3D štampani pod sa nula otpada

Holandska kompanija „Aectual“ razvila je tehnologiju za 3D štampanje poda u beskrajnoj raznovrsnosti boja i šablona. „Aectual“ koristi ogromne robotske 3D štampače kako bi stvorio okvir za svoje održive podove, koje ispunjava terrazzo.

Foto: www.dezeen.com

Kao rezultat, ovi podovi mogu biti prilagođeni prostorima bilo kojeg oblika i veličine, a mogu se kreirati u svim vrstama dizajna – od tradicionalnih obrazaca do prilagođenih motiva.

„Mi omogućavamo stvaranje sopstvenog dizajna za spektakularne podove, na primer, hotelski lobi ili za upečatljiv maloprodajni brend-prostor“, rekao je Hans Vermeulen, izvršni direktor kompanije „Aectual“. „Ovo daje dizajnerima potpunu slobodu dizajna.“

3d štampani pod, Foto: www.dezeen.com

Vermeulen i njegovi suosnivači Hedvig Heinsman i Martine de Vit poznatiji su kao partneri DUS Architects – arhitektonski studio koji radi na kreiranju 3D kanala u holandskoj prestonici. Trio je pokrenuo Aectual kao komercijalnu spin-off kompaniju, specijalizovanu za 3D štampane građevinske proizvode.

Radili su sa inženjerskom firmom „Arup“, koji su prošle godine stvorili svoj prvi 3D štampani sprat – unutar robne kuće u torontu Loft u Tokiju, a sada kreiraju još jedan za revidirani aerodrom Schiphol u Amsterdamu.

Proces uključuje štampanje željenog obrasca pomoću robota sa šest stepeni opsegom – što znači da se može kretati prema napred i nazad, gore i dolje, a levo i desno, kao i slobodno između ovih Ks, I i Z osa kroz rotaciju.

Materijal koji koriste za štampu je bioplastika napravljena od biljaka, koja se u potpunosti može reciklirati.

Kada se štampanje završi, okvir se transportuje do konačnog odredišta. Ovaj pljusak, koji meri samo nekoliko centimetara visine, potom ispunjava terazom izrađenim od recikliranog granita ili mermernih čipova i agensa za vezivanje na bazi. Nakon što se mešavina podesi, poslednji korak je poliranje.

Prema Aectual-u, dobijeni podovi su visokog kvaliteta i otporni su na  habanje. Takođe, zahvaljujući upotrebi recikliranih i ekoloških materijala, podovi su namenjeni stvaranju malog ili nikakvog otpada. „Naši materijali su zasnovani na biološkoj osnovi ili reciklirani, a naš proizvodni proces je usmeren ka nultom otpadu“, navodi se na veb stranici kompanije. „Naše rešenje za podove može iskoristiti tokove korporativnog otpada, što je odličan način da se demonstrira korporativna odgovornost.“

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Prethodni tekstKako se izliva cementna košuljica (video)
Sledeći tekstUZIN – Tehnička znanja i rešenja – Svojstva dvokomponentnih materijala