Brza pruga od Beograda do Stare Pazove biće završena do kraja godine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. Dr Zorana Mihajlović, obišla je danas zajedno sa Hu Sjaojungom, generalnim direktorom „Kineskih železnica“ za Srbiju, laboratoriju sistema za kontrolu brze pruge Beograd-Budimpešta.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je ova laboratorija mozak za buduće brze pruge od Beograda do Budimpešte.

U pitanju je namodernija laboratorija i najmodernije mesto odakle će se upravljati brzom prugom. Danas na deonicama od Beograda do Stare Pazove i od Stare Pazove do Novog Sada radi najviše radnika, njih 1.533. U julu će biti završen desni kolosek na deonici do Stare Pazove, do kraja godine i cela ta deonica. A krajem avgusta sledeće godine putovaćemo od Beograda do Novog Sada brzim vozom od 200 kilometara na sat“, rekla je ona.

brza pruga
U julu će biti završen desni kolosek na deonici do Stare Pazove

Mihajlovićeva je zahvalila kineskom narodu na pomoći tokom epidemije korona virusa i istakla da Srbiju i NR Kinu povezuju snažno prijateljstvo, ljubav dva naroda i partnerska saradnja.

ministarka građevine
zahvalila kineskom narodu na pomoći tokom epidemije korona virusa

Ona je dodala i da Srbija planira da gradi brzu prugu od Beograda do Niša, te da očekuje da sledeće godine krene realizacija tih planova.

Hu Sjaojung je zahvalio potpredsednici Vlade na podršci i pomoći u realizaciji ovog važnog projekta.

Ovu laboratoriju odlikuje sofisticirana tehnologija koja zadovoljava sve evropske standarde. Pre ugradnje svih materijala u procesu izgradnje brze pruge, oni će biti testirani u ovoj laboratoriji“, rekao je on.

Izvor: www.mgsi.gov.rs