Podovi u zdravstvenim ustanovama

U zdravstvenim ustanovama, kontrast između želja za udobnom atmosferom i potrebe da dizajn prostora odgovara praktičnim potrebama medicine je naročito jasan. Lekarima i medicinskom osoblju funkcionalni radni prostor opremljen najnovijom tehnologijom je veoma bitan. Pacijenti, sa druge strane, zainteresovani su za prijatnu i opuštajuću atmosferu. Sa BASF MASTERSTOP podnim sistemima svaki zahtev je zadovoljen. MASTERTOP podni  sistemi ne samo da savršeno zadovoljavaju zahteve za higijenu, bezbednost, čistoću i lako održavanje, oni takođe nude ogroman prostor za kreativnost i dizajn. Šta više, oni predstavljaju ekonomski efikasno i izuzetno ekološko rešenje.

MASTERTOP

podni sistemi na bazi poliuretanskih smola, proizvode se u velikom broju varijanti sa ciljem da ponude rešenje za svaku oblast infrastrukture u bolničkim i kliničkim ustanovama, počev od glavnog ulaza, hodnika, dijagnostičke sale do operacione sale, intenzivne nege, bolesničkih soba, jedinica za administraciju i dr. U svim ovim prostorima podovi moraju da poseduju različite osobine i da ispunjavaju individualne potrebe korisnika prostora.

BAKTERIOSTATIČNOST

Ovo su mesta gde se koriste MASTERTOP podni sistemi koji u svom nazivu imaju sufiks AB (= antibacterial), sistemi MASTERTOP 1324AB, 1325AB,… Njihova bakteriostatička efikasnost je dokazana od strane velikog niza naučnih testova (ITECH Certification 1 to JIS Z 2801:2000 / ISO 22196:2007). Bakteriostatičnost je dugotrajna, pa čak i ostaje pouzdano aktivna i nakon redovnog čišženja podova i dezinfekcionih ciklusa (ITECH Certification 2 to EN 13697). U praksi to znači da je prenos klica preko podova sprečena, kao što je sprečen i razvoj bakterija na njihovoj površini. Antibakterijsko dejstvo može biti obnovljeno primenog novog završnog premaza ukoliko je postojeći oštećen u eksploataciji. Sama površina podnog sistema ima ultra niska svojstva emisije na AgBB i LGA.

HIGIJENA

Podni sistemi se ugrađuju u tečnom obliku, i nakon otvrdnjavanja dobijaju besprekornu neporoznu površinu, koja na sebi nema mesta gde se prljavština nakon čišćenja može zadržati. Shodno tome, broj bakterija na površini je minimalan a isto važi i za područja ispod poda, obzirom da tečna smola u prvim slojevima penetrira u betonsku podlogu, tako da spoj ostaje monolitan. MASTERTOP podni sistemi sprečavaju prodore tečnosti, čak i na mestima spojeva sa različitim podnim sistemima.

Svojom osobinom monolitnosti (livenje podnih sistema od zida do zida) izbegavaju se spojnice, fuge, lajne i sl., koje najčešće predstavljaju kontaminirana mesta kod ostalih podnih sistema (keramičke ploćice, PVC podne obloge i sl.). Takođe, spojevi podova i zidova, sa adekvatno izvedenim holkel sistemima na bazi istih smola koje se koriste u izradi podova, zadovoljavaju standardne higijenske zahteve u zdravstvenim ustanovama. Kompanija BASF Construction Chemicals daje detaljna uputstva za čišćenje i održavanje, u zavisnosti od tipa poda koji se koristi, tako da se specifična svojstva poda zadržavaju, a bez potrebe da se koriste agresivna ili nesigurna hemijska sredstva za čišćenje.

OTPORNOST NA HABANJE

Svi MASTERTOP 1300 podni sistemi su otporni na mehanička opterećenja kao što su abrazija, habanje točkovima,.., kao i na veliki broj hemijskih opterećenja u vidu sredstava za čišćenje, dezinfekcionih sredstava, krv i sl. Takođe, ovi podni sistemi se mogu bez rezerve kombinovati sa podnim grejanjem.

BEZBEDNOST

MASTERTOP 1300 podni sistemi zadovoljavaju EN13501-1 propis o protivpožarnosti. Za oblasti u zdravstvenim ustanovama u kojima se kotiste anestetik gasovi i osetljiva elektronika, postoje posebni podni sistemi sa antistatik svojstvima za bezbednost. Minimalni otpor izolacije takođe obezbeđuje rad osoblja i pacijenata sa dodatnom zaštitom. Na mestima gde je konstantna prisutnost vlage, takođe je moguće izvesti podne sisteme sa protivkliznom završnom obradom površine.

ESTETIKA

MASTERTOP PUR sistemi su dostupni u velikom broju RAL i NCS nijansi i UV su otporni. Uz veliki izbor završnih premaza, uključivanje dodataka u vidu staklenih perli ili sjajnih čestica, postoji neograničen prostor za individualne varijacije porvšina. Žive boje i raznovrsnost dizajna kvalitetnih mekih podova čine ih idealnim za svaku primenu gde se zahteva estetska privlačnost i individualnost.

ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA

Uputstva za negu i čišćenje podnih sistema razvijeni su u saradnji sa vodećim renomiranim proizvođačima sredstava za čišćenje, a sve u skladu sa strogim specifikacijama u pogledu efikasnosti i ekonomičnosti metode čišćenja. Te specifikacije su zasnovane na širokom spektru zahteva u različitim oblastima zdravstvene zaštite u ustanovama sa niskim, srednjim i visokim higijenskim/infekcijskim rizikom.

BASF, vodeća svetska hemijska kompanija, ugradnju MASTERTOP podnih sistema poverila je svom licenciranom podopolagaču, firmi CINCOVIĆ D.O.O., koja sa preko 60.000m2 izvedenih podnih sistema tipa MASTERTOP, bez ikakvih reklamacija, predstavlja sinonim za kvalitet na polju podopolagačkih usluga.

Cincović d.o.o.