SAVET UREDNIKA: Kako izabrati pod za dečiju sobu?

Svaki roditelj želi najbolje za svoju decu. Dok odrastaju biramo najbolje za njih, od hrane, preko igračaka do garderobe. Svako dete ima neki omiljeni predmet sa kojim se uspavljuje, neko mekano ćebe ili još mekšu plišanu igračku.

Kada krene igranjac, deca većinu vremena provode na podu pa roditelji improvizuju sa nekim ćebetom, gumenim puzlama ili nekim tepihom. Kada dođe na red sređivanje dečije sobe svi se lako slože oko izbora plakara, radnog stola i kreveta, ali se prilikom izbora poda najviše razmišlja, naročito danas kada je izbor podnih obloga zaista širok.

ČESTO NAS RODITELJI ZOVU na telefone naše redakcije i postavljaju pitanja koja se odnose na pod u dečijoj sobi. Šta izabrati? Gde pronaći puzzle od mekane pene? Da li je tepih dobar izbor, ipak on „sakuplja“ prašinu? Kakvi su to podovi od plute? Da li je laminat klizav i hladan? Hiljadu zašto i hiljadu zato…

Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI

Da krenemo redom. Sećam se kakvi su nekada bili podovi u sobama kod mene i mojih drugara, ustvari bile su to dve varijacije na istu temu. Ili smo imali parket ili tepih od zida do zida. Parket je uvek bio bolja opcija za vožnju autića jer su išli mnogo brže, dok ih je tepih usporavao. Tada niko nije razmišljao o nekim grinjama i raznim alergijama. Podovi su nam služili za igranjac, spavanjac a neretko i za obedovanje. Bila su to neka druga vremena, zdravija hrana i zdravija deca, tako barem kažu.

Određeni procenat roditelja se odlučuje za LAMINAT U DEČIJOJ SOBI i to nije loše, ali nije ni dobro rešenje. Da bih konkretizovao odgovor morate znati da na tržištu postoji veliki raspon u ceni i kvalitetu laminatnih podova. Jeftiniji ili manje kvalitetni laminati svakako nisu moja preporuka. Tanki su, hladni i klizavi pa je deci i otežano kretanje, a prostor gde se deca igraju ćete prekrivati nekim ćebetom ili krparom koja će se opet klizati.

PARKETI ILI DRVENI PODOVI su po meni najbolje rešenje, još ako ste za završni sloj odabrali ulje onda je to pun pogodak. Drvo je prirodni materijal. Nećete ga morati prekrivati i improvizovati jer je topao, a deca će dok bosa hodaju imati prijatan osećaj. Uvek sam za drvo u bilo kojoj varijaciji i u bilo kojoj prostoriji, jer smatram da ga ništa ne može adekvatno zameniti.

PUZZLE OD EVA PENE su u poslednje vreme čest izbor, ali za prekrivanje postojećeg poda kako bi deci bilo prijatnije i mekše pod nogama. Danas se one rade u raznim bojama i dezenima, a često ih možete naći u izvedbi sa omiljenim junacima iz crtanih filmova. U velikoj većini slučajeva ovi proizvodi su uvezeni iz Kine i uglavnom nemaju nikakve sertifikate pa se često nameće pitanje koliko su zdravstveno ispravni? Ja ih ne bih preporučio upravo iz ovog razloga. Ukoliko nađete ovaj proizvod, a da poseduje sertifikat onda ga možete uzeti jer ćete tako biti u potpunosti sigurni da ne sadrži nikakve štetne materije ili alergene.

TEPISI su odavno prošlost i to ne samo u dečijim sobama već u celom stanu ili kući. Danas ih uglavnom možemo videti u dimenzijama od tri ili četiri metra kvadratna kako zauzimaju prostor ispod trpezarijskog stola ili stolića u dnevnoj sobi. Shvatili smo da su oni postali „sakupljači“ prašine i grinja i lagano ih izbacili, barem iz dečijih soba.

PODOVI OD PLUTE su pun pogodak i pored drveta moj favorit ili predlog za dečiju sobu. Kod nas se malo zna o njima, ali se mi trudimo da iz broja u broj edukujemo naše čitaoce. Na Zapadu i u Skandinavskim zemljama pluta je postala, ne trend, već standard. Oni su svesni njenih prednosti i ne samo da je postavljaju kao podnu oblogu u dečijim sobama, već je ima i u kuhinjama, kako na podu tako i na zidu. Da bi vam bilo jasnije, podovi od plute ne izgledaju kao pluta od koje se prave čepovi za vino. Završna obrada je takva da ćete je često pomešati sa parketom. Ono što je jako važno, pluta je antialergijski i antibakterijski materijal, a pored toga je i odličan zvučni izolator. Sve su to razlozi zašto je ovaj materijal odičan izbor.

IZBOR JE SVAKAKO NA VAMA. Na tržištu je sve više odličnih i prihvatljivih materijala sa velikim cenovnim rasponom i verujem da ćete napraviti adekvatan izbor.

Dečije sobe su uglavnom manje kvadrature i ukoliko izaberete neki od skupljih podova vaš budžet će to izdržati, zato se vodite kvalitetom, a ne cenom.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”