Pod u stilu 50ih – šahovska tabla

Pod šahovska tabla je i danas vrlo primenjen i u javnim i u privatnim enterijerima. Dizajn ovog poda je vrlo retro i atraktivan, a da biste dobili takav pod, ne morate biti potpuno autentični. Danas je tehnologija podnih obloga napredovala da nezamislivih granica, pa se možete odlučiti otprilike za bilo koji materijal i dobiti željeni dizajn. U zavisnosti od Vaših potreba, možete se odlučiti za keramičke pločice u dve razliite boje i instalirati ih u geometrijsku formu šahovske table. Pedesete, dekada potrošačkog društva, su donele neke novine u uređenju enterijera. Kuće su bile manje, nego one predratne, pa je nameštaj morao da bude mali i mobilan (na primer sofe i daske za peglanje su klasični proizvodi ‘50.-ih). Dva popularna tipa enterijera se izdvajaju: tipično američki stil, sa nameštajem neonskih boja i kičastim detaljima u stilu džuboks restorana. Drugi stil je malo prefinjiniji, dizajnirani nameštaj uklopljen sa dizajniranim tekstilom u jasnim bojama. Danas su oba stila klasična, a na Vama je da odaberete najbolje iz oba i „začinite“ svoj prostor.

Savremena tehnologija i dostupnost proizvoda nam pruža mogućnost da lako i ekonomično utičemo na naš prostor. Stil pedesetih se može lako kopirati, a nezaobilazan detalj iz tog perioda je pod- konkretno, svima dobro poznata šahovska tabla, u kombinaciji crne i bele boje. Ovakvi podovi su bili veoma praktikovani pedesetih. Uklopljen u savremeni dom, ovaj dizajn delovaće čisto, elegantno, šik i retro.

Takođe, ’50.-ih su bili popularni „novi“ materijali u enterijeru, na primer – PVC, fiberglas, aluminijum, vinil… Od dezena, u širokoj upotrebi su bili animal print, neonske nijanse i apstraktni, geometrijski oblici. Za današnje potrebe prosečnog čoveka, svi ovi dezeni i boje na jednom mestu će biti previše napadni. Međutim, nećete pogrešiti ako pažljivo odaberete detalje i diskretno ih ukombinujete u dekor kuće.

 

Tih godina nije bio popularan samo sladunjav-kičasti stil, tada su stvarali i neki od čuvenih dizajnera: bračni (i dizajnerski) par Eames, zatim Arne Jacobsen (koji je dizajnirao čuvenu stolicu „Egg“ (jaje), na kraju, nezaobilazna persona tih godina bio je španski umetnik Salvador Dali, čija „Ljubavna sofa“ je definitivno obeležila ovaj period. Ako Vas inspirišu njihova izuzetna dizajnerska ostvarenja ili posedujete slične komade, imajte u vidu da će ih šahovska tabla istaći vrlo lepo i dramatično. Sam Dali je u svojoj vili, u nekoliko prostorija imao pod dizajniran kao šahovska tabla.
Ako ste zaljubljenik u popart stil pedesetih, uz pod, postoji bezbroj sitnih motiva koji će doneti pravu atmosferu. Da bi stil ’50.-ih bio autentičan, sledeći saveti su pun pogodak:

  • Veliki frižideri i džuboks aparati su neodoljiv detalj, ako imate toliko hrabrosti.
  • Metalne, barske stolice, sa sedištem „drečave“ boje, takođe i bilo koji ekscentrični dizajn stolice.
  • Šarmantne sitnice poput pepeljare u obliku umetničke palete, igračke Cadillac-a, čaša za martini i koktele i starih tranzistora će doneti šmek ’50.-ih u Vaš dom, uz minimalna ulaganja. Figurine i posude od Murano stakla su bile popularne ’50.-ih, pa čak i danas.

Kao što je već pomenuto, ’50.-ih su bili popularni lineloeum, vinil i PVC, ti materijali su se, takoreći, upotrebljavali u sve svrhe, a posebno kao podne obloge. Danas se ovi materijali vraćaju na velika vrata, što se tiče privatnih enterijera. Možda niste znali, ali podovi od gorenavedenih materijala imaju mnoge prednosti. Veoma su povoljni, lako se čiste i mogu biti otporni na vlagu. Takođe, treba pomenuti da su vinil i linoleum vrlo fleksibilni materijali kojima se može jednostavno manipulisati. S napretkom tehnologije uopšte, dolazi i do napretka u proizvodnji ovakvih podnih obloga pa su one danas mnogo dugotrajnije i otpornije od verzija koje su bile u upotrebi pedesetih.

Pod šahovska tabla je i danas vrlo primenjen i u javnim i u privatnim enterijerima. Dizajn ovog poda je vrlo retro i atraktivan, a da biste dobili takav pod, ne morate biti potpuno autentični. Danas je tehnologija podnih obloga napredovala da nezamislivih granica, pa se možete odlučiti otprilike za bilo koji materijal i dobiti željeni dizajn. U zavisnosti od Vaših potreba, možete se odlučiti za keramičke pločice u dve razliite boje i instalirati ih u geometrijsku formu šahovske table. Keramičke pločice imaju dug vek trajanja, otporne su i lake za čišćenje, dok linoleum i vinil imaju atraktivnu boju i fleksibilni su, ali nisu toliko trajni. Sve zavisi od Vaših sklonosti i potreba.

Šahovska tabla je minimalistički i geometrijski pod, koji ide uz sve. Ako se odlučite za njega, u kuhinji i kupatilu možete instalirati keramičke pločice u formu šahovske table, a u boravišnim prostorijama neku toplu podnu oblogu sa istim motivom.

Crno-bela kombinacija šahovske table će izgledati odlično ukoliko dodate neki akcenat. Akcenat može biti bilo koji detalj jarke boje, možda sofa, zavese, saksije geometrijskih oblika itd. Kombinacija dve nijanse iste boje na ovakvom podu je takođe dobra. Kombinacija dve komplementarne boje će dati prostoru pomalo avangardni izgled, koji možete ublažiti namaštajem pastelnih tonova. Kad je u pitanju pod šahovska tabla, možete eksperimentisati sa ravnim oblicima – tj. odabrati kockasti ili romboidni dizajn podne obloge.

Imajući u vidu prosečno domaćinstvo, pod šahovska tabla bi bio idealan u kuhinji, kupatilu, podrumu, ostavi, tj. u svim prostorijama koje spadaju u “vlažne”. U zavisnosti od toga za koji se materijal odlučite, ovaj dizajn može biti uklopljen u skoro svaki prostor – od minimalističkog do boemsko-baroknog.

Začudili biste se koliko promena poda može da utiče na enterijer. Ako ste zadovoljni već postojećim stanjem enterijerskih elemenata u kuhinji, promena podne obloge (ili njenog dizajna) će starim stvarima udahnuti novi život i istaći ih na neočekivani način.

Stil pedesetih može biti doživljen i primenjen na mnogo načina- od šarenog kiča do elegantnog modernizma, međutim i jedna i druga krajnost imaju svoj šarm, a ono što ih spaja je elegantana podna sa geometrijskim dezenom. Bez obzira da li želite potpuno da prekopirate stil pedesetih ili samo da udahnete život prostoru, pod šahovska tabla je uvek bio pun pogodak, i pedesetih i danas.

 

Autor teksta: Anđela Damjanović