Sajam enterijera u Beču – Keramika Kanjiža oduševila Bečlije

Redakcija našeg časopisa i portala imala je tu čast da bude gost Keramike Kanjiža na Sajmu enterijera u Beču koji je održan od 11. do 18. marta. Na ovom prestižnom sajmu svoje učešće su uzele mnoge renomirane kompanije i zaista smo bili ponosni što smo zajedno sa kolegama iz Keramike Kanjiža bili jedini brend iz Srbije. Na Sajmu enterijera učesnici su predstavili najnovije proizvode iz svog programa. Učešćem na ovoj sajamskoj manifestaciji Keramika Kanjiža je i zvanično obeležila ulazak na tržište Austrije. Veliko interesovanje posetilaca Sajma enterijera upravo za proizvode Keramike Kanjiža je pokazatelj da ova kompanija prati svetske trendove i da je svojim kvalitetom i dizajnom u rangu sa najvećim brendovima.

Ponosni na činjenicu da je na štandu Keramike Kanjiža predstavljeno najbolje iz Srbije kada se radi o segment keramičkih pločica. Na Sajmu je bilo još proizvođača keramičkih pločica, ali je po našem stručnom mišljenju najbolja ponuda upravo bila na štandu našeg proizvođača, ne samo kada se radi o odnosu cene i kvaliteta, već i kada se uporedi dizajn. Koliko se posvećuje pažnja samom dizajnu pločica dovoljno govori činjenica da je jedan Španski brend iskopirao kompletnu seriju pločica Kermike Kanjiža. Upravo je ovo bio povod da započnemo razgovor sa Jovanom Milivojevićem, direktorom prodaje i marketinga u kompaniji “Keramika Kanjiža”.

Keramika Kanjiža na sajmu enterijera u Beču
Keramika Kanjiža na sajmu enterijera u Beču
Keramika Kanjiža na sajmu enterijera u Beču
Keramika Kanjiža na sajmu enterijera u Beču

Došli smo do informacije da je jedan Španski brend iskopirao kompletnu seriju pločica. Kako ste prihvatili tu informaciju?

Informaciju smo prihvatili sa osmehom. Oskar Vajld je rekao da je kopiranje najbolji vid laskanja, i upravo tako smo to i shvatili. Za nas, to je najveći dokaz da nije sve uvozno i strano uvek najbolje, već da jedna domaća fabrika proizvodi pločice vrhunskog dizajna i kvaliteta. Ovog puta strani gigant se potrudio da kopira domaći proizvod što jasno pokazuje našu inovativnost. Keramika Kanjiža se već nekoliko godina u nazad može pohvaliti dizajnom koji postavlja visoke standarde na domaćem i regionalnim tržištima. Kada je informacija stigla do prodajnog tima, želeli smo da vidimo kopiju i bili iznenađeni da su gotovo u milimetar iskopirali našu najprodavaniju seriju Habitat. Na oko gotovo identični, međutim naš kvalitet bez kompromisa je ono što čini pločice Keramike Kanjiža posebnim. Ovo nas nije poremetilo – zapravo, dodatno se povećala prodaja upravo ove serije. Nasmejani smo to prihvatili kao izazov da budemo još bolji, pa smo tako ove godine našu seriju Habitat obogatili sa još jednom bojom.

Međutim, moram napomenuti – ukoliko se ovakva nemila praksa nastavi, kompanija će biti primorana da ozbiljnije reaguje.

I mi smo ponosni na činjenicu da je domaći brend uzeo učešće na Sajmu eneterijera u Beču? Kakvi su vam planovi kada se radi o učešću na austrijskom tržištu?

Keramika Kanjiža je tokom protekle dve godine osvojila tržišta regiona, i na to smo veoma ponosni. Od zemalja bivše SFRJ, Bosna i Hercegovina nam je najveće tržište u izvozu. Potražnja za našim pločicama iz godine u godinu raste. Osim toga, par godina u nazad prisutni smo i na tržištima Evropske Unije kao što su Mađarska, Slovenija, Rumunija, Češka, Slovačka, i upravo se na njima odlično kotiramo. Pred nama su sada novi ciljevi, među kojima je i otvaranje novih, zapadnijih tržišta kao što su Austrija, Nemačka, Švajcarska. Austrija je prva na tom „putu“ i Sajam Enterijera u Beču je samo početak za nas. Sjajno je bilo biti deo jednog tako ozbiljnog sajma koji je veoma posećen. Posetioci su se raspitivali sa velikim interesovanjem za naše pločice, a generalni komentar i zaključak su da nam je pre svega dizajn na svetskom nivou, pogotovo kada govorimo o imitacijama prirodnih i građevinskih materijala kao što su kamen, drvo, cigla i beton. Naše „drvene“ serije bile su zvezda sajma – pločice serija Domus, Ambijente i New Feeling.

Osim sajma u Beču, sa velikim ponosom mogu da kažem da smo izlagali i na sajmu u Bukureštu. Ovo jasno pokazuje da Keramika Kanjiža zaista osvaja sva tržišta Evropske Unije, i to će biti naš fokus u godinama koje dolaze.

Jovan Milivojevć, direktor prodaje i marketinga, kompanija Keramika Kanjiža
Jovan Milivojevć, direktor prodaje i marketinga, kompanija Keramika Kanjiža – Foto: Wannabe magazine
Jovan Milivojevć, direktor prodaje i marketinga, kompanija Keramika Kanjiža
Jovan Milivojevć, direktor prodaje i marketinga, kompanija Keramika Kanjiža – Foto: Wannabe magazine

Kako se borite sa konkurencijom na našem tržištu i šta je vaš “kec iz rukava”?

Za nas je vrhunski kvalitet oduvek bio komparativna prednost broj jedan. Osim kvalitetom, danas odgovaramo i dizajnom kao i kompletnom uslugom koju nudimo našim kupcima. Ne smemo zaboraviti ni edukaciju javnosti kroz brojne kanale komunikacije, kao i veoma zanimljive marketinške aktivnosti koje je jedino Keramika Kanjiža razvila na domaćem tržištu. Biti lider znači biti najbolji u svim segmentima poslovanja.

Uz sve to, naši proizvodi imaju najbolji odnos cene i kvaliteta, što prepoznaju potrošači ali i majstori, od kojih dobijamo najbolje preporuke.

U toku 2016.godine prodali ste kompletnu proizvodnju od 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega je 50% plasirano na izvozna tržišta. Kakvi su vam, u ovom smislu, planovi za 2017.godinu?

Planovi za tekuću godinu su još ambiciozniji. Keramika Kanjiža je poznata po tome da konstantno ide napred i radi na usavršavanju i poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluge što pokazuje rekordna prodaja od 2,5 miliona metara kvadratnih. Ove godine moj prodajni tim ima target od 2,7 miliona metara kvadratnih, sektor proizvodnje da isti isporuči držeći se najviših standarda kvaliteta, a sektor marketinga da nove proizvode predstavi najširoj javnosti. Osim novog targeta u prodaji, 2017. godina će proći u ozbiljnim pripremama svih sektora za kompletnu modernizaciju proizvodnog pogona i velika ulaganja.

Keramika Kanjiža na sajmu enterijera u Beču
Keramika Kanjiža na sajmu enterijera u Beču

Da li u ovoj godini planirate investicije u proizvodnju?

Da, kao što sam rekao, ova godina će proći u znaku ozbiljnih priprema za realizaciju novih projekata. U planu su investicije u vrednosti od 7 miliona evra, nakon čega će Keramika Kanjiža bez premca biti regionalni proizvođač keramičkih pločica broj 1. Ozbiljno planiramo da „uzdrmamo“ evropsko tržište u godinama koje slede. Najbitnije od svega je – da imamo dovoljno stručnosti i znanja da sve to i realizujemo. Svi s nestrpljenjem iščekujemo i radujemo se novim izazovima koji slede.

Većina posetilaca vašeg štanda na Sajmu enterijera u Beču su bili oduševljeni dizajnom vaših pločica. Koliko se pažnje posvećuje dizajnu i odakle crpite inspiraciju za nove serije?
Osim kvaliteta, i dizajnu naših pločica se posvećuje dosta vremena, znanja i pažnje. Veoma je važno istaći da naše pločice plasiramo na najrazličitija tržišta potpuno drugačijih senzibiliteta, što predstavlja veliki izazov za naš dizajnerski tim. Sa ponosom ističemo da je naša fenomenalna ditzajnerka Nada Dimitrijević dala novo „lice“ našim proizvodima. Njen i rad tima prodaje se upotpunjuju – ona od njih dobija sveže informacije sa različitih tržišta, a potom ih kombinuje sa svojim iskustvom i idejama. Tako, na kraju npr. dobijamo najvernije imitacije drveta koje mnogi pokušavaju da naprave, ali i to da jedna španska fabrika kopira srpsku.

Ideje crpimo sa različitih strana, okrećemo se prirodi, pratimo trendove u dizajnu enterijera, arhitekturi i modi. Recimo, prošle godine smo predstavili javnosti seriju Mailoica, baš kada je i čuveni brend Dolce & Gabanna izbacio svoju kolekciju sa istim motivima.

To znači da Keramika Kanjiža odavno ne kaska za svetskim trendovima, već ide u korak sa njima i uvodi ih na domaće i tržišta regiona.

Svedoci smo da su na tržištu popularni veći formati pločica. Kako planirate da odgovorite ovim trendovima?

U sklopu najavljenih investicija u planu su i nove prese za velike formate pločica – od 30×60, 60×60 pa na dalje. Veliki formati su postali sastavni deo dobre ponude kao što je InkJet odavno postao sastavni deo moderne i kvalitetne proizvodnje. Ono gde posebno želimo da proširimo svoju ponudu su projekti, i pločice namenjene za poslovne i specijalne prostore. Upravo zbog kvaliteta i brenda koji ima Keramika Kanjiža sve više upita dobijamo za ovakve projekte, zbog čega smo se i opredelili za ovako veliku investiciju. Ceo tim vredno radi i priprema se za ovaj izazov – pred nama je veliki posao odabira dekora za ove formate uz prepoznatljiv vrhunski kvalitet, što podrazumeva besprekoran timski rad svih sektora. Ono što mogu sa potpunom sigurnošću da najavim jeste da će 2018. godine Keramika Kanjiža definitivno biti globalni brend i to u premium segmentu. Do tada, nastavljamo sa redovnom ponudom, nudimo pločice namenje za prosečna domaća kupatila i prostorije u kojima preovlađuju formati 25×50 a oni veći ne dolaze do izražaja.

www.keramikakanjiza.com

KERAMIKA KANJIŽA doo
Horgoški put BB, 24420 Kanjiža, Srbija
Tel: +381 (0) 24 874-211
E: kontakt@keramikakanjiza.com
W: www.keramikakanjiza.com
FB: Keramika Kanjiža

Prethodni tekstPodovi za ekscentrične
Sledeći tekstOTVOREN 43. MEĐUNARODNI SAJAM GRAĐEVINARSTVA