Reč urednika: Svakodnevni rast cena građevinskog materijala

Poštovani,

Taman kada smo pomislili da je Korona virus iza nas i da to konačno označava stabilizaciju proizvodnje, ali i cena građevinskog materijala desio se rusko-ukrajinski rat. Broj zaraženih je krenuo da opada i mnoge države su počele sa ukidanjem restriktivnih mera koje su uvedene pre dve godine.

Radovali smo se sajmovima, ne samo kod nas već i širom Evrope, druženju sa kolegama iz građevinskog sektora i očekivali čak i vraćanje cena nekih građevinskih proizvoda ili barem stabilizaciju isporuke ali se desio još gori scenario za sve nas. Verujem da nikome u lancu ne odgovara ovakav rasplet situacije i konstantan rast cena, osim možda proizvođačima, ali su i oni prinuđeni korigovati cenovnike zbog rasta cena energenata i transporta ili potražnje koja prevazilazi njihove kapacitete.

Udruženje građevinara u Austriji usvojilo je zajedničku rezoluciju u kojoj zahtevaju pomoć i efektne mere od strane Vlade Austrije u rešavanju problema u ovoj privrednoj grani. Naime, oni zahtevaju da javni i privatni nalagodavci građevinskih poslova omoguće sklapanje ugovora sa promenljivim cenama. Slična je situacija i kod nas, pa mnoge izvođačke firme daju ponude sa kratkim rokovima uz obavezan avans od 100% za nabavku materijala. Nekolicina proizvođača građevinskog materijala prilikom izdavanja ponude, eksplicitno napominju da je važnost ponude 3 dana i da nakon toga, ukoliko ne uplatite ceo iznos, morate zatražiti novu ponudu koja po pravilu bude uvećana za nekoliko procenata.

Trenutno je u velikom rastu cena čelika, aluminijuma, gips ploča, staklene vune, stiropora, ali i eksera i šrafova. Većina velikih proizvođača keramičkih pločica glinu je nabavljala iz Ukrajine i kao energent u proizvodnji koriste gas, pa i kod opekarskih proizvoda možemo očekivati rast cena.

Časopis PODOVI - Hidroizolacija & Termoizolacija broj 55, maj 2022
Časopis PODOVI – Hidroizolacija & Termoizolacija broj 55, maj 2022

Kraj sukoba u Ukrajini nije ni na vidiku, a Evropa polako klizi u inflaciju, pa većina razvijenih zemalja prijavljuje 7-10% inflacije, a poznavaoci prilika prognoziraju da nas tek čeka nestabilno proleće i neizvesno leto.

Cena drveta i parketa je takođe u velikom rastu, a pored toga imamo nedostatak hrasta što otežava i usporava proizvodnju parketa. Usled velike potražnje, rastu cene svih vrsta parketa i izgleda kao da više niko ne pita za cenu, već samo za rokove.

NOVO izdanje časopisa PODOVI
prelistajte klikom na LINK

Veliki broj nekretnina je započet prošle i početkom ove godine i investitori ih moraju završiti kako bi prodali nekretnine, pa se događa da se cene još uvek slobodnih stanova u novogradnji razlikuju i 300-400 eura po metru kvadratnom od onih koje su bile aktuelne u septembru ili oktobru, na istom objektu. Mnogi se pitaju kada je vreme za kupovinu nekretnine i da li vredi sačekati? Tržište „kaže“ da kvadratni metar stana raste iz meseca u mesec i da vas razmišljanje od par meseci može koštati na stanu od 60 kvadrata i do 10.000 eura. Nadam se da ovakva kretanja na tržištu neće stopirati unapred planirane projekte od javnog značaja, puteve, mostove i poslovno stambene objekte jer bi to u potpunosti zaustavilo zahuktali građevinski sektor koji u značajnoj meri utiče na BDP.

Ispred nas je Sajam građevinarstva u Beogradu koji će možda dati odgovore na neka pitanja iz ovog uvodnika. Očekujemo popunjen izlagački prostor i veliku posetu jer sajma nije bilo tačno tri godine, pa smo ga se svi poželeli. Mi ćemo i ove godine imati svoj izložbeni prostor, na starom mestu između hala 1 i 4. Očekujemo Vas!

Čitamo se i dalje!
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja