Kada se slatkiš nađe pod Vašim nogama

U Zapadnoj Evropi još uvek se drveni podovi smatraju simbolom savremenog doma. Otprilike,  polovina novih podova postavljenih u domovima su napravljeni od ovog prirodnog materijala. Takođe, ono što pleni pažnjom ove godine je da proizvođači sve češće koriste novije vrste drveta u proizvodnji poda.

Novi dizajn parketa
Slika 2 – Novi dizajn parketa

Vintage materijali su i dalje u modi, rupe, čvorovi pa čak i tragovi testere mogu se naći na daskama poda. Na primer, u Belgiji su popuarni  čvrsti podovi sa teksturom i bojom koji podsećaju na drvene podove iz 60.tih godina a koji su dostupni u dužini od  tri metra. Britanci pak nude borove daske regenerisane iz destilerija, obrađene i spremne za novi život.

Listone giordano biskvit parket
Slika 3 – Listone giordano biskvit parket

 

Pojedini podovi imaju efektan vizuelni izgled zahvaljujući kružnim tragovima od testere ostavljenim  na površini.

Mašta čini svašta

Postoje novi, neobični i posebno maštoviti drveni podovi. Jednu od kreativnijih ideja čini pojava kariranih šara na podu ili, parket u obliku “prstiju”, odnosno biskvita ili čuvene “Plazme”. Ova parket je umeće “Listone Giordano Biscuit Collection” kolekcije proizvedene od strane Margaritelli, poznatog po različitim geometrijskim oblicima, uključujući i one sa ispupčenjima na površini.

Način ređanja biskvit parketa
Slika 4 – Način ređanja biskvit parketa

Pojedini podovi se mogu pohvaliti odličnom vodootpornošću, zahvaljuući aluminiumskom sloju između drvene površine koji je vodootporan i samim tim, povećava toplotnu provodljivost i omogućava podno grejanje kvalitetnijim i ekonomičnijim.

Dizajn biskvit parketa
Slika 5 – Dizajn biskvit parketa

Prethodni tekstPodovi u kuhinjama – Praktično i estetski prihvatljivo rešenje
Sledeći tekstTrotoari i šetališta – Pločnici svetskih metropola