Predstavljamo menadžera! Uwe Miess, Uzin Utz AG: Strast ka poslu me vodi u nove pobede

Da li se dobar menadžer rađa ili stvara? Iz našeg dugogodišnjeg iskustva sa ključnim ljudima u kompanijama, sa vlasnicima, direktorima i srednjim i top menadžmentom rekli bi da je odgovor negde u sredini. Vlasnici velikih kompanija su svesni da se dobar menadžer stvara vremenom, ali je mnogo lakše ukoliko ta osoba u startu poseduje karakteristike koje su dobar osnov za rukovođenje. Efikasnost u poslu proističe iz dobrog planiranja i sprovođenja istog.

Neko će opet reći da dobri menadžeri imaju san, cilj, znaju šta žele i da imaju snagu volje. Uspešni menadžeri donose odluke ali i preuzimaju odgovornost. Oni nemaju izgovore već rešenja i oni su hrabri, racionalno razmišljaju o problemu i važnim činjenicama i donose odluke odmah. Jako je važno spomenuti da uspešni menadžeri konstantno uče i rade na sebi pa je onda veoma jasno da rezultati svake kompanije zavise upravo od njihovih lidera ili menadžera.

Redakcija časopisa „Podovi“ je donela odluku da vas od ovog broja upoznaje sa menadžerima koji predstavljaju kompanije sa kojima sarađujemo, a verujemo da će nam svima biti dragocena njihova iskustva. U ovom broju predstavljamo gospodina Uwe Miess-a, direktora kompanije Uzin Utz AG za tržište jugoistočne Evrope. On je čovek koji je pomirio razlike u mentalitetu u celom regionu i doprineo rastu i razvoju brenda Uzin na ovim prostorima. Uwe je primer uspešnog menadžera i neko ko je prešao put od prodavca do direktora u kompaniji.

ZA POČETAK NAM SE UKRATKO PREDSTAVITE: VAŠ OBRAZOVNI PUT, PROFESIONALNA ISKUSTVA, KADA I KAKO STE POČELI DA RADITE ZA UZIN UTZ AG?

Za razliku od mnogih, nisam imao visokokvalitetno obrazovanje i nisam odrastao u izobilju. Većinu adolescentnog doba proveo sam praveći greške i učeći na njima. Morao sam pronaći svoj put kroz život i na taj način sam naučio mnoge veštine. Još kao mlad, tražio sam posao koji bi me inspirisao jer sam uvek bio željan uspeha.

Karijeru u građevinskoj industriji započeo sam kao specijalizovani prodavac u kompaniji za građevinske materijale. Stekao sam osnovno znanje o gotovo svim materijalima i obogatio svoje znanje raznih zanata u okviru svoje stručnosti. Moje razumevanje za korisničku uslugu koja je više orijentisana na kupca je raslo, ali i za isporuku robe na malo, kao kombinovanje standardnih sa premijum proizvodima.

Obzirom da sam već bio u poslu, uspostavio sam i prvi kontakt sa Project menadžmentom i proveo određeno vreme radeći sa prefabrikovanim betonom koji se odnosio na organizaciju unapred određenih delova. Nakon toga sam nastavio kao komercijalista, gde sam usavršio svoje veštine bavljenja različitim grupama kupaca, arhitektama i podizvođačima u svim komercijalnim aspektima.

Pretpostavljam da su me moji izbori u karijeri vrlo dobro pripremili za zadatke i odgovornosti (smeh) koje sam dobio kad sam počeo da radim za Sifloor AG, podkompaniju Uzin Utz AG.

Uzin Utz AG
Uzin Utz AG

KADA I KAKO STE POČELI DA RADITE ZA UZIN UTZ AG I NA KOJOJ POZICIJI?

2005. godine sam se preko sajta prijavio za radno mesto prodavca u „Sifloor AG“, a 2008. godine sam prebačen u kompaniju Uzin Utz AG, što mi se u tom trenutku nije svidelo, ali uspeo sam da dobijem poziciju u izvozu za koju sam smatrao da je prikladnija. Sa te tačke uspeo sam da se popnem na svoju sadašnju poziciju u ovoj kompaniji.

KAKO JE TEKAO VAŠ NAPREDAK U KOMPANIJI?

Kao što sam prethodno napomenuo, počeo sam kao prodavac 2005. godine. Uvek sam imao viziju izvoza koju sam želeo da pretvorim u stvarnost, i stoga sam preuzeo na sebe rad na rumunskom tržištu 2008. godine, za sve brendove kompanije Uzin Utz AG.

U 2010. godini moje odgovornosti su porasle, kada mi je dodato i tržište Mađarske i bivših zemalja Jugoslavije, a 2012. godine sam preuzeo upravljanje kao area direktor Unihem Grupe za tri veoma različita tržišta – Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Vođen konstantnom željom za pozitivnim promenama i uticajem, postao sam regionalni direktor za jugoistočnu Evropu početkom 2016. godine. Od tada sam izgradio region jugoistočne Evrope, koji je sada za moju kompaniju jako tržište. Šta da kažem, sve što dotaknem, pretvori se u GOLD (Growth, Operational Excellence, Leadership, Determination). (smeh)

Uwe Miess
Uwe Miess, Area Director South East Europe Uzin Utz AG

OD 2016. GODINE STE AREA DIREKTOR U KOMPANIJI „UZIN UTZ AG“ ZA REGION JUGOISTOČNE EVROPE. KAKVI SU BILI POČECI NA OVOJ POZICIJI I DA LI JE RAZVOJ TEKAO GLATKO I LINEARNO?

Sve se događalo i razvijalo prema onome kako sam zamišljao. Imao sam jasnu viziju kada sam počeo da se bavim izvozom 2008. godine, „misije profita“, osećaja jedinstva među zemljama, a države su odvojeno poslovale, umesto da deluju zajedno i da stvaraju jedinstvo između regiona jugoistočne Evrope. Imajući u vidu ovu viziju, bio sam odlučan u stvaranju promene i u sprovođenju svojih ciljeva. Kao neko sa strane, mogao sam biti neutralan prema drugima. Otkako sam počeo da primenjujem svoje vizije, ne samo da je porastao uspeh regiona, već i zaposlenih i mog tima. Dokaz da smo to uradili ispravno, ali i da to i dalje činimo, je nagrada Nemačke ekonomije koju smo dobili od Nemačke privredne komore 2018. godine za naš poslovni model u regionu jugoistočne Evrope.

SA KOJIM SE SVE IZAZOVIMA SUSREĆETE NA PUTU DO OSTVARENJA CILJEVA?

Morao sam da se suočim sa raznim izazovima da bih postigao svoj cilj. Jedan od najvećih izazova bili su različiti mentaliteti koji su mi bili predstavljeni. Ogromna razlika donela je određene poteškoće u nesmetanom poslovanju i trebalo je neko vreme da se slože kockice. Nemački stil i načini razmišljanja ograničili su me da otelotvorim promene i težim ka maksimalnom uspehu u kompaniji. Prostorna udaljenost unutar kompanije takođe je predstavljala izazov. U poslu je teško razlikovati prijatelje od neprijatelja, što je bio još jedan izazov.

Uzin Utz
Foto: Uzin Utz

ORGANIZOVANOST, DINAMIČNOST, SNALAŽLJIVOST, STRUČNOST… ŠTA JE SVE JOŠ POTREBNO ZA USPEH U POSLU KAKAV JE VAŠ?

Kao što sam prethodno napomenuo, važno je da imate jasnu viziju i ciljeve za ono što pokušavate da postignete u okviru posla. Bez jasne vizije i ciljeva na umu, teško je zamisliti i primeniti bilo kakve promene i pozitivno uticati na razvoj kompanije. Odlučnost je još jedan važan aspekt prilikom vođenja posla, a ta karakteristika nam omogućava da istrajemo u suočavanju sa poteškoćama, što opet dovodi do pronalaženja efikasnih rešenja za izazove i probleme koji se vremenom javljaju.

To me gura da krenem u ispravnom smeru, dok ne postignem viziju i ciljeve koje planiram da sprovedem u okviru ove kompanije.

Još jedan veoma važan aspekt vođenja kompanije kao što je ovo je komunikacija i kohezija mojih zaposlenih. Radimo kao zajednica, radimo na uspehu i radimo na našim dostignućima. Kako bi se posao obavio nesmetano i bez bilo kakvih komplikacija, svaki zaposleni igra važnu ulogu, pa je stoga pravilna komunikacija ključna, a svaki radnik učestvuje u donošenju odluka.

KAKO IZGLEDA JEDAN VAŠ RADNI DAN?

Dan obično započnem šoljom kafe u 5 sati ujutru. Dodatno vreme, ujutro, koristim ili da saberem misli ili da sledim svoju strast prema triatlonu. Moja jutra su uvek ista. Rano se budim, doručkujem sa porodicom, spremam se i idem na posao.
Moj radni dan počinje prilično rano, usmeravanjem kolega preko telefona. Kad dođem u kancelariju, pratim svoje obaveze i upravljam kompanijom, te komuniciram sa svojim timom iz sata u sat.

NA KOJI NAČIN GRADITE ODNOS S VAŠIM PARTNERIMA I KAKO BI, ZAPRAVO, POTENCIJALNI KLIJENT MOGAO POSTATI VAŠ PARTNER?

Važno je biti ubedljiv prema klijentu. Samo prodaja proizvoda nije dovoljna. Potrebe klijenta se moraju razumeti, a oni upoznati kako bi na kraju svi bili zadovoljeni. Da bi se izgradio odnos sa klijentima jako je važno naći rešenje za svakog od njih. Za mene je važno da se moji klijenti osećaju sigurno i da znaju da za svaki njihov problem mi imamo rešenje.

Partneri mi veruju jer pričam sa strašću. Svoje kupce doživljavam kao „win-win“ situaciju, moj kupac dobija rešenje koje traži, a ja ostvarujem profit. Odnos između mene i mojih kupaca je potpuno uravnotežen, sve shvatam ozbiljno i odnosim se s poštovanjem prema partnerima. Shodno tome, potencijalni klijent može postati partner.

Uzin Utz
Uzin Utz

ŠTA MOŽETE DA NAM KAŽETE O RADU VAŠE KOMPANIJE U SRBIJI DO DANAS I KOJI SU BUDUĆI PLANOVI?

Srbija je važan deo poslovnih jedinica u regionu jugoistočne Evrope. Nastavićemo naše poslovanje u Srbiji sa istom strašću koju imamo i sada, jer jedino takav način rada donosi rezultate. Fokus i strast naših zaposlenih prema svakom klijentu i našim proizvodima je ključ uspeha. Suština je da svi imamo isti cilj, da vodimo svoje kupce do uspeha sa inovativnim proizvodima i sistemima.

POSAO, USAVRŠAVANJE, PRIVATAN ŽIVOT. KAKO NAĆI SAVRŠEN BALANS?

Da bih pronašao savršenu ravnotežu u svom poslu i privatnom životu, smatram neophodnim da sebi postavim prioritete. Ne trudim se da budem uvek dostupan za sve ljude. U svojoj kompaniji ja sam direktor i menadžer regiona, odgovoran za rezultate. U privatnom životu sam suprug i otac svoje dece, a prijatelj onima koje sam odlučio da čuvam u svojoj blizini. Trening mi pomaže da se usredsredim na sebe, opustim i radim na sebi.

Tokom godina, takođe sam naučio da je važno efikasno upravljati svojim vremenom. Ne trošim vreme na beskorisne stvari ili ljude koji ne donose benefit mom privatnom životu. U svom radnom veku težim ka uspehu i savršenstvu, sledeći svoje obaveze i koristeći svoj um za stvaranje i nametanje značajnih i pozitivnih promena i uticaja. Van posla nastojim da se usavršavam, provodim vreme sa onima koji su mi bliski i sledim moju strast prema triatlonu. Uvek nađem vremena da radim stvari u kojima uživam i koje volim da radim i na taj nači pravim balans između upravljanja kompanijom i privatnog života.

Uwe Miess
Uwe Miess, Area Director South East Europe Uzin Utz AG

ŠTA JE NAJVAŽNIJE ZA USPEH MENADŽERA I ŠTA BISTE PORUČILI MLADIM PROFESIONALCIMA?

Za uspeh menadžera treba da imate jasnu viziju i da se fokusirate na ciljeve. Veoma je važno da ih kontinuirano pratite i nastojite da ih ostvarite. Bitno je imati jasno formulisan plan koji treba slediti i raditi u skladu s tim. Između konačne vizije ili cilja, važno je da sebi postavite mnogo manjih ciljeva kako biste osigurali uspeh u onome što pokušavate da postignete. Trud i naporan rad se uvek isplate, zato je važno uvek vredno raditi i težiti najboljim mogućim rezultatima. Kao menadžer, nikada ne treba odustajati i ne smete dozvoliti da vas razuvere. Takođe je važno dati pozitivan primer u vođstvu i znati kako iskoristiti svoju energiju i motivisati ljude oko sebe. Voditi tim kroz izazove i pronalazim rešenja za svaki problem, izazivajući kritičko razmišljanje ljudi iz okruženja.

Još jedna veoma važna stvar je pružiti šansu svojim kolegama, jer svi zaslužuju priliku da pokažu svoje kvalitete bilo u radnom procesu ili davanjem ideja koje će olakšati procese i unaprediti rad kompanije a samim ti i poboljšati rezultate.

Prethodni tekstReč urednice: Novi format, novi dizajn, nove teme ili nikad dosta novina
Sledeći tekstPremium izgled podova u ugostiteljskim objektima