Materijali koji čine moderan deking

Živimo u vremenu bogatog izbora. Boja ima na hiljade, čak i kupovina jednostavnih i neophodnih stvari kao što je deterdžent za veš – pravi je izazov.

U poslednjih nekoliko godina opcije dekinga su eksponencijalno porasle. Nije bilo tako davno da je jedini izbor bilo drvo, kojeg je bilo u dve ili tri vrste u izobilju. Međutim, zahvaljujući ekspanziji kompozitnog drveta, plastičnog dekinga i uvoza od tvrdog drveta, sada je vrtoglav izbor dekinga na raspolaganju.

Ekonomski odgovor: Pritiskom tretirana građa

Uprkos konkurenciji, ovo sveprisutno zeleno – zatamnjeno drvo je i dalje broj jedan materijal za deking. Oko 75 odsto svih novih dekinga su napravjleni od pritisnute drvene građe. Široka rasprostranjenost PT (pritiskom tretirane) građe nije iznenađujuća: pristupačnija je u odnosu na ostale, lako se oblikuje i pričvršćuje ekserima ili šrafovima. Ova vrsta dekinga se proizvodi usitnjavanjem i meljenjem, a potom se hemijski tretira  od gljivica i insekata koji napadaju drvo. Danas se  PT građa tretira bezbednije, manje tosičnim hemikalijama, na primer, na bazi ugljenika.

Prirodan standard: crveno drvo i kedar

Ovi zapadni četinari su cenjeni zbog svoje boje i prirodne lepote. Sadrže tanine i ulja koja ih čine prirodno otpornima na truljenje, propadanje i proždrjive insekte.

U većini zemalja crveno drvo i kedar spadaju u skuplje drvo, čak su i do tri puta više skuplja od PT građe. Kako bi se zaštitila površina drveta od vremenskih uslova, oristi se vodonepropusna zaštita drveta. Takođe se primenjuju i sredstva za očuvanje boje. Ukoliko se ne nanose, kedar će promeniti boju u sivu.

Egzotičan uvoz: tropska drveća

Egzotična drveća su izuzetno teška, veoma izdržljiva i prirodno otporna na truljenje i insekte. Postavljaju se sa skrivenim zavrtnjima.. Relativno su skupa u odnosu na PT građu