Prirodni materijali – Neobičan dizajn podnih površina

Kada su podne površine u pitanju, skoro da nema materijala koji je korišten u prošlim vremenima, a da više nije u upotrebi. Stari materijali se iznova otkrivaju, dobijaju nove forme, oblike i karakteristike, dok se novi stalno stvaraju. Uređenje podnih površina je zanimljiv proces u kome ima i te kako mesta kreativnosti.

Što se potražnje tiče, drveni podovi su večni. Podovi od punog drveta su trajni, kvalitetni, topli i lepi i kao takvi uvek traženi. Noviteti na ovom polju uglavnom su estetskog karaktera, a jedan od najdramatičnijih nastao je zapravo iz prostog pitanja: zašto se drvene daske polažu ravno? Pravougaoni oblik, kako se seku daske, nije potekao iz prirode i u tom smislu nije ni estetski skladan, kako mnogi dizajneri danas smatraju. Svetske kompanije uvidele su da jedini razlog tom ravnom sečenju i pravim uglovima, kada je puno drvo u pitanju, leži usamoj proizvodnji, pa su rešile da se oprobaju u nečemu jednostavnom, a sasvim novom – drvenim podovima čije elementi prate krivine kakve su zapravo primerenije organskim oblicima.

Drvene terase
Foto: Innovative World
Foto: Innovative World d.o.o. - Drveni podovi
Foto: Innovative World d.o.o. – Drveni podovi

Ovakvi, „krivi“ podovi često prate prirodnu formu drveta, njegove godove i nepravilnosti, čime se pored estetskog efekta postiže i njihova veća trajnost usled boljeg prijanjanja. Takvi krivi podovi postali su apsolutni hit zato što podovima od punog drveta, koji ističu sve prednosti prirodnog materijala, njegovu prirodnu toplotu i nesavršenosti koje svakom komadu daju unikatni izgled, još više daju na tom prirodnom organskom karakteru, a tako i čitavom enterijeru. Prirodno je toplo, kvalitetno i dugotrajno.

Reciklaža je uvek plus u polju inovacija i tako su se na tržištu našli i kvalitetni drveni podovi izrađeni od elemenata vinskih burića. Svaka daska ovakvog poda unikatna je, tragovi koričšenja se ne sakrivaju, a često se ostavljaju i natpisti koji su krasili nekadašnje vinske podrume i kvalitetne sorte koje su iz njih potekle. Ovakvi podovi vinskih burića izrađuju se u različitim bojama, od tamno crvenih, preko braon do ljubičastih i zlatnih, i podjednako se koriste, kako unutrašnje, tako i spoljne daske drveta. Različitosti njihove stukture daju im na šarmu i jedinstvenim šarama koje čine njihovu unikatnost.

Dizajn biskvit parketa
Dizajn biskvit parketa

Kako drvo nije isuviše otporno na udarce i ogrebotine, ne čudi da se na polju inovativnog dizajna našao i drveni pod koji je već dizajniran sa umetničkom dozom pukotina koje čine neobične šare. Jaka kombinacija tamnog poda tretiranog prirodnim uljima na kome su nepravilno zasečene svetle, bele i zlatne pukotinice, zapravo ističe svu lepotu i elegantnost drveta, prirodnog materijala i nesavršenosti kakve se nalaze u prirodi. Za dečije sobe u proizvodnji su se našli i drveni podovi na kojima su već izgravirane dečije šare, odnosno šare dečijih crteža. U bojama drveta, nenametljivo, ali razigrano, ovakve podne površine daju deci svu slobodu i kreativnost da se slobodno izražavaju i suptilno podstiču igru i stvaranje.

Neobičan dizajn podnih površina
Neobičan dizajn podnih površina

Da u prirodi ne manjka materijala, svedoče i podne površine načinjene od koštica breskvi. Kada se Južna Afrika obrela u velikoj količini ovih koštica, uočena je njihova trajnost i tako su našla i ovu neobičnu primenu. Danas su svetske kompanije prepoznale taj potencijal i umetničku crtu i uz pomoć lepljivih materijala i uretana načinile podne površine veoma udobne za hodanje. Neobično naslagani su i drveni podovi gde se ne slažu daske, već poprečni preseci drveta – krugovi debla koji ostaju kao viškovi u drugim proizvodnjama. Veoma neobičan drveni pod sastavljen od kružnih oblika, gde do izražaja dolazi sva lepota prirodnog protoka vremena i drvenih godova.

Guma je udobna, izdržljiva i nema klizavu površinu
Gumeni pod se veoma lako ugrađuje zahvaljujući njegovim osobinama

Što se materijala tiče, zabranjenih mesta više nema. Tako su se i gumeni podovi našli na listi zanimljivih izbora. Savremeni, otporni i prijatni na dodir, postoje u raznim bojama, od onih zemljanih to sasvim svetlih. Dolaze u velikom spektru boja, šara i tekstura, a mogu biti matirani ili sjajni. Guma je otporan matereijal na vodu i opekotine, lako se čisti i ugrađuje. U domove je prvo ušla kroz podove garaža, kuhinja, kupatila i soba za vežbanje, kao odličan materijal za radni prostor i to onaj koji se dosta koristi i trpi razne terete.

Stakleni podovi
Stakleni podovi
Podovi u trendu, stakleni podovi
Podovi u trendu, stakleni podovi

Staklo je još jedan od materijala koji svakodnevno viđamo, ali nismo navikli da po njemu hodamo. Ipak, ovaj materijal nije redak izbor kada su kupatila u pitanju, ili manji delovi većih prostorija koje ispod sebe kriju fantastične poglede. Takođe, ovaj materijal je zapravo prilično zahvalan za tu namenu jer se lako čisti i u većini je i otporan na klizanje. Reciklirano staklo, odnosno stare boce, tegle i drugi predmeti koji su prethodno upotrebljeni u druge svrhe, su odličan izbor kao reciklirani i ekološki materijal za ovu namenu.

Betonski pod u kuhinji
Betonski pod u kuhinji

Na listi takvih materijala koje srećemo svakodnevno je i beton. Na podnim površinama ga takođe često viđamo, ali ređe u enterijeru. Ipak, beton se sve više upotrebljava u kuhinjama, kao podna obloga koja se lako čisti i otporna je na vodu. Zahvalan je i zbog toga što je otporan na buđ i mirise, a i dobro apsorbuje toplotu. Za domove sa ljubimcima ili one koji trpe razna opterećenja i različite namene takođe je zahvalan materijal kao veoma otporan. Ovaj materijal se može bojiti, izrađivati u različitim teksturama i zapravo može imati izuzetno veliki spektar različite pojavnosti. Zapravo, betonske ploče su sasvim zahvalne za izradu podnih površina.