Prodaja peleta za ogrev

Pelet je visoko kvalitetno i kalorično bio gorivo, koje iz sezone u sezonu postaje sve traženiji energent. Razlozi za to su višestruki. Visokim stepenom iskorišćenosti od 98%, oslobađa se velika količina čiste energije i veoma mala količina ugljen dioksida. Drugim rečima, pelet je efikasno gorivo, koje će vam pružiti ne samo manje troškove grejanja, učiniće to obezbeđujući vam komfor, bez negativnih uticaja na životnu sredinu. Zahvaljujući tome, prodaja peleta za ogrev beleži konstantne uzlazne vrednosti.

U odnosu na druge države u regionu, Srbija je daleko ispred po potrošnji peleta. Glavni razlog toga jeste što se pored domaćinstava, kao korisnici peleta javljaju i neke institucije i komercijalni objekti. Zamenom dotrajalih kotlova i peći, veliki broj institucija je prešao na ovaj vid grejanja. Prema zvaničnim podacima u Srbiji 110.000 domaćinstava se greje na pelet. Njihova potražnja za ovim energentom počinje već krajem jedne grejne sezone, jer su tada cene znatno niže. Međutim, daleko veća prodaja peleta za ogrev se dešava pred samu sezonu kada on dotiže svoj cenovni maksimum.

Taj maksimum ove godine, zbog poznate energetske krize, išao je preko 400 eur/t. Međutim, uredbom Vlade Srbije popisano je da cena ne može biti viša od 38.000 dinara po toni, kao i da se zabrani izvoz peleta.

Sve ovo urađeno je sa ciljem da se stabilizuje situacija na tržištu. Međutim, evo pred sam početak grejne sezone, i pored velike potražnje, prodaja peleta za ogrev je prilično mala jer istog nema na tržištu. Zvaničnici i stručni ljudi iz sveta energetike najavljuju da će doći do stabilizacije tržišta i podmirivanje potreba domaćeg stanovništva.

Posmatrajući prosečne cene iz prethodnih godina, u 2019.godini 204,3 €/toni, u 2020.godini 200,1 €/toni, u 2021.godini 201,1 €/toni, lako je zaključiti da su cene, uzrokovane krizom u Ukrajini, otišle u nedogled. Međutim, ostaje nam da se nadamo da će se tržište stabilizovati i da će grejanje pomoću peleta ove sezone ipak biti ekonomičnije i sigurnije u odnosu na druge energente. Nakon ove krize, ono što je sigurno jeste da će prodaja peleta za ogrev biti sve viša i sve češća od strane sve većeg broja korisnika.