Peške ispod zemlje: Eskalatori koji su brži od metroa

Podzemna železnica bi u budućnosti mogla biti zamenjena horizontalnim eskalatorima koji bi putnike do željene stanice dovele brže nego metro.

Pošto je predstavio ambiciozni plan gradnje nebodera koji ne bacaju senku na ulicu, arhitektonski biro NBBJ je skoncetrisao snage na izradu vizionarskog projekta pretvaranja podzemnih tunela londonske crvene metro linije u pokretne trake koje bi prebacivale putnike u željenom smeru, piše Gizmag.

Svaka boja označava brzinu kojom se trake kreću

Ovaj projekat, koji teško da će ugledati svetlost dana (ali ne zato što se gradi ispod zemlje, prim.ur.), sastoji se od horizontalnih ekalatora u tri različite boje – gde svaka boja označava brzinu kojom se trake kreću. Putnik će prvo stati na žutu traku koja se kreće brzinom od 5 km/h pa posle ubrzava na 14 km/h. Potom se putnik može prebaciti na narandžastu traku koja “juri” brzinom od 19 km/h da bi na posletku mogao da stane i na crvenu traku koja ide i do 24 km/h.

„Ako se pritom doda prosečna brzina hoda od oko 5 km/h, pešaci bi se putem horizonatalnih eskalatora u crvenoj traci kretali veoma brzo i stizali bi pre metroa. Na to treba dodati da je ovakav način komunikacije daleko zdraviji a i zanimljiviji.“
– kaže predstavnik kompanije NBBJ.

Kretanje po brzim trakama bi možda bilo zgodno za mlade

Očigledno je da u ovom vizionarskom projektu postoji nekoliko nedostataka. Kretanje po brzim trakama bi možda bilo zgodno za mlade, ali za starije i osobe s invaliditetom ovi bi bila prava noćna mora. Pritom, pretvaranje postojeće metro infrastrukture u ovako radikalno rešenje sigurno ne bi tako lako bilo odobreno.

Ipak, oni koji vole da šetaju i džogiraju ovakav vid transporta će sigurno pozdraviti.

izvor: www.gradnja.rs

Prethodni tekstDetaljno upoznavanje sa proizvodima kompanije ACO
Sledeći tekst100.000 pločica za revitalizaciju starog vodotornja