Pruga Subotica-Senta do kraja godine

Radovi na obnovi pruge Subotica-Senta biće završeni do kraja godine i time će se uspešno završiti rekonstrukcija ove deonice puta. Naime, remont ove regionalne pruge obuhvata 38,5 km i počeo je 1. aprila, a do sada je završena polovina posla – tačnije, položeno je oko 19 km nove pruge, a radovi su trenutno kod stanice Otom.

Ova pruga izgrađena je još davne 1889. godine, a rekonstrukciji nije podlegala pun jedan vek, zbog čega su se sada radovi izvodili prilično sporo – svega 10 do 30 km/h, dok je osovinska nosivnost iznosila 16t. Ipak, planira se da će, po završetku radova, brzina vozova iznositi 80km/h, a nosivost pruge biti povećana na 22,5t po osovini.

Zbog svega navedenog, nema sumnje da je rekonstrukcija ove pruge izuzetno značajna, a uz to ona će predstavljati i jedan od alternativnih pravaca kada na snazi budu radovi koji će graditi prugu namenjenu velikim brzinama,a  koja će se prostirati od Novog Sada do Subotice.

Kada je reč o putevima, imamo samo reči hvale za sve što se preduzima i radi i sigurni smo da ćemo u skoroj budućnosti uživati u vožnji po novoizgrađenim putevima i prugama.

Izvor: B. Nikolić, Nove Subotičke Novine