Replika Partenona kao otpor sistemu

Za ponovnu izgradnju čuvene istorijske građevine iskorišćeno je 100.000 knjiga.  Naime, Argentinska umetnica Marta Minujin kreirala je repliku jedne od najčuvenijih istorijskih građevina i to u originalnoj veličini. Replika Partenona izgrađena je od cenzurisanih knjiga kao simbol otporu, a „građevinski materijal“ pristizao je isključivo iz donacija ljudi celog sveta koji su poklanjali knjige sa kojima su bili lično povezani.

U saradnji sa studentima univerziteta Kassel, umetnica je odabrala više od 170 naslova zabranjenih knjiga za svoju buduću građevinu. One su zatim pomoću folije postavljene na prethodno pripremljenu čeličnu konstrukciju, kako bi se zaštitile od vremenskih uslova ali i da bi se omogućila prozračnost konstrukcije, piše ArchDaily. Prema rečima umetnice, forma Partenona izabrana je jer ovaj objekat simbolizuje estetiku i političke ideale prvog svetskog oblika demokratije.

Projekat je inspirisan ranijom instalacijom iz 1983. godine, koja je konstruisana nakon raspada režima diktature u Argentini
Projekat je inspirisan ranijom instalacijom iz 1983. godine, koja je konstruisana nakon raspada režima diktature u Argentini

Objekat od slova

Projekat je inspirisan ranijom instalacijom iz 1983. godine, El Partenón de libros, koja je konstruisana nakon raspada režima diktature u Argentini. Tadašnja instalacija imala je za cilj da proslavi nove intelektualne i demokratske slobode predstavljanjem knjiga koje je u to vreme zabranila tadašnja vlast. Nakon pet dana izložbe konstrukcija je pažljivo demontirana i vlasnici knjiga mogli su ponovo da odnesu svoje primerke.

Replika Partenona izgrađena je od cenzurisanih knjiga kao simbol otporu
Replika Partenona izgrađena je od cenzurisanih knjiga kao simbol otporu

Po uzoru na instalaciju iz 1983. „savremeni Partenon“ će se rasklopiti nakon izlaganja na umetničkom festivalu Documenta 14 u nemačkom gradu Kassel i knjige će ponovo moći da kruže među ljudima širom sveta.

Izvor: www.gradnja.rs

 

 

 

Prethodni tekstTeraco – kada individualnost preuzme primat
Sledeći tekstTamna strana laminata