Saveti za uređenje Montesori dečije sobe

Tapete: mede, autići, lutkice i slonići. Plava za kauboje, princezama roze. Slatki ormarić, izgledom kraljevski krevetić i zanimljiv luster. Dekorativno, zabavno, raznobojno i interesantno. Pod prekriven igračkama, plafon svetlucavim zvezdicama, a svaki put zakrčen odećom i ko-zna-odakle-stvorenim sitnicama. Svima nam na pomen dečije sobe prvo na pamet padne ovakva prostorija. Pohvale za kreativnost i uspeh da kao nedizajneri roditelji uklope lepo i korisno, te detetu obezbede sopstveni prostor za odmor, rekreaciju, učenje, odmaranje i igru – vrlo brzo gube prvobitni idilični vizuelni efekat.

S druge strane, pobornici Montesori metode akcenat stavljaju na primenjivanje određenih principa kod dece najranijeg uzrasta, pomerajući fokus sa pomenutog uređenja dečije sobe. Postulat ove metode glasi „Pomozi mi da uradim sam“ i u fokusu je težnja da dete izrasta u samostalnu i samopouzdanu osobu koja će, uz savete i nadzor odraslih, sama istraživati svet i uvežbavati veštine. Dakle, autentičnu, maštovitu, inspirativnu i zabavnu igraonicu nećete pronaću u ovakvim sobama, ali ako želite podsticajnu, avangardnu i svedenu prostoriju za svog mališana – dajte šansu Montesori uređenju koji zastupa minimalizam i funkcionalnost.

MONTESORI SOBA je gotovo potpuno prazna, a sve što ćete u njoj pronaći služi za razvijanje detetove inteligencije i samostalno podsticanje i uvežbavanje veština. Protiv je konvencionalnog kreveta smatrajući da sputava dete i ne pruža mu potrebnu slobodu, već čini da se ono oseća kao da je u kavezu.

Montesori dečija soba
Montesori uređenje zastupa minimalizam i funkcionalnost

Zagovornici ove metode roditeljima predlažu da dete spava na dušeku oko kojeg će se postaviti mekani jastuci. Znači: dete je praktično apsolutno uvek na podu. Osim dušeka, ovu sobu još jedino krasi mekani tepih – preporuka je da bude od prirodnog materijala, ogledalo, mekana loptica za igru, drvene zvečke, različiti muzički instrumenti, nekoliko svakodnevnih predmeta (koje ćete s vremena na vreme menjati kada ih dete upozna), predmeti iz prirode, predmeti od prirodnih materijala, te oni od drveta, metala i različitih vrsta tekstila i materijala. Praktična je za održavanje jer ne sadrži bezbroj sitnica, ali sa druge strane jasno je da su njeni glavni aduti zidovi i pod.

Lepa strana ovog programa je što nećete trošiti novac na bespotrebne sitnice, već ćete ga uložiti u trajne, vredne i po zdravlje bezbedne stvari. Dušek, jastuk i posteljinu odabraćete kvalitetne i antialergijske. Igračke od drveta i prirodnih materijala. Zanimaćete dete školjkama iz mora, puštaćete mu relaksirajuću muziku i podsticati ga da se oproba svirajući neki od muzičkih instrumenata. Obuća mu je anatomska, odeća od organskog pamuka, bez kreme koja će ga zaštititi od negativnog uticaja sunčevih zraka nećete ga izvoditi napolje, a nudićete mu dosta tečnosti i najbolju organsku hranu. Verujemo da dajete sve od sebe da detetu pružite najbolje, stoga vam dajemo kratke smernice za izbor nepravedno zapostavljenog aspekta –  poda, na kojem dete provodi većinu vremena bez obzira na odabrano uređenje njegove sobe.

Ono sedi na tepihu, vozi autiće na podu, presvlači lutke, crta. Služi se zdravim grickalicama, trči, lista bojanku. Pomalo puzi, zatim nespretno igra, a dosta puta i pada. Okreni-obrni, eto deteta na podu!

KAKO PODOVE RETKO MENJAMO,  pri izboru istog na umu treba da imate i šta će se uklopiti u tinejdžersku sobu i prostoriju odrasle osobe. Zadatak nije nimalo lak, pogotovo ako niste dizajner i nemate smisla za kreativnost i osmišljavanje prostora u različitim varijantama.

uredjenje decije sobe
Osim dušeka, Montesori sobu krasi mekani tepih od prirodnog materijala

Pod pre svega treba da bude otporan, ali i bezbedan. Kako bi detetu bilo toplo, sigurni smo da ste već nabavili neki tepih. Greje, zvučni je izolator i kreativni elemenat neizostavan u dečijim sobama. Na podu ćete osim klasičnih tepiha neretko videti tepih ploče – dekorativne, lake za održavanje i dugotrajne. Problem sa njima je što ih nekada nije moguće potpuno oprati, te je potrebno zameniti ih novim.

U većini klasičnih vrtića u našoj zemlji primetićete tepisone i popularne „slagalice“, atraktivne puzle od EVA pene ili gumenih granula. Ovo može biti dobro rešenje ukoliko se vodi računa o higijeni – kako se ne bi podsticale alerije, ali i o obući koja mora da bude čista i otporna na klizanje, dok se u Montesori sobama prednost daje drvetu kao potpuno prirodnom materijalu.

Foto: architonic.com

Autor teksta: Milana Poučki

Prethodni tekstTop 5 prirodnih sredstava za čišćenje podova
Sledeći tekstKako ukloniti ogrebotine sa drvenog poda?