Podovi u trendu Ovo su najbolji podovi za Montesori dečije sobe

Ovo su najbolji podovi za Montesori dečije sobe

Dečija soba

Uređenje dečijih soba po Montesori programu prednost daje drvetu kao potpuno prirodnom materijalu.

DRVO JE ODLIČAN IZOLATOR, lako se održava i uklapa u svaki ambijent, a eventualni nedostatak može biti klizavost – što, ipak, nije tako čest slučaj. Važno je da završna obrada bude na uljanoj ili vodenoj bazi i u tom slučaju možete biti spokojni i sigurni da ste pronašli gotovo idealan pod za Montesori dečiju sobu.

Što se tiče laminata, on nema dobru zvučnu izolaciju – što će, ukoliko živite u stanu, remetiti mir vaših komšija, a neretko je slabija strana i toplotna izolacija. Ono što je ključno, pored toga što može biti klizav i sklon oštećenjima, laminat može biti spornog sastava, te nije zdravstveno najbezbednija opcija za dete, ali neinformisanost roditelja i vaspitača, uz ekonomski momenat i brzinu postavljanja i menjanja, doprinose tome da je široko rasprostranjem u vrtićima i dečijim sobama.

Dečija soba uređenje
Drvo odgovara svim postulatima kojih se pridržava Montesori princip

Zbog navedenih nedostataka, laminat se u Montesori sobama izbegava, te je u istim, pored drveta, najviše zastupljena pluta – prirodan materijal koji je odličan izolator, lako održiv, ali i otporan na udarce i habanje. Izgleda dekorativno, moderno i skupoceno – odgovaraće i za sobu kasnijeg tinejdžera i studenta. Pluta je antialergijski materijal koji čuva zdravlje vašeg deteta i omogućava mu bezbednu igru. Osim navedenih termoizolacijskih svojstava, mekana pluta je idealna zbog svoje strukture jer je veoma prijatna za hodanje, nije klizava, a uz to je i zdravstveno preporučljiva za sve one koji imaju problem sa kostima: kičmom, kolenima i zglobovima. Ne pogoduje razvoju mikroorganizama, ne skuplja prašinu i važi za oblogu adekvatnu za decu i astmatičare. Iako drvenog porekla, teško je zapaljiva – što potvrđuje da je bezbedna sa više aspekata.

Dakle, laminat ne, ali parket, svakako, da. Drvo odgovara svim postulatima kojih se pridržava Montesori princip, materijal je potpuno prirodan, ali i topao pa deca na njemu mogu sedeti, stvarati i igrati se bez bojazni da im neće biti prijatno u tom procesu. Implementirajući parket u ove svrhe, stvaramo deci, posve nesvesno, osećaj da su u prirodi, da je priroda jedino čemu moramo težiti i najvrednije što bismo morali čuvati. Ono što je specifično sa napretkom tehnologije su i sredstva za održavanje parketa, ulja i premazi koji se danas, takođe prave na biljnoj bazi, bez hemijskih procesa koji mogu ugroziti zdravlje dece i odraslih i za to imaju potrebne sertifikate. Tako da možemo bez bojazni da ćemo pogrešiti parket izabrati kao podnu oblogu za sve, pa i Montesori, vrtiće i radionice.

Uređenje dečije sobe
Montesori princip podrazumeva potpuno prirodne materijale

Dakle, kako je Montesori dečija soba gotovo potpuno prazna, jasno je da akcenat mora biti na kvalitetnim materijalima kojima je uređena i napunjena. Kako je dete u takvoj sobi, ali i u svakoj drugoj, većinu vremena na podu, jasno je da je potrebno da on bude prirodan, bezbedan i zdrav.

Iako simpatične i beskrajno dopadljive igračke, zanimacije, odela i slikovnice, najvažnije je da novac uložimo u ono što dete svakodnevno koristi, što udiše, na čemu spava, jede i igra se. Ukoliko pogledamo decu, svesni smo da je pod njihovo carstvo, pa se nameće samo da deca treba da vladaju kvalitetnim, zdravim i bezbednim prostorom. U kreiranju dečije sobe akcenat stavite na pod, u budžetu mu dajte prednost i posmatrajte ga kao najvažniju stavku – jer on to zaista i jeste, bez obzira na koji način vaspitanja, pristupa i uređenja se odlučili.

Decija soba
Montesori soba je praktična za održavanje jer ne sadrži bezbroj sitnica

 

Foto: architonic.com

Autor teksta: Milana Poučki

Prethodni tekstTRENDI – LVT podovi
Sledeći tekstTRENDI – Industrijski pod