Zašto izabrati drveni deking?

Sa ovim vremenom nekako svi prvo pomislimo na uređenje dvorišta, onog dela prirode na kojem smo sebi omogućili mir i blagostanje. Uređivanje trema, dvorišta, terase, bašte i bilo koje druge spoljne površine podrazumeva pametno ulaganje u odabir materijala jer spoljna podloga eksterijera mora odgovoriti na agresivnije uticaje spoljašnje sredine kojih u zatvorenom prostoru nema, na atmosferalije, često veće oscilacije temperature i sve ono od čega smo između svojih zidova zaštićeni. Deking je tip drvenih podloga za spoljnu upotrebu koji podrazumeva i specifičan način postavljanja.

Naziv deking dolazi iz engleskog jezika, i to od reči deck – paluba i asocijacije na palube brodova koje ovaj tip podne obloge budi.

Deking je trgovinski naziv za proizvod od drveta ili nekog drugog materijala, namenjen podnom oblaganju spoljnih površina. Do skoro se pravio samo od visoko kvalitetnih vrsta egzota poput tikovine, ipea. Međutim, samim procesom termo tretiranja i neke domaće vrste poput jasena i graba, su postale adekvatne za spoljnu upotrebu (terasa, vrtova, površina oko bazena). Može se postavljati na drvenu potkonstrukciju ili se postavlja u kvadratnim tablama na gotovoj plastičnoj potkonstrukciji. Nakon postavljanja, deking se ulji tikovim, palminim ili nekim drugim uljem i na taj način se i održava. Sam deking danas se izrađuje od drveta, ali i od kompozitnog materijala WPC-a, kao i od drugih materijala.

Deking - specifičan način postavljanja
Deking – tip drvenih obloga za spoljnu upotrebu

Od drveta do kompozita, postoji puno nijansi koje se razlikuju u boji, teksturi, ugradnji i naravno, po ceni. Puno drvo je dugo držalo primat kao provereni izbor, dugotrajniji i lakši za održavanje. Podna obloga od punog drveta se ne zagreva na suncu, vizuelno, ali i u ugođaju oplemenjuje prostor. Deking od punog drveta izrađuje se tako da bude otporan na sve atmosferske uticaje, kao što su sunce, kiša, sneg, pa i povećana koncentracija vlage u vazduhu.

JBA d.o.o. deking - Drvo Cumaru
JBA d.o.o. deking – Drvo Cumaru

Na našem tržištu postoji i ponuda dekinga od egzotičnog drveta. Naravno, ovakav izbor podrazumeva i nešto višu cenu, ali i kvalitet. Zbog svoje strukture i gustine egzotično drvo može biti veoma dobar izbor za spoljašnju upotrebu, nema potrebe za dodatnom zaštitom ili tretiranjem i sasvim je prirodan materijal. Boja ovakvog dekinga od egzotičnog drveta ide od crvene do tamno braon.

DRVO KAO PRIRODAN MATERIJAL ima brojne prednosti i uvek je bilo jedan od prvih izbora, ali ujedno i zahtevniji za održavanje. To je naročito izraženo kada je spoljna podloga u pitanju, jer zahteva redovno održavanje, a čak i pored toga može doći to truljenja, krivljenja i sličnih nepravilnosti.

Ipak, moramo priznati da to ne mora da bude problem u današnje vreme jer su se uporedo sredstvima koja štite drvo, razvile i kompozitne podne obloge koje su sve češći izbor zbog svog održavanja.

Autor teksta: Ljubica Slavković, M. Arch.