Podovi od linoleuma koji postaju sve veći trend unutar vašeg doma

Linoleum podovi su jedan od najstarijih podnih obloga na svetu i mogu da odole zubu vremena. Štaviše, ovaj ekološki parket  postao je trend današnjice. Danas postoji više od 200 raznih dezena, boja i modela linoleuma, dok neke fabrike omogućavaju izradu i sopstvenog dezena.

Naziv  „Linoleum“

Ime „linoleum“ je mešavina reči „lin“ i „oleum“ što znači laneno ulje. Linoleum liči na vinil podove, ali on to zaista nije. Sastavljen je od svih prirodnih sastojaka. Za izradu podne obloge, laneno ulje ili prašina od plute mogu se koristiti za stvaranje linoleumskih listova. Boje se kasnije dodaju.

Karakteristike linoleum podova

Linoleum podovi su posebno poznati po svojoj dugotrajnoj prirodi. Oni lako mogu izneti pola decenije. Linoleum je mnogo mekša podloga za hodanje nego bilo koja druga vrsta podoge tipa pločica. Pored toga, veliki atribut ove podne obloge je u tome što nije senzibilan na promene temperature. Dakle, u slučaju bilo kakve ogrebotine na površini, samo treba da ga ispolirate. To ne važi i za štete nanete uljem i mašću. Takođe, lineoleum i nije baš najbolja vatrostalna podloga.

Linoleum podovi su skoro neograničeni u dizajnu i izboru boja i pogodni su za oblasti koje će biti prilično vlažne. Oni imaju najveću primenu u kuhinji.

Linoleum je napravljen je od potpuno prirodnih obnovljivih zaliha, a toksini se oslobađaju u okolini tokom proizvodnje. To je još jedan važan razlog zašto se linoleum primenjuje u novim projektima stvaranja i prepravljanja. To je živahan, ekološki materijal, koji će najverovatnije nadživeti ljude koji su ga  i izgradili. Zato linoleum podovi postaju popularni iz dana u dan.

Ako ste mislili da su linoleum podovi nešto iz prošlog vremena, razmislite još jednom. To je izum koji je još od davnina postao dominantan podni materijal tokom ranih 1900.-ih.

Sa proširivanjem ekološke svesti i sa izgradnjom domova, linoleum sastvaljen od prirodnih sastojaka spada u ekološke materijale. Današnji linoleum podovi mogu biti moderni ili potcenjeni, u zavisnosti od stila i ukusa. Oni nude lako održavanje i udobnost nogama.