Pod od termo-tretiranog drveta

Termo-tretirano drvo podrazumeva termičku obradu drveta na visokim temperaturama od 193°C bez dodavanja hemijskih supstanci. Ovi proizvodi su u potpunosti ekološki. Izlaganje visokim temperaturama u posebnim komorama za termičku obradu primenom odgovarajućeg toplotnog režima, obezbeđen je visok kvalitet proizvoda, njegova stabilnost i otpornost na vremenske nepogode.

Termo-tretirano drvo se manje deformiše i vitoperi usled smanjenog bubrenja za 50 odsto u odnosu na drvo koje nije termički modifikovano. Niža vrednost vlage termo-tretiranog drveta redovnim korišćenjem ulja, smanjuje pojavu gljiva.

Proces termo-tretiranja drveta

Tehnika termo-tretiranja razvijena je u Evropi i u upotrebi je već 15 godina. Svaka ploča se tretira sa parom na visokoj temperaturi, i sa kompjuterski kontrolisanom preciznošću. Ovim procesom se dovodi samo 6 odsto vlage u drvo, i stabilizuje se ćelijska struktura drvnih vlakana. Ovo drvetu daje klasu trajnosti broj 1 – što znači da će se termo-tretirane ploče odupreti truleži i insektima u narednih bar 25 godina.

U procesu termo-tretiranja, menja se boja drvetu, i u zavisnosti od vrste mogu se javiti razlilčite nijanse braon boje koje izgledom podsećaju na neke tropske vrste drveta. Savremenom tehnologijom termo-tretirano drvo se koristi ne samo za brodski pod vašeg enterijera, već i za spoljašnju upotrebu, u vidu terasnih i fasadnih obloga. Termo-tretirano drvo je podna obloga popularna za dvorišta, nadstrešnice, staze oko bazena itd.
Sam proces je ekološki, bez upotrebe hemikalija.

Fasadne obloge od jasena

Fasadne obloge se izrađuju od termo-tretiranog jasena koji se obrađuje u komorama na visokim temperaturama posle kojih postaje otporniji na vodu i štetočine. Termo-tretiranjem, jasen dobija tamniju, elegantnu boju i izraženiju teksturu. Jasen se ubraja u najotpornije vrste domaćih podova.

Osnovna boja jasena je svetlosmeđa, sa tamno smeđim nijansama. Nakon termičkog procesa obrade drveta, boja se menja u tamno smeđu koja bledi usled uticaja svetlosti. Razni ekstrakti izlaze iz drveta, drvo postaje lakše, ravnotežna vlažnost i pH drveta se smanjuje. Ukoliko na podove od  termo-jasena nanesete zaštitni uljni premaz, tamnosmeđa boja će se obnoviti.

Prirodno netretirano drvo jasena spada u klasu trajnosti  5 – drvo koje nije namenjeno za spoljašnju upotrebu i koje će u kratkom vremenu biti napadnuto štetočinama i gljivicama. Termički obrađeno drvo spada u klasu trajnosti 1-2 i može se meriti sa egzotičnim vrstama drveća.
Termo-drvo je materijal koji već nekoliko godina ima široku upotrebu, i čija se prednost ogleda u izuzetno dimenzionalnoj stabilnosti usled promene vlažnosti, poboljšanoj prirodnoj trajnosti, kao i prijatnijoj boji. Obrađeno drvo se pored fasade može postavljati i kao deking podloga u dvorištu ili na terasi. U bliskoj budućnosti, može biti vrlo dobro rešenje za proizvođače građevinske stolarije, podova, baštenskog nameštaja, montažnih kuća, i slično.

Prethodni tekstEpoksidne betonske ideje podova
Sledeći tekstPločice za ozelenjavanje spoljašnjih i unutrašnjih zidova kuće