Pločice malog formata

Iako pločice velikog formata i dalje zauzimaju mesto na tržištu, u novije vreme, na velika vrata ponovo se pojavljuju pločice malog formata. Svima su nam poznate one male kvadrataste i pravougaone pločice kod bake u kuhinji ili kupatilu. E, sada one se sa pravom vraćaju, namećući tzv. dizajnerski stil. Šta to zapravo znači?

Keramičke pločice malog formata sa dominantnim jakim bojama
Keramičke pločice sa dominantnim jakim bojama

Pločice malog formata, zahvaljujući svom dizajnu, imaju sve značajniju ulogu u isticanju detalja. Pa tako često se pojavljuju kao bordure na zidu kuhinje, kupatila, dnevne, pa čak i spavaće sobe, jer pločice generalno prelaze u sve prostore bilo kao zidna ili kao podna obloga.

Pločice malog formata danas dominatno igraju ulogu detalja, zbog čega ih arhitekte veoma vole, jer uz pomoć njih mogu iskazati svoju kreativnost, individualnost i stvoriti svakako drugačiji, moderniji izgled prostora.

Keramičke pločice malog formata sa dominantnim jakim bojama
Keramičke pločice sa dominantnim jakim bojama

Tom estetskom dojmu doprinela je činjenica da su pločice sve modernije i da oponašaju izgled drugih materijala, drveta, kamena, granita. Takve vrste pločica koriste se za manje zidove ili na mestima gde se kombinuju dva materijala keramika i drvo ili keramika i beton i sl. Upravo ovaj detalj je nama bio veoma bitan. Spajanjem kuhinje i sobe dobijamo dve potpuno različite obloge. Majstor keramičar nam je objasnio da umesto dosadašnjih pločica možemo postaviti pločice malih dimenzija koje će postepeno ulaziti u parket i na taj način napraviti sponu, a ujedno i moderan trendi prostor.

Pločice malog formata diktiraju dizajn kojim se stiče utisak da su pločice ručno proizvedene
Pločice malog formata diktiraju dizajn kojim se stiče utisak da su pločice ručno proizvedene

Kako samo ime i kaže pločice malog formata su upravo takve, male. Dimenzije se kreću od 6×24 cm, 10×10 cm, 10×20 cm do 20×20 cm. Kada je dizajn u pitanju, Italijani ponovo uvode novi trend kako bi diktirali tržište i držali primat. Elem, danas oni ističu simulaciju manuelnosti i tradicionalnog načina proizvodnje. Drugim rečima, diktiraju dizajn kojim se stiče utisak da su pločice ručno proizvedene, ističući individualnost i sopstvenu prepoznatljivost, odnosno njihov italijanski trend.

Takve pločice su:

  • neobrađenih ivica, sa pastelnim bojama, ili sa druge strane dominantnim jakim bojama za koje se stiče utisak da su ručno obojene,
  • dominiraju pločice dve boje: plavo-bela, crno-bela sa različitim motivima polukrugova, talasa, trouglova,
  • takođe javljaju se koloriti iste boje sa dve, tri različite nijanse,
  • majolika, iliti glazirana pločica belom glazurom sa naglašenim šarama, dajući prostoru u kome se postavlja, izvesnu notu retra i prošlih vremena.

 

Ono što posebno treba istaći jeste da se dekor pločicama malog formata ističe povratak prirodi i to kroz simulaciju mermera, drveta, metala, kamena. Međusobnom kombinacijom ističu se detalji u bilo kom prostoru i doprinose stvaranju sve više prirodnih tonova unutar objekta.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstIndustrijski stil za vaš poslovni prostor, kuhinju ili čak kupatilo
Sledeći tekstArhibet behaton ploče savršeno uklopljene u moderan dizajn hotela Ramonda