Ovo su najbolji podovi za Montesori dečije sobe

Uređenje dečijih soba po Montesori programu prednost daje drvetu kao potpuno prirodnom materijalu.

DRVO JE ODLIČAN IZOLATOR, lako se održava i uklapa u svaki ambijent, a eventualni nedostatak može biti klizavost – što, ipak, nije tako čest slučaj. Važno je da završna obrada bude na uljanoj ili vodenoj bazi i u tom slučaju možete biti spokojni i sigurni da ste pronašli gotovo idealan pod za Montesori dečiju sobu.

Što se tiče laminata, on nema dobru zvučnu izolaciju – što će, ukoliko živite u stanu, remetiti mir vaših komšija, a neretko je slabija strana i toplotna izolacija. Ono što je ključno, pored toga što može biti klizav i sklon oštećenjima, laminat može biti spornog sastava, te nije zdravstveno najbezbednija opcija za dete, ali neinformisanost roditelja i vaspitača, uz ekonomski momenat i brzinu postavljanja i menjanja, doprinose tome da je široko rasprostranjem u vrtićima i dečijim sobama.

Dečija soba uređenje
Drvo odgovara svim postulatima kojih se pridržava Montesori princip

Zbog navedenih nedostataka, laminat se u Montesori sobama izbegava, te je u istim, pored drveta, najviše zastupljena pluta – prirodan materijal koji je odličan izolator, lako održiv, ali i otporan na udarce i habanje. Izgleda dekorativno, moderno i skupoceno – odgovaraće i za sobu kasnijeg tinejdžera i studenta. Pluta je antialergijski materijal koji čuva zdravlje vašeg deteta i omogućava mu bezbednu igru. Osim navedenih termoizolacijskih svojstava, mekana pluta je idealna zbog svoje strukture jer je veoma prijatna za hodanje, nije klizava, a uz to je i zdravstveno preporučljiva za sve one koji imaju problem sa kostima: kičmom, kolenima i zglobovima. Ne pogoduje razvoju mikroorganizama, ne skuplja prašinu i važi za oblogu adekvatnu za decu i astmatičare. Iako drvenog porekla, teško je zapaljiva – što potvrđuje da je bezbedna sa više aspekata.

Dakle, laminat ne, ali parket, svakako, da. Drvo odgovara svim postulatima kojih se pridržava Montesori princip, materijal je potpuno prirodan, ali i topao pa deca na njemu mogu sedeti, stvarati i igrati se bez bojazni da im neće biti prijatno u tom procesu. Implementirajući parket u ove svrhe, stvaramo deci, posve nesvesno, osećaj da su u prirodi, da je priroda jedino čemu moramo težiti i najvrednije što bismo morali čuvati. Ono što je specifično sa napretkom tehnologije su i sredstva za održavanje parketa, ulja i premazi koji se danas, takođe prave na biljnoj bazi, bez hemijskih procesa koji mogu ugroziti zdravlje dece i odraslih i za to imaju potrebne sertifikate. Tako da možemo bez bojazni da ćemo pogrešiti parket izabrati kao podnu oblogu za sve, pa i Montesori, vrtiće i radionice.

Uređenje dečije sobe
Montesori princip podrazumeva potpuno prirodne materijale

Dakle, kako je Montesori dečija soba gotovo potpuno prazna, jasno je da akcenat mora biti na kvalitetnim materijalima kojima je uređena i napunjena. Kako je dete u takvoj sobi, ali i u svakoj drugoj, većinu vremena na podu, jasno je da je potrebno da on bude prirodan, bezbedan i zdrav.

Iako simpatične i beskrajno dopadljive igračke, zanimacije, odela i slikovnice, najvažnije je da novac uložimo u ono što dete svakodnevno koristi, što udiše, na čemu spava, jede i igra se. Ukoliko pogledamo decu, svesni smo da je pod njihovo carstvo, pa se nameće samo da deca treba da vladaju kvalitetnim, zdravim i bezbednim prostorom. U kreiranju dečije sobe akcenat stavite na pod, u budžetu mu dajte prednost i posmatrajte ga kao najvažniju stavku – jer on to zaista i jeste, bez obzira na koji način vaspitanja, pristupa i uređenja se odlučili.

Decija soba
Montesori soba je praktična za održavanje jer ne sadrži bezbroj sitnica

 

Foto: architonic.com

Autor teksta: Milana Poučki