Zaštita tepiha od nečistoća, prašine i vode

Potreba za efikasnom zaštitom od prašine i vode u prostorijama prisutna je vekovima. Efikasnim instaliranjem sistema prostirke moguće je zaustaviti do 90 odsto prljavštine i vlage na ulazu u zgradu. Kao rezultat, može se uštedeti i do 65 odsto troškova neophodnih za održavanje podova.

Sistem prostirki

Uloga prostirki je da zaustave prljavštinu, grubu prašinu ili vlagu prisutnu tokom kišnog perioda ili tokom zimskih dana. Ugradnjom ovih prostirki možemo onemogućiti prašnjavom neprijatelju da stvori lanac kolateralnih posledica poput: razvoja mikroorganizama i virusa koji utiču loše po naše zdravlje, skraćivanje života podnih površina i opreme instalirane u prostorijama koja čini da unutrašnjost izgleda prljavo i neprivlačno itd. Ponekad može nastati problem u razmišljanju da je pravi izbor prostirke manje važan od planiranja poda. Ove dve stvari su, međutim, usko povezane.

Ovaj sistem prostirke je poznat po svom kvalitetu i dugovečnosti, i obično je biran od strane arhitekata, dizajnera, menadžera i raznih građevinskih radnika. Postoje različite vrste profesionalnih prostirki. Prostirka može biti kruta, izuzetno teška i namenjena ulazima, kao što su tržni centri, aerodromi i terminali, kao i mestima sa čestim pešačkim saobraćajem.

Održavanje persijskih tepiha

Jedan od brojnih faktora u lepoti tepiha je način njegovog održavanja. Zagađivanje i prljanje tepiha čini ga neatraktivnim i doprinosi njegovom daljem oštećenju. Evidentno je da su svetliji tepisi čupaviji i podložniji konstantnmo prljanju i gaženju.

Najbolji način za odstranjivanje nečistoća sa tepiha je metlom. Upotreba slabijih usisivača neće štetiti tepihu, ali nikad ne upotrebljavajte usisivače sa rotirajučim četkama, jer če rotacija četaka doprineti kidanju dlaka i čvorova. Preporuka je da se jednom u nekoliko nedelja očisti i pozadina tepiha. Takvim čisćenjem tepiha odstraniće se prljavština sa prednje strane i poleđine tepiha. Rese na tepihu su najpodložnije oštećenju. Potrebno ih je pažljivo čistiti. Treba izbegavati česće trešenje tepiha ili ćilima. Takođe, potrebno je izbegavati postavljanje tepiha na balkon ili terasu. Svakodnevnim tresenjem tepiha doprinećete opuštanju čvorova tkanja. Kačenjem tepiha na prozore ili balkone, izložiće ih snegu i suncu i doprineće promeni boje, odnosno, bledenju, kao posledica sunčevog zračenja.

Ukoliko neki član vaše porodice boluje od respiratornih obolenja ili alergija, i lekar preporuči da se tepisi uklone, potrebno je da uradite tako. Tepisi imaju daleko više dobrih, nego loših strana. Tepih je odličan izolator, pogotovo zimi. Lep i funkcionalan tepih daje sasvim nov izgled vašem prostoru. Bilo da je čupav ili ravan, svetliji ili tamniji, tepih oplemenjuje vaš životni ili radni prostor.