ANKETA: Francuski slog, riblja kost i brodski pod kao idealan izbor

Osnovna uloga parketa je sigurna i komforna površina na kojoj će se ukućani osećati prijatno. Podovi od drveta poseduju izuzetnu i jedinstvenu lepotu i svakako predstavljaju luksuzan detalj u svakom prostoru. Sa sigurnošću mogu reći da je parket zahvaljujući odličnim performansama i vanvremsnkoj lepoti i dalje na tronu u svetu podnih obloga.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Proizvodnja i ugradnja parketa / foto: Drvoprodex d.o.o.

Drvo koje se najčešće koristi za izradu parketa je hrast, smrča, jasen, jela, bor, bagrem i bukva, a drvo bambusa predstavlja nešto egzotičniji izbor, mada ga danas ima sve manje u ponudi. Uvek postoji dilema kada biramo parkete za svoj prostor i danas je zaista teško doneti odluku pa bi trebalo u startu da znate da postoje dve vrste parketa, a to su masivni parketi i gotovi ili višeslojni parketi.

ANKETA NA PORTALU www.podovi.org i na Instagram nalogu @gradjevinski_casopisi

Masivni parket

Masiv je izraz koji često čujemo u parketarskom žargonu i označava parket koji je čitavom debljinom napravljen od drveta i po meni njegova jedina prednost je što ga možete više puta hoblovati i uljiti ili lakirati. Gotovi parketi su već unapred obrađeni i dolaze u završnoj obradi po želji kupca i možete ga koristiti odmah nakon instalacije. Bez brige, i ove podove možete hoblovati barem 3-4 puta i raditi završnu obradu po želji. Ako uzmemo u obzir da se parketi hobluju u proseku na svakih deset godina, jasno vam je da će trajati dugo.

Luksuzni drveni pod
Drvoprodex – Creme de la creme drveni podovi

Njegova velika prednost je to što je mnogo otporniji na vlagu. Isto tako bi trebalo da znate da se parketi dele po klasama:
– Ekstra E klasa – ova klasa predstavlja parkete koji imaju ujednačene kolorite sa teksturom drveta sa godovima.
– Standardna S klasa – ona može imati neujednačen kolorit, ali kvalitetom ne odstupa od E klase.
– Rustik R klasa – predstavlja nešto prirodniji izgled parketa jer ima vidljivu strukturu.
– Van standardna klasa VS – sam naziv ove klase govori o njenim osobinama koje su neujednačenost kolorita kao i to da ne ispunjava standarde u čvorićima.

Kaže se da pakovanje ne čini proizvod, ali ga prodaje. Tako i završna obrada parketa možda ne čini njegovu suštinu, ali predstavlja njegov vidljivi deo koji nesumnjivo oblikuje enterijer u koji se polaže. Naravno, završna obrada se može promeniti posle izvesnog vremena, baš kao i efekat koji izaziva u prostoru. Često se zaboravlja da pod predstavlja ne samo prvu vizuelnu komunikaciju nakon ulaska u prostor, nego i taktilnu, što je kod nekih obrada veoma važno.

Opšti trend povratka prirodi, naročito u zapadnoj Evropi, na velika vrata je vratio uljenje kao završnu obradu u proizvodnji gotovih parketa. Oksidativna ulja koja se proizvode na bazi lanenog ulja stvaraju na površini drveta tanki film koji ga štiti od habanja, dajući mu istovremeno sasvim prirodan, pomalo „posan“, mat izgled. Pore drveta ostaju otvorene i omogućavaju drvetu da „diše“ i ponaša se kao mikro-regulator klime u prostoru.

Magic Floor d.o.o. Gotovi parket Soerra Line, Vivaldi
Magic Floor d.o.o. Gotovi parket Soerra Line, Vivaldi

Uljene površine su na dodir malo hrapave, čak i ako su prethodno vrlo fino obrušene. Pod bosom nogom se zaista oseća pravi dodir drveta, pogotovo ako je uljenje kombinovano sa nekom drugom obradom poput četkanja ili ručnog hoblovanja. U poslednje vreme ovaj trend je sveprisutniji i kod nas, a arhitekte ga prosto obožavaju pa na velika vrata preporučuju klijentima, koji ga opet rado prihvataju. Izgled ovako obrađenog drveta je potpuno prirodan i lako ga je kombinovati sa ostalim materijalima u enterijeru.

Kada smo utvrdili početno gradivo o parketima, od vrsta, pa do klasa, na red dolazi slaganje parketa, što je veoma važan izbor, jer ako želimo da ispričamo svoju priču kroz prostor u kojem boravimo, krenućemo od poda jer su nam nakon toga mogućnosti neograničene.

Nas iz redakcije časopisa PODOVI zanimalo je koji vam se slog ili način slaganja parketa najviše dopada? Stoga smo u tromesečnoj anketi na našem portalu www.podovi.org postavili ovo pitanje i od odgovora ponudili francuski slog ili ševron, riblju kost, paralelni slog, kvadratni slog i brodski pod.

Čak 65% ispitanika glasalo je za brodski pod, 19% njih je glasalo za riblju kost, dok mali broj njih (16%) glasao za francuski slog ili ševron, a niko nije glasao za paralelni i kvadratni slog, da li iz neznanja ili se zaista nikom ne dopada ovaj stil slaganja parketa.

Verujemo da je danas u najviše stanova postavljen parket u takozvani „riblja kost“ slog, koji podrazumeva slaganje daščica pod uglom od 90 stepeni, a može se postavljati u pravcu dužine ili širine prostorije, pri čemu slogovi mogu biti dvostruki, trostruki, pa čak i višestruki.

Koji Vam se slog/način slaganja parketa najviše dopada

Ovaj način je popularan i stoga što je vrlo stabilan u dimenzionom smislu. Slična njemu jeste i forma zvana „lastin rep“, kada se setovi od dve ili više pločica sjedinjuju u celinu koja se lepi na isti način.

Bjelin parket
foto: BJELIN

Jedinstven način spajanja zapravo je klasičan – slaganje u nizu, poput brodskog poda, u pravcu dužine, širine ili dijagonalno, gde se poseban efekat postiže ukoliko daščice nisu simetrične i verujemo da je većina onih koji su glasali na ovu anketu želi ili preferira ovaj slog.

Francuski slog - Chevron
Foto: Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa

Popularan je i francuski slog ili „chevron“, koji podrazumeva uklapanje daščica pod uglovima od 45 ili 60 stepeni, a pod čini izuzetno elegantnim i modernim. Francuski slog savršeno se uklapa u sve vrste enterijera, bilo da se radi o rustičnom ili modernom prostoru. Zbog njegove elegantne note, francuski slog se lepo može iskoristiti u klasičnim i stilskim enterijerima, ali je pogodan i za moderne ambijente jer deluje vrlo luksuzno, pa ako vam se dopada ovaj slog a ne žalite novac, onda je ovo i naša preporuka. Ipak, morate biti spremni da poručite 10—15% više parketa od površine koja vam treba jer, zbog specifičnog slaganja, upravo toliko možete očekivati otpada.

Slog parketa - mozaik
Drveni pod – CRÈME DE LA CRÈME / foto: Drvoprodex d.o.o.

Elementi parketa mogu biti i nestandardnih formi, poput dijamanta, ili se mogu slagati u formi pletiva, lavirinta, oblikovati floralne ili geometrijske šare ili pak mozaik, koji se koristi kada se neki deo prostorije posebno želi istaći. Sve je na vama i na vašem ukusu ili mašti i naravno umeću parketara.

Brodski pod parket
Brodski pod, drveni podovi / foto: Lamar

Naročito su zanimljivi parketi velikog formata, koji su sačinjeni od dasaka velikih dimenzija, čak i do dva metra, te nalikuju brodskom podu, gde se delovi postavljaju u nizu i zaista izgledaju otmeno u velikom prostoru.

Komadi koji se uklapaju mogu biti čak i retro dizajna, čime pod naročito dobija na rustičnosti i jedinstvenosti.

Bilo kako bilo, izbor je na vama i stvar je ličnog afiniteta. Ipak, konsultujte se prodavcima, arhitektama i parketarima, jer nekako ne ide riblja kost na moderan enterijer, niti ide brodski pod sa širim daskama na manji ili uži prostor. Završne obrade su opet stvar izbora, a danas je trend ulje ili mat lak na vodenoj bazi jer i jedna i druga obrada više ističu prirodnu notu drveta. Svakako ćete vašem parketu udahnuti dušu ako se odlučite za četkanje parketa jer će te i na taj način dobiti prirodni izgled i vaš pod će izgledati kao iz filma.

Prethodni tekstPVC podovi – Rešenje za svaku namenu
Sledeći tekstRešenja za površinsko odvodnjavanje