Pripremanje podloge za postavku laminata

Nijedan pod ne može se postaviti bez odgovarajuće podloge. Bez obzira da li spada u zahtevne ili ne, svaka obloga ima svoje smernice za postavljanje koje se moraju ispoštovati ukoliko želite da instalacija bude uspešna. Najpre treba znati koja osnova je adekvatna za konkretno podno rešenje u objektu, a zatim kako se pravilno spravlja ili adaptira, zavisno od toga da li se radi nov pod ili menja postojeći. Mišljenja izvođača radova nisu jedinstvena po pitanju šta je od ta dva lakše – raditi iznova ili korigovati zatečeno, ali u jednom su saglasni: za dobar i dugotrajan pod izuzetno je važna dobra osnova, a ovaj posao može se poveriti samo iskusnim profesionalcima. 

Svi mi koji smo na neki način povezani sa ovim poljem ekspertize pomalo smo zaboravili na laminat koji možda više nije na vrhuncu slave, ali je i dalje, što bi se reklo, „na tiho“ dosta zastupljena i tražena. Mnoge građevinske firme u novogradnji i danas rado postavljaju laminat kao dekorativno zahvalnu oblogu, laku za montažu, koja ima povoljnu cenu.

Ugradnja laminata
Ugradnja laminata

LAMINAT se vrlo jednostavno postavlja po klik sistemu kao plivajući pod, i nije nimalo zahtevan što se tiče podloge. U novom prostoru instalira se na beton ili cementnu košuljicu, preko koje obavezno mora ići parna brana, a zatim folija za prigušivanje udarne buke koja istovremeno služi za poravnavanje manjih kvržica i na taj način obezbeđuje bolju podlogu za laminat.
Daske laminata jednostavno se slažu preko izolacije dužnim uklapanjem paralelno sa balkonskim vratima ili najvećim prozorskim otvorom u prostoriji. Ako je reč o zameni starog poda, dobra je vest da neće biti potrebno da se skida – laminat je moguće postaviti preko starog parketa, linoleuma, vinil poda, OSB ploča (presovane iverice krupnih opiljaka), daščanog poda, pa čak i brušenih kulir ploča. O kojoj god podlozi da se radi, osnova svega je da mora biti suva i relativno ravna.

Autor teksta: Jelena Mitrović, novinar

Prethodni tekstLinoleum – Za kancelarije, prodajna mesta, butike, showroom-ove
Sledeći tekstPVC podovi – Vrhunski kvalitet po povoljnim cenama