3D štampani uređaj koji „utišava“ zvuk (VIDEO)

Glavno pitanje življenja u velikim i gusto naseljenim gradovimna je kako što bolje sanirati buku sa kojoj me svakodnevno nosimo. Ovim pitanjem su se bavili i mašinski inženjeri sa Univerziteta u Bostonu i u vezi sa istim razvili novi uređaj koji je dizajniran da blokira do 94 odsto dolaznih zvučnih talasa, a da i dalje propušta vazduh.

Zidovi koncertnih dvorana ili studija za snimanje ispunjeni su debelim oblogama i velikim šupljinama za prigušivanje spoljašnjih šumova, dok bi nove, unapređene metapovršine to mogle da rade na isti način u deliću prostora. Ovde se ipak javlja drugi problem , a to je slabo strujanje vazduha.

Vodeći se time da zvuk stvaraju vrlo sitni poremećaji u vazduhu, cilj je bio, kako kažu istaživači, da se utišaju te male vibracije, ali i da obrate pažnju ukoliko žele da unutrašnjost strukture bude otvoreni prostor jer će to biti put kroz koji putuje zvuk.

Njihov dizajn koji odgovara pomenutoj svrsi je 3D štampani uređaj u obliku prstena koji je napravljen prema vrlo preciznim matematičkim standardima. Oblik je specijalno dizajniran da ometa dolazne zvučne talase i šalje ih nazad putem kojim su došli odbijajući ih. Materijal u spoljnom prstenu je namotan poput spirale, smanjujući zvuk koji može proći kroz otvoreni centar.

Posle toga je usledilo testiranje uređaja. Naime, istraživači su postavili prototip na kraju PVC cevi i priključili zvučnik na drugi kraj. Zvučnik je probio beli šum kroz cev, ali je spolja bio nečujan za ljutsko uho. Kada je metamaterijal uklonjen, ton je iznenada odjeknuo kroz sobu. Prema istraživačima, uređaj je blokirao 94 odsto zvuka.

Jacob Nikolajczyk, koautor studije rekao je da je taj trenutak kada su prvi put postavili i uklonili prigušivač bio zapanjujuć, jer su ovakve rezultate videli samo tokom modelovanja sistema.

Prethodni tekstANKETA: Pluta i koliko znate o njoj?
Sledeći tekstOtvoren konkurs za atarske puteve u Vojvodini