Podovi tradicionlne japanske sobe – Tatami podovi

Tatami, tradicionalni podovi duboko ukorenjeni u japanskoj kulturi datiraju još iz 12.-og veka. Tokom početnog perioda predstavljali su luksuzne elemente koji su ukrašavali prostorije cara, plemića, verskih lidera i drugih visokih zvaničnika.

Kada govorimo  o Tatami podovima, treba istaći da razlike u odnosu na ostale svakako postoji, najpre u debljini i veličini, tkaninama koje se koriste na ivicama koje predstavljaju pečat jednog domaćinstva. U 17.-om veku postaje sastavni do „običnih“ ljudi. 

U početku, ovi  tzv. „slamnati“ tepisi su korišćeni za spavanje, a u potrazi za udobnošću i komoditetom  postajaju sve deblji. U 15.-om i 16.-om veku se po prvi put koriste kao podovi i u neku ruku evoluiraju u japanskom načinu života podstičući razvoj jedinstvene tatami kulture.

Elementi Tatami podova

Tatami podovi imaju tri ključna elementa: pokrivač od trske, slamnato jezgro i dekorativno platno ili barokat. U Japanu se ovi podovi nazivaju još i Tatami Omote, Tatami Goto i Tatami Beri. Tatami Omote je napravljen od meke trske i sadrži između 4000 do 5000 stabiljki. Konoplja je nezaobilazni  element koji omogućava integraciju ovog poda. Tatami Goto pod sadrži jezgro koje se sa 40 cm, koliko je prvobitan oblik drobi formira na 5cm debljine, a završni potpis daje platno kojim se ograničavaju ivice.

Tatami površina

Površina tatami ploče je pokrivena trskom, prefarbanom prirodnom japanskom glinom koja podu daje nijansu zlatno žute. U cilju sprečavanja savijanja ili deformacije samog poda, neophodna je preciznost prilikom instalacije, kao i čvrstina. Slamnato jezgro ovog poda koje je od pirinčane trske treba osušiti na temperaturi do 90 stepeni. Nakon sušenja, sledi precizno merenje i komprimovanje. Naredni korak je čvrsto povezivanje pomoću odgovarajućeg prediva što obezbedjuje trajnost poda.

Tatami podovi imaju funkciju i na polju zdravlja

Naime, jezgro Tatami poda sadrži brojne vazdušne džepove koji ga čine veoma efikasnim u apsorbovanju toplote. Prema istrživanjima japanskih naučnika, ovaj pod može upiti oko 500 kubnih centimetara vode iz vazduha. Mekana trska ovom podu, prema kineskoj tradicionalnoj medicine, smiruje duh. Prirodan miris budi čula i relaksira um.

Odabir Tatami poda

Kod odabira Tatami poda mora se obratiti pažnja na određena pravila koja se tiču broja i rasporeda ploča, jer od toga zavisi dobra ili loša karma, prema tradicionalnom verovanju. Većina prodavnica koje se bave prodajom insistiraju da se Tatami podovi sastoje od pet i po ploča jer će to doneti sreću bez obzira ne prirodu delatnosti kojom se kupac bavi.  

Tatami podne površine

Prethodni tekstPikseli na zidovima vašeg kupatila
Sledeći tekstTaktilni doživljaj linoleuma