju trotoara, pešačkih staza, trgova, platoa, međublokovskog prostora, industrijskih objekata, internih saobraćajnica itd. Danas, kaže ovaj stručnjak, on nije samo puka potreba da se obloži neka spoljna površina, već velika mogućnost izražaja pri prostornom planiranju.

Arhibet d.o.o. - Behaton
Arhibet d.o.o. – Behaton

Razvojem novih tehnologija bitno se povećala primena, karakteristike i funkcionalnost ovog proizvoda, pa možemo reći da je behaton u isto vreme i moderan građevinski materijal koji odgovara svim zahtevima modernog vremena. Uticaj na modernizaciju ovog proizvoda ima pre svega oprema za proizvodnju, unapređeni i novorazvijeni repromaterijali i naravno nove ideje i zahtevi korisnika kada je reč o oblicima i završnim obradama behaton ploča.

Nova oprema za proizvodnju podrazumeva automatizaciju svih procesa u proizvodnom ciklusu, smanjuje mogućnost neujednačenosti kvaliteta i znatno povećava kapacitet proizvodnje.

Na kvalitet i dugotrajnost proizvoda pored vrhunske opreme značajan uticaj imaju i novi repromaterijali, a pre svega dodaci za beton. Njihovom upotrebom se bitno poboljšavaju karakteristike krajnjeg proizvoda. Koriste se i sredstva za dodatnu zaštitu površine koja obezbeđuju lakše uklanjanje mrlja i prljavštine od ulja, hrane i pića, a koja se nakon proizvodnje nanose na površinu ploča i na taj način formiraju zaštitni površinski sloj. Ipak, najveći uticaj na modernizaciju ovog proizvoda, kako nam je Marko na kraju predočio, imaju arhitekte koji su svojim zahtevima i idejama naveli proizvođače na realizaciju novih modernih oblika i završnih obrada behaton ploča. Nekada su to bili proizvodi boje betona i uglavnom manjih dimenzija, a danas su to moderni proizvodi najrazličitijih završnih obrada (jednobojni, kolormix, prani graniti, peskareni), reljefnih površina i velikih dimenzija. U ovoj trci vremena i tehnologije najveću korist svakako imaju krajnji korisnici, preneo je svoje iskustvo sa terena vlasnik ove uspešne kompanije.

Na aspekt tradicije behatona osvrnuo se i moj drugi sagovornik, Milorad Vidojević iz kompanije Vibbet.

Kako nam je rekao, od davnih vremena pridavan je značaj podu kao važnom elementu ambijenta i arhitekture. Put razvoja behatona datira od postojanja rimskog carsta, čija je vojska iz osvajačkih potreba, u IV veku pne., sagradila put koji je spajao Rim i Jadransku obalu. Istorija beleži polovinu dvadesetog veka kao značajnu u razvoju podnih ploča od betona namenjenih za popločavanje javnih prostora, ulica, trotoara i trgova.

Privatno dvorište Kragujevac, izvođač radova Vibbet doo
Privatno dvorište Kragujevac, izvođač radova Vibbet doo

Danas je behaton značajan i estetski atraktivan elemenat partera velikih svetskih gradova u kojima arhitektura i dizajn popločanja svakodnevno otvaraju nove mogućnosti njegove primene. Kroz vreme behaton je napredovao u strukturalnom pogledu zahvaljujući kvalitetnim sirovinama i tehnološkom procesu proizvodnje, dostižući visoke performanse u pogledu mehaničke stabilnosti pod uticajima horizontalnog i vertikalnog opterećenja, i postojanosti na vremenske promene, dejstvo mraza i soli. Razvoj behatona ogleda se i u estetskim mogućnostima oblikovanja najrazličitijih ambijenata. Za razliku od prvih ploča veoma svedenog izgleda, danas su nebrojene mogućnosti u kombinaciji behatona u ambijentima ruštikalnog, klasičnog i savremenog dizajna kroz široku paletu završnih tipova površinske obrade i boja, obrazložio nam je Vidojević.

VIBBET - behaton ploče za uređenje privatnog objekta
VIBBET – behaton ploče za uređenje dvorišta
VIBBET - behaton ploče za uređenje trgova
VIBBET – behaton ploče za uređenje trgova

Dakle, po svemu onome što ste mogli pročitati, možemo doneti sledeće zaključke. Neki nam ne idu u prilog. Da li smo vredni i odgovorni kao Nemci? Nismo. Da li nam je uređena država kao njihova? Nije. Da li je svačije parterno uređenje kao u bavarskim predgrađima? Nažalost nije. Imamo li kvalitetan behaton za ponuditi, stručnjake koji znaju da ga postave i kreativne ljude koji mogu da ga preporuče? Itekako imamo. Polako, sve ostalo ćemo stići. I kao i behaton i naše će mogućnosti postati veće, dvorišta uređenija i ljudi zadovoljniji. I naš će život biti plasiran u puno lepih boja i dezena. Do nas je. Da radimo na tome. I poboljšamo se da postanemo najkvalitetniji mogući. Kao behaton danas. U Nemačkoj jednako kao u Srbiji.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić, novinar