Nije zlato sve što sija – Pločice u kupatilu

Kupatilo je jednako gužva, čekanje, prvi pogled na sebe u ogledalu ujutru ili mesto gde se spira naporan dan sa tela. Uglavnom, prostor je u kojem provodimo stvarno puno vremena. Prilikom renoviranja ili useljenja nekako mi se čini, barem je to slučaj među mojim prijateljima, kupatilo je zapostavljeno. Nekako je većini bitnije da ima više soba, prostraniju dnevnu sobu, kupatilo kako kaže moja prijateljica samo „krade prostor”. E, pa sada kralo ne kralo, složismo se da mora postojati i da nam je, ako ništa drugo, važno da bude lepo i lako za održavanje.

Krećemo od poda iliti od pločica. Najčešće su keramičke jer su nam po ceni najdostupnije, ali i tu ima par sitnih trikova kako da jedne budu bolje od drugih. Ja sam i tu pogrešila jer ipak ja vodim domaćinstvo i ja sam, kao i svaka žena, vrat na kojem se okreće glava.

Može vrat i da se ukoči i da neće da se pomeri, pa je glavi bolje da vrat ne provocira. Zato muškarac i kada zna bolje, ćuti, misli bolje mu je tako, nego da posle on bude kriv što na pločicama ostaje kamenac. A ostaje mi jer sam neiskusno kupila male crne pločice za pod kupatila samo iz razloga što su bile lepše. Zato vama može koristiti savet stručnjaka koji kažu da pločice u kupatilu treba da budu što svetlije upravo iz ovog razloga. Osim toga, nije zlato sve što se sija.

Ako se sija, kažu stručnjaci za podove, klizaće se pa ipak treba živu glavu (koju nosi vrat), nekako sačuvati. Milsim ne mora, ali ko će onda platiti pločice. Šalu na stranu, birajte pločice sa niskim koeficijentom kliznosti, neka budu mat. Pored koeficijenta kliznosti, vrlo je važno obratiti pažnju i na koeficijent mržnjenja keramičkih pločica, kako ne bi došlo do pucanja u zimskim mesecima.

Boje pločica u kupatilu birajte i prema njegovoj veličini. Skučena kupatila će izgledati vizuelno veća sa pločicama svijetlih nijansi. Kupatilo će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Evo, sada možete da počnete radove bez da vas boli glava ili vrat. Srećno.