Reč urednika: Šta nas čeka na jesen, a šta na zimu…

Poštovani,

Iza nas je veoma uspešna građevinska sezona ili polusezona, a šta će biti na jesen ili na zimu niko sa sigurnošću ne može tvrditi. Čeka nas još jedan neizvestan period, ovaj put ne samo pandemijski već i po pitanju energenata. Svi proizvođači podova i podnih obloga u Srbiji i regionu zavise od cene električne energije ili gasa, ali se nameće pitanje šta će biti, ne samo ako cene energenata odu gore, već kakva će situacija biti na tržištu ako bude restrikcija ili nedovoljno struje, gasa ili nafte.

Mislim da je još gora situacija u zemljama Zapadne Evrope, jer se njihovi veliki brendovi, koji su u velikoj meri zastupljeni i kod nas, pribojavaju da li će moći ispoštovati porudžbine i popuniti svoje proizvodne kapacitete. To se već oseti u neformalnim razgovorima sa distributerima pojedinih Zapadnoevropskih brendova kod nas i kod domaćih proizvođača. Sve to se već sada negativno odražava ne samo na cenu repromaterijala već i na negativno raspoloženje kod svih. To je upravo ono što mi najviše smeta u komunikaciji. Imam osećaj kao da smo navikli da „kukamo“ ili da tražimo alibi za lošije poslovanje, pa da već unapred pripremamo teren šireći negativne prognoze.

Mi smo barem postali imuni na razne situacije i nedostatak robe, energenata, zastoj u snabdevanju, pa i na ratove i krize, inflaciju i nekako smo uvek pronalazili rešenje i izlazili uzdignute glave iz mnoštva sličnih situacija. Verujem, da ništa drugačije neće biti ni ovoga puta i da se stvara tenzija bez velike potrebe. Prosto, živimo u vremenu kada se ne može dugoročno planirati, a pandemija Korona virusa nas je naučila da radimo i živimo od meseca do meseca i da je nezahvalno dugoročno prognozirati jer je tržište turbulentno i nije imuno na spekulativne procese kojih je svakim danom sve više.

U medijima se plasiraju informacije kako su pojedini proizvodi iz sektora podova i podnih obloga pojeftinili i to drastično, a cene kod dobavljača su ostale nepromenjene. Očigledno je da kupci ne shvataju da berzanske promene ne menjaju preko noći cene kod distributera ili proizvođača. Nedostatak repromaterijala, konkretno u proizvodnji drvenih podova je sveprisutniji i verujem da će parketi u nekom momentu postati luksuz i da će se građani polako okretati i drugim vrstama podnih obloga koje su u svakom slučaju adekvatne i u skladu sa modernim trendovima. Svi smo dovoljno veliki da shvatimo kako se danas retko šta može desiti slučajno i da se samo nadamo da su planeri „ovih događaja” uskoro zacrtali kraj svega što nas je pogodilo od početka Korona virusa, pa do danas.

NOVO izdanje časopisa PODOVI
prelistajte klikom na LINK

Segment podova i podnih obloga je cenovno u periodu stagnacije ili blagog rasta, a budućnost ili proleće je neizvesno do te mere, da i najbolji poznavaoci prilika ne mogu jasno reći šta nas očekuje. Investicije ili gradnja stambeno-poslovnih objekata se nastavlja ali smanjenim intenzitetom, pa se može primetiti da su i investitori obazrivi i da grade objekat po objekat ili što bi se reklo „igraju na sigurno“. Na stovarištima građevinskog materijala su nam rekli da se uglavnom kupuju proizvodi za završne radove u građevinarstvu i to u drastično većoj meri nego materijal za sivu fazu gradnje, pa nam i to negde govori da se završava započeto, a nove pozicije pažljivo otvaraju.

Nadamo se da će građevinski sektor koji u značajnoj meri utiče i na BDP zemlje izaći još jači iz narednog neizvesnog perioda. Očekujemo stagnaciju ili blagi pad cena podova i podnih obloga za koje će verujemo vladati za nijansu manje interesovanje nego 2021. godine ili početkom 2022. godine, a to verujem neće u velikoj meri osetiti naši distributeri, a naročito proizvođači koji su u znatnoj meri konkurentni, ne samo u regionu već i u zapadnoevropskim državama.

Čitamo se i dalje!
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja

Prethodni tekstRešenja za površinsko odvodnjavanje
Sledeći tekstVisoka cena parketa i nedostatak sirovina…