Podno grejanje kao ideja i kao rešenje: na šta sve treba obratiti pažnju?

Savremena domaćinstva i novoizgrađeni stanovi i apartmani sve češće se greju metodom podnog grejanja. Ovo donekle predstavlja luksuznu karakteristiku doma i popularan trend, kako u novoizgradnji tako i u renoviranju objekata, bilo stanova, kuća ili apartmana. Asocijacija na podno grejanje je čist i uredan prostor, prijatna i ujednačena toplota i bez mnogo opterećivanja oko održavanja samog grejanja.

Energetski efikasan tip grejanja

Podno grejanje obezbeđuje ravnomerno grejanje prostorija bez aparata koji emituju toplotu i zauzimaju prostor u sobama. Naravno da će zagrevanje i zadržavanje toplote zavisiti od izolacije prostora koji grejete, dihtovanja prozora i spoljnih zidova. Podno grejanje ne pregreva, već uvek postiže optimalnu željenu temepraturu koju ste postavili kao zahtev na termostatu koji obično stoji na zidu. Ipak, mnogi smatraju da se radi o obliku zagrevanja prostora za koji ćete uložiti više novca prilikom ugradnje, ali da tokom korišćenja on troši znatno manje energije nego ostali oblici grejanja, te će i vaši računi za struju biti daleko niži.

Početan ulog srazmeran dugovečnosti

Kao što je već rečeno, novčana sredstva koja je potrebno da uložite u ugradnju podnog grejanja su veća nego kod odabira nekog drugog načina grejanja. Ali vremenski to se pokazalo i te kako isplativo. Jednom postavljeno podno grejanje ne zahteva praktično skoro nikakva održavanja i ima dugi niz godina garancije. Sami možete da podešavate kada će raditi, kojom jačinom i koju temperaturu prostora želite da postignete.

Jednostavan postupak ugradnje podnog grejanja

Ovo jeste prednost ove vrste grejanja. Lako se postavlja i postoje uigrane ekipe obučenih ljudi koji će to uraditi za vas. I kao što je već rečeno jednom ugrađeno podno grejanje ne zahteva održavanje koje može trajati i desetinama godina. To znači i da nema dodatnih troškova koje zahteva održavanje zbog izuzetno trajnih svojstava od koji su napravljene grejne trake koje su otporne na mehanička oštećenja.

Uređaj za merenje električne energije podnog grejanja

Ovaj uređaj je malih dimenzija, obično stoji na zidu. Služi merenju potrošnje jeftine i skupe tarife na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou. Ima opciju čuvanja merenja, a u skladu sa tim nudi i mogućnost prikaza trenutnog datuma i vremena.

Osigurana bezbednost uz udobnost

Podno grejanje kao što je već pomenuto zauzima vrlo malo mesta u vašem domu, nešto poput ,,nevidljivog“ grejanja. Pored toga uz podno grejanje nećete morati da brinete o oštrim ivicima toplotnog tela, vrućim radijatorima ali i opasnosti od toplote šporeta za one najmlađe.

Sistem grejanja obično se nalazi u nekom ugradom delu i nije vidljiv niti dostupan maloj deci. Zračna toplota koja dolazi od podnog grejanja je mnogo bolja za kvalitet vazduha u prostoru od bilo kojeg drugog, jer održava vazduh sa dovoljnom količinom kiseonika i održava ga svežim. Pri tome treba napomenuti i da je ovaj način grejanja ekološki efikasan, održiv i prihvatiljiv – manja je količina prašine, grinja i bakterija u prostorima gde ima podno grejanje. Kompletni sistemi za podno grejanje moraju biti atestirani na bezbednost, a njihovoj sigurnosti doprinosi i sigurnost koja se postiže kvalitetom samih delova opreme, pouzdanom konstrukcijom grejnih traka ali i profesionalnom instalacijom podnog grejanja u skladu sa građevinskim standardima.

Prethodni tekstŠta su polipropilenske ploče i koja je njihova primena
Sledeći tekstGodišnja pretplata – Specijalna ponuda časopisa Podovi